Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Singurul român primit în Academia Acuareliştilor din Birmingham – Corneliu Drăgan Târgovişte...

Singurul român primit în Academia Acuareliştilor din Birmingham – Corneliu Drăgan Târgovişte - Arhiva articole

758
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

În perioada 13 iulie – 29 august, cel mai important acuarelist român al momentului, Corneliu Drăgan-Târgovişte participă la expoziţia de vară a Societăţii de Acuarelă din Birmingham.
Corneliu Drăgan-Târgovişte este  singurul plastician român membru al BWS şi, deloc întâmplător, artistul este invitat să participe cu 10 lucrari şi la prestigioasa Bienala de acuarela de la Aiquillon, Franţa.

corneliu dragan

Tehnica acuarelei presupune spontaneitate şi siguranţă a gestului. Sub imperiul emoţiei, a trăirii unice a clipei, culorile de apă şi hârtia pot să dea naştere unei capodopere. Pentru Corneliu Drăgan Târgovişte totul e simplu. De altfel, simplitatea naturaleţii este cea care îi defineşte opera. Şi drumuil, şi atitudinea sa în viaţă. Însăşi vestea primită a trecut prin filtrul aceluiaşi mod de a fi. “Acceptarea mea ca membru al Academie Acuareliştilor din Birmingham înseamnă pentru mine o altă limită pe care am depăşit-o în încercarea de cunoaştere de sine şi evaluare a performanţelor creative. A fost un cadou frumos pe care l-am primit la împlinirea unei vârste, care, dacă nu păcătuiesc prin lipsa de modestie, aş zice că este şi aceea a maturităţii artistice. ” mărturiseşte Corneliu Drăgan Târgovişte. (Veronica Marinescu)

 

 afis

Singurul român primit în Academia Acuareliştilor din Birmingham – Corneliu Drăgan Târgovişte

            Corneliu Drăgan Târgovişte este un maestru al acuarelei. Recunoaşterea sa a venit mai demult, urcând pe treptele maturităţii. De curând, artistul, născut în Bucureşti, i-a uimit pe reprezentanţii Academiei Acuareliştilor din Birmingham, care l-a primit în rândul membrilor săi (circa 80, din Marea Britanie şi din întreaga lume). Înfiinţată în 1907, Academia Acuareliştilor din Birmingham îi reprezintă pe unii dintre cei mai buni acuarelişti, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Cei talentaţi sunt invitaţi să participe la selecţiile Academiei, fiind necesare două treimi din voturi pentru obţinerea calităţii de membru. Această reuşită vine după ce, în decembrie, Corneliu Drăgan-Târgovişte a fost singurul acuarelist român ales să expună în cadrul seriei de expoziţii internaţionale ale Bienalei de Acuarelă de la Shanghai Zhujiajiao. Astfel, Corneliu Drăgan devine primul acuarelist român care face parte din prestigioasa organizaţie britanică. Unul care nu mai are nevoie de prezentare. E suficient să-i priveşti opera; să citeşti, printre valurile de lumină ale lucrărilor sale, care te îndeamnă să visezi; să descifrezi, pe albul hârtiei, metamorfoza stropului de apă devenit cântec, amintire, vers. Se înţelege, lumea căreia îi dă viaţă este o frântură din sufletul său: frumos gândită şi maiestuos dezvăluită ochiului. În mantii transparente – ţesute din zori de ziuă, transfigurări ale renaşterii unei picături de viaţă. Fie că înfăţişează un peisaj urban, o marină, o Veneţie sau ne invită într-o călătorie cromatică prin universul florilor. (Veronica Marinescu)

tablou

Dichis internaţional de acuarelă

Acuarela nu se face uşor. Dimpotrivă, e lucru cu dichis, cere meşteşug, talent şi sinceritate. Aici nu merge cu răzgândiri sau ascunzişuri. Totul este cât o clipită şi dureză mult şi intens în simţiri. Culorile difuze pătrund în hârtia umedă ca-n tecuiala proaspătă, gata să  ţină strâns în fibra ei fragilă imaginea din ape colorate. Cu toate aceastea, acuareliştii adevăraţi sunt oameni fericiţi şi nu chinuiţi.

