Acasă Colţul specialistului Sanatate Seful Casei de Sanatate ne transmite…

Seful Casei de Sanatate ne transmite…

35
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Seful Casei de Sanatate ne transmite sa ne luam gandul ca vom avea servicii decente: Contributii mici, dar vrem calitate

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Laurentiu Mihai, sustine ca in Romania exista una dintre cele mai mici contributii pentru sanatate si ca asigurarea obligatorie de sanatate a devenit mai degraba o optiune, in conditiile in care 5 milioane de romani contribuie la fondul de asigurari pentru aproape 19 milioane de persoane.

Laurentiu Mihai vorbeste despre o finantare insuficienta si spune ca CNAS nu poate produce bani, ci doar gestioneaza ceea ce i se ofera.

“Este necesara o finantare mult mai buna. Dar nu depinde doar de Casele de Asigurari sau depinde de ele intr-o foarte mica masursa, ci depinde de resursele pe care le poate produce economia romaneasca. Sunt de acord ca este nevoie de finantare mai mare. Ceea ce pot face acum este sa gandesc pentru viitor un sistem in care medicii de familie sa poata asigura o gama mai larga de servicii.

Medicul de familie sa nu fie doar distribuitor, ci un integrator al informatiilor medicale. Cand va putea participa mai activ in programele de screen pentru depistarea unor boli, cand vor fi servicii de telemedicina mai integrate, sunt convins ca si satisfactia pacientului si satisfactia profesionala a medicului vor creste”, a declarat joi Laurentiu Mihai intr-o coferinta de presa.

El a amintit ca bugetul CNAS pentru anul 2018 a crescut cu 4,5 miliarde de lei si a subliniat ca suma alocata din aceasta valoare pentru medicina primara va fi folosita integral pentru acest domeniu.

“A existat acea discutie aprinsa in mass-media referitoare la medicina primara, repet cifrele: punctul minim garantat per capita – 5,6, iar per serviciu – 2,6. Suma alocata medicinei primare este folosita integral pentru medicina primara.

Si in cazul in care nu sunt folosite toate serviciile, suma este folosita pentru medicina primara, iar valoarea punctului creste”, a spus Laurentiu Mihai.

Presedintele CNAS a explicat ca medicul de familie are optiunea de a presta serviciu contra cost si isi poate achizitiona echipamente accesand fonduri europene, precizand ca contractul pe care il are acesta cu casa de asigurari nu este singura sa sursa de venit.

“Medicul trebuie sa arate nu numai ca poate gestiona foarte bine activitatea medicala, dar si ca poate gestiona partea economica. Contractul cu Casa de Asigurari nu este singura sursa de venit. Exista si acum posibilitatea de a presta servicii contra cost. Exista si dorinta medicinilor de familie sa isi achizitioneze echipamente noi.

Pentru acestea se pot accesa fonduri europene, depinde de capacitatea manageriala a medicului de a folosi toate instrumentele care ii stau la dispozitie pentru a-si atinge obiectivele”, a explicat presedintele CNAS.

Mai suntem sau nu obligati sa platim contributia? Seful CNAS spune ca pare ca nu prea

Potrivit acestuia, exista 5 milioane de contributori la fondul pentru asigurarile de sanatate pentru aproximativ 19 milioane de persoane. Mihai a afirmat ca obligatia din lege pentru asigurarea medicala s-a transformat, de fapt, intr-o optiune pentru romani, in ciuda faptului ca ei isi doresc servicii de calitate.

“Avem in Romania asigurari sociale de sanatate obligatorii, potrivit legii. Daca ma uit, insa, la faptul ca sunt aproape 5 milioane de contributori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat ca obligatia din lege a cam disparut. Vorbim de 5 milioane de platitori ca exceptie.

Cred ca e momentul sa ne intrebam, ca societate, daca ne dorim asigurari sociale de sanatate in Romania, daca ne dorim un sistem bazat pe taxare generala si plata de la buget, cat suntem gata sa platim pentru servicii de sanatate si cine sa suporte acea plata“, a spus Mihai, afirmand ca tara noastra are una dintre cele mai mici contributii la sanatate.

In schimb, ne dorim servicii de calitate comparabila cu cele din alte state, care platesc mult mai mult“, a subliniat presedintele CNAS.

Laurentiu Mihai a mai precizat ca CNAS nu poate produce bani, ci doar ii gestioneaza pe cei care ii sunt oferiti: “Daca asta este ceea ce societatea romaneasca alege sa aloce pentru sanatate, nu pot spune decat ca eu fac tot posibilul ca banii sa fie gestionati cat mai bine. Daca eu am 3 lei, nu pot sa imi cumpar si o inghetata si altceva”.

Adevaratul cancer din sanatate este criza de umanitate. Cum am ajuns aici?


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here