Acasă Uncategorized Studentii bucuresteni, cetateni activi SEDL 2015

Studentii bucuresteni, cetateni activi SEDL 2015

375
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

IMG_7858Studentii bucuresteni implicati in Saptamâna Europeana a Democratiei Locale
Proiectul “Studentii bucuresteni – cetateni activi în cadrul Saptamânii Europene a Democratiei Locale (SEDL) 2015”, finantat de Ministerul Tineretului si Sportului s-a desfasurat timp de trei zile , in perioada 14-16 octombrie 2015 la Bucuresti . Tema SEDL aleasa pentru anul 2015 este: Trăind împreună în societăţi multiculturale: respect, dialog, interacţiune /Living together in multicultural societies: respect, dialogue, interaction. Proiectul a propus o campanie de constientizare a notiunilor legate de democrație locala, principii și valori europene.

In prima zi, 14 octombrie 2015, Asociatia Culturala de Tineret CULTINET a organizat cu succes Seminarul pe teme SEDL la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Bucuresti cu participarea a 50 de studenti si 20 de voluntari de toate varstele. Studenții inscrisi pentru participarea la proiect reprezinta diverse facultati și specializari de la universitati din Bucuresti, iar o contribuție semnificativa au avut-o studenții facultatii Facultatii de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) de la Politehnica din Bucuresti.

In deschidere domnul Doru IAMANDI, director CCS Bucuresti a mentionat sprijinul acordat asociatiilor de tineret și studenti, precum si importanta prezentului proiect pentru formarea studentilor – cetateni activi ai comunitatii.
În prima parte a seminarului Cosmin Andrei PURCARU, presedinte CULTINET a prezentat pe scurt activitatea asociatiei și obiectivele proiectului SEDL 2015.

Doamna Mariana NITELEA, presedinte al Asociatiei Centrul pentru Dezvoltare Democratica, CDD Bucuresti a sustinut o prezentare pe tema Educatiei pentru dezvoltare aducând în prim plan subiecte de interes legate de dezvoltare, conceptul de educație globala și raspunzand întrebărilor studenților participanti cu privire la cetatenia activa, indicatorii de dezvoltare, participare publica etc. Doamna Steluta BOGATU, manager proiecte de mediu, educatie și cetatenie activa a prezentat Initiativa Consiliului Europei, SEDL – de la începutul acesteia în anul 2007 pana în prezent, organizații implicate, responsabilități și evenimente planificate la nivel local în cadrul SEDL 2015. Proiectul derulat de CULTINET a fost inscris pe site-ul oficial al initiativei http://www.congress-eldw.eu/, alături de alte asociatii din 24 tari.
Doamna Elena VÂNEAȚĂ, presedinte al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor din România, ADPR a prezentat asociatia, proiectele derulate în parteneriat și tema „Dialog şi respect între generaţii – voluntariat la orice vârsta”. Un moment demn de mentionat a fost cel incadrat in contextul Proiectului “Adopta un Bunic” audienta asistand la o cerere adresata doamnei Vaneata de Cristi – un student voluntar de 19 ani, ramas fara bunici: “Vreti sa fiti bunica mea?”. Raspunsul afirmativ, din toata inima, a venit in mod firesc, iar nepotul si proaspata bunicuta si-au strans mainile.

La randul sau doamna Daniela STANCULESCU, director executiv la Primaria Municipiului Bucuresti a incurajat studentii sa participe la proiecte de voluntariat pentru a-si contura dezvoltarea personala si pentru contribui la rezolvarea unor probleme ale comunității care nu pot fi solutionate doar de către institutiile responsabile.

La finalul reuniunii, s-au completat chestionare pe tema cetateniei active și chestionare de evaluare a seminarului. Cosmin Andrei PURCARU, împreuna cu echipa de voluntari a distribuit tricouri și sepci personalizate SEDL 2015 și s-a realizat o fotografie de grup.

