Sarmale şi patriotismul

0
35
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sondajul nostru

Din dorinta de a cunoaste intentia actuala a cititorilor nostri, privind participarea la vot si modul in care ati vota actualele partide parlamentare, va rugam sa raspundeti la urmatorul sondaj:

View Results

Loading ... Loading ...

Cine mai ştie că sarmaua este un cuvânt de origine turcă, trimițând la o balcanică frunză de viță umplută cu orez și stafide. Este o importantă componentă a ritualului creștin ortodox român, ceea ce face îndepărtată și străină formula sa originară. Sarmalele sunt simbolul nostru național, resprezintă bunăstarea râvnită, idealul blond și bine rotunjit. Acest fel de mâncare este un preparat culinar din carne tocată amestecată cu orez, ceapă, verdeață, pastă de roșii, pastă de ardei, morcovi și vin, învelite în foi de varză murată. Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeața, orezul, pasta de ardei și roșii, vinul- sare, piper, cimbru și mărar, după poftă. Se umplu foile, se rulează și se înfundă la capete, nu foarte strâns, să se mai umfle și orezul. Le puteți face mai mari, mai mici, cum vă e plăcerea și îndemânarea, numai să nu se desfacă la fiert. O oală de lut gros se unge cu untură, apoi se aranjează pe fund foi de varză. Acum vine stratul de sarmale, urmat de ultimul strat de varză presărată cu foi de dafin, legături de cimbru și mărar și felii de roșii din bulion. Se amestecă bulionul cu vinul, se încălzesc un pic și se toarnă peste sarmale. Se acoperă și se pun la foc molcom, în niciun caz direct pe flacără, să undească și să bolborosească înăbușit de la 5 ore în sus. Se oferă fierbinți, a doua zi mai ales, că atunci sunt coapte bine, cu smântână, ardei iute, mămaligă caldă și un vin foarte bun. Sarmalele merg foarte bine cu vinurile roșii, vinuri cu arome amăgitor florale, dar cu gust uluitor de generos, bine legat, sec și vânos. Fetească Neagră de la Urlați, Cabernet Sauvignon de Sâmburești, Negru de Drăgășani sunt vinuri care se năpustesc foarte bine peste sarmale. Acest deliciu culinar strânge la aceiași masă toată familia reunită de Crăciun. Copii vin de la sute de km distanță să se bucure de această fericire gustativă cum numai mama știe să o pregătească.    (Ciobanu Gabriela)

 


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here