Sondajul nostru

Din dorinta de a cunoaste intentia actuala a cititorilor nostri, privind participarea la vot si modul in care ati vota actualele partide parlamentare, va rugam sa raspundeti la urmatorul sondaj:

View Results

Loading ... Loading ...

Domnul senator Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, a participat vineri, 9 septembrie a.c., la evenimentele festive organizate de către Parlamentul Republicii Moldova cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de Independenţă a Republicii Moldova.
    La ceremonii au participat preşedinţi, vicepreşedinţi și deputaţi ai parlamentelor din Belgia, Elveţia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Turcia, Albania şi Ucraina. Au fost prezenti, de asemenea, europarlamentarii Andi Cristea, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova-UE şi Petras Austrevicius, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Alteța Sa Regală Principele Radu al României, precum și reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine la Chişinău. Din partea R. Moldova au participat domnul Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, domnul prim-ministru Pavel Filip, domnul Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, foştii preşedinţi ai Republicii Moldova, domnii Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, miniştri, deputaţi, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, reprezentanţi ai societății civile şi mediului academic, oameni de cultură.
    Programul a inclus participarea la ceremonia oficială dedicată celei de-a XXV-a aniversări de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, care s-a desfăşurat la Palatul Republicii din Chişinău, precum şi depuneri de flori, din partea şefilor de delegaţii, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
    Au rostit alocuţiuni: domnul Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, preşedintele Consiliului Național al Adunării Federale a Confederației Elvețiene, doamna Christa Markwalder, domnul Andi Cristea, europarlamentar roman, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE, domnul Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova precum şi domnul Mihai Cotorobai, unul din semnatarii Declaraţiei de Independenţă, în prezent Avocat al Poporului al Republicii Moldova.
    Parlamentul Republicii Moldova a prezentat într-un cadru festiv, declaraţia de independenţă a R Moldova, adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova în data de 27 august 1991.
    A fost evocat momentul istoric al adoptării declaraţiei, prin care s-a proclamat Republica Moldova ca ”stat suveran, independent si democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, considerând ”actele de dezmembrare a teritoriului naţional de la 1775 şi 1812 ca fiind în contradicţie cu dreptul istoric şi de neam şi cu statutul juridic al ţării Moldovei”, acte infirmare de întreaga evoluţie a istoriei şi de voinţa liber exprimată a populaţiei Basarabiei şi Bucovinei”.
    În marja evenimentului, senatorul român a purtat discuţii cu domnul deputat Gheorghe Mocanu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, în legătură cu agenda urmatoarei reuniuni a Comisiei, fiind convenită organizarea, la Bucureşti, in cursul lunii octombrie, a celei de-a şasea reuniuni de lucru.

Direcția de Presă