IMG_7979A doua zi – 15 octombrie 2015 – Ziua în care se marcheza SEDL în fiecare an
Asociatia CULTINET a organizat cu succes un eveniment de tip INFO DAY pe teme SEDL demarat la Centrul de Informare Turistica al Municipiului Bucuresti de la Pasajul Universității, punct de reuniune pentru echipa de voluntari care au distribuit pliante pentru vizitatorii centrului și trecatori. Echipa de voluntari s-a reunit cu studenții la CCS Bucuresti pentru un atelier de lucru pe teme SEDL care a cuprins: proiectarea unui rulaj de filme, informatii, imagini pe teme legate de democraţie, participare publica, educatie pentru dezvoltare și protectia mediului, parteneriate la nivel local.

Mihai BOGATU, voluntar CULTINET, a realizat un exercițiu de cunoastere și a facilitat interactiunea dintre studenții participanți pe temele proiectului.

SEDL și tematica editiei din anul 2015 au fost prezentate de doamna Steluta BOGATU, coordonator programe europene.

Dialogul între generaţii inițiat în prima zi a continuat sub coordonarea doamnei Elena VANEATA, președintele ADPR, care a sustinut importanța actiunilor de voluntariat la orice varsta și conceptul de imbatranitre activa.

Pe tot parcursul serii a fost proiectat pe plasma din holul CCS rulajul de filme, informatii, imagini, pe teme SEDL, pregătit de echipa proiectului. Voluntarii au distribuit pliante studenților prezenti în holul CCS, participanti la alte activități și proiecte, inclusiv tinerilor membri ai Ansamblului Folcloric Doina și artistilor implicați în Proiectul Festivalul Stud Pop-Rock. Pliantele au fost inmanate și tinerilor spectatori prezenti în numar mare la sala de spectacol, Old School, din spațiul CCS. S-au completat chestionare pe tema cetateniei active și chestionare de evaluare a proiectului.

Ziua a treia – 16 octombrie 2015
A fost dedicata unei conferinte de presa si festivitatii de inmanare a diplomelor de participare pentru cei mai activi studenti si voluntari implicati in proiect.

Cosmin Andrei PURCARU, presedintele CULTINET a concluzionat ca proiectul si-a atins obiectivele, ca temele si discutiile au trezit interesul participantilor in cadrul celor doua evenimente principale. Participantii au dobandit cunostinte noi, au participat activ la sesiunile de intrebari si raspunsuri pe temele prezentate, inclusiv cea privind dialogul intre generatii, multiculturalitate, cetatenie activa. Au fost date exemple concrete despre ce inseamna cetatenie activa, iar studentul Florin Dragusin a prezentat proiectul studentesc, lansat inca din anul 2006, “DNA-ul studentesc”. Dintre celelalte exemple, mentionam: “Frigiderul social” lansat de Primaria capitalei si “Consilierii civici” – sustinut de Primaria Sectorului 3 Bucuresti.
Cateva concluzii: studentii sunt interesati sa dezvolte proiecte in parteneriat, inclusiv cu seniorii de la care considera ca au mult de invatat; impreuna, cele doua grupuri tinta au in vedere si un proiect de cunoastere a Bucurestiului – valori istorice si patrimoniale de exceptie; proiectele viitoare de educatie, cetatenie, voluntariat se vor bucura de sprijinul participantilor; aceste actiuni trebuie sa aiba continuitate, in contextul unei reforme necesare a invatamantului, a punerii in practica a legii voluntariatului, a conceptului de invatare pe tot parcursul vietii.
Castigul real al acestui proiect este formarea unei echipe de voluntari care au desfasurat o munca dedicata si eficienta: Cristi Andrei JERCAN – student anul I Psihologie, Crina IONESCU si Diana DUBENCO, studente anul II, ASE, Andreea PARPALA – studenta anul II, Psihologie si Adrian PARPALA – licentiat in marketing, manager de proiect. Am avut alaturi de noi si voluntare mai tinere, elevele din clasa a XII-a, Liceul Ion Neculce Roberta STANCULESCU si Andreea VOCHIN. De asemenea, trebuie mentionat grupul de studenti din anii I, II si III de la Asociatia studenteasca a Facultatii IMST din cadrul politehnicii bucurestene, presedinte Marius BREAZU. O contributie importanta la succesul proiectului a fost prezenta plina de vitalitate a doamnei Elena Vaneata si a grupului de voluntari ai ADPR.

https://asociatiacultinet.wordpress.com/


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here