Şi ca ei este Corneliu Drăgan-Târgovişte, creator care a străbătut tehnici şi imagini dintre cele mai diverse. În ultimul timp îşi mărturiseşte sub toate formele dedicaţia pentru valenţele de o delicată forţă ale acuarelei. Privilegiat, l-am văzut cum lucrează, în transă, cu simţurile accelerate la maxim, cu o observaţie accentuată în determinantele subiectului şi cu o tehnică desăvârşită, a lui, construită pe măsura artistului, a timpului, a materialelor. Este un adevărat dans al creaţiei totale, mai mult ritual al minunii plastice. Balcicul în acuarela lui Corneliu Drăgan-Târgovişte este cu totul aparte şi la fel sunt lucrurile ce ne înconjoară, colţuri de atelier sau decupaje din natură, la firul ierbii sau în mozaicul tuburilor de culoare şi a pensulelor creatoare.

Apropierea de acest mare artist m-a trimis la analiza globalizată, smulgându-mă din paseismul momentului plastic românesc, şi am descoperit o lume minunată al cărui herald la noi este pictorul Corneliu Drăgan-Târgovişte. Nimic nu este imposibil pentru creaţia în culori şi apă, detaliul nu îi este deloc străin, efectele sunt aparte, nemaintâlnite la alte şevalete şi nici dimensiunea nu mai este o problemă. Iar pictorul nostru se înscrie perfect şi natural în această oră de vârf şi de înaltă cotă a acuarelei. Nu am fost uimit ci doar plăcut impresionat de vestea alegerii sale în grupul select al celor ce expun la prestigioasa Bienală Internaţională de Acuarelă de la Zhujiajiao, o adevărată Veneţie a Shanghaiului şi a Chinei. Fiind singurul român din această alegere cu puţine ţări europene şi cu toate ţările mari puteri în acuarelă, Corneliu Drăgan-Târgovişte expune “Străzi din Bucureşti” la Galeria de Artă Quanhua din Shanghai. Dealtfel in luna martie 2013 a devenit Membru International al Societatii de Acuarela din Birmingham. Ştiam că este cel mai bun acuarelist al nostru, acum este apreciat şi de internaţionalii care ştiu bine cum se face şi cum se iubeşte acuarela.

Marius Tiţa

 pictura

Corneliu Drăgan Târgovişte:

 •  Născut la 3 martie 1956. A făcut studii libere de pictură cu pictorul Horea Cucerzan şi desen cu sculptorul Iorgos Iliopolos. În perioada 1981 – 1991 a publicat grafică satirică în publicaţiile vremii.
 • Din 1990 se dedică în exclusivitate picturii. Expune în Bucureşti şi în ţară. Colaborează cu galerii din Germania şi Franţa. Este invitat şi participă la expoziţii colective de grafică satirică, în ţară şi străinătate: Shanghai Zhujiajiao International Watercolour Biennial; Oriental Pearl Tower – Shanghai – China; The Long Gallery, Hanbury Hall,  Droitwich, Anglia etc.
 • Pictează, între altele: Icoanele Împărăteşti de pe Catapeteasma Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Parohia Doiceşti; toată Catapeteasma Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Parohia Osorhei, Bihor; Icoanele Împărăteşti de pe Catapeteasma Bisericii “Sf. Nicolae” din Parohia Brăteşti, Dâmboviţa. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat din: România, Israel, Franţa, Germania, Turcia, Spania, Federaţia Rusă, SUA, Elveţia, Cehia, Belgia, Olanda, Brazilia, Mexic, Marea Britanie.

Pentru mai multe amănunte, accesaţi: http://www.corneliudragan-targoviste.ro/

 


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

1 COMENTARIU

 1. Pentru majoritatea romanilor [ cu un minim de cultura ] , lumea pictorilor e o lume inchisa . Daca ati” scapa ” catre presa diverse birfe si dispute ,cred ca ,ati fi in cistig .

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here