Acasă Uncategorized Suntem in “aer”…

Suntem in “aer”…

94
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Comisia Europeană a avertizat la sfarsitul lunii ianuarie anul curent un număr de nouă state membre, printre care se numără şi România, că aveau un timp extrem de scurt să prezinte noi măsuri pentru reducerea poluării aerului şi, astfel, să evite să fie trimise în faţa justiţiei europene.

Cele nouă state membre (Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie) se confruntă cu proceduri de infringement pentru depăşirea limitelor convenite cu privire la poluarea aerului.

La o întâlnire cu miniştrii din cele nouă state membre, organizată tot atunci la Bruxelles, comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a invitat aceste state să-şi finalizeze dosarele urgentissim, în caz contrar riscând să fie trimise în faţa CJUE.

Saptamana trecuta, joi 22 februarie a.c, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit — maltezul Karmenu Vella — a vizitat Bucurestiul si s-a intalnit cu ministrul roman de resort, care se intampla ca este si viceprim-ministru al guvernului roman.

Problemele sunt multe si grave, chiar daca partea romana a incercat in fel si chip sa le atenueze.

PM10 in Europe.png

Desi Gratiela Gabrilescu a afirmat in cadrul conferintei de presa ca Bucurestiul va avea pana in luna mai a anului curent un Plan Integrat de Calitate a Aerului, acesta nu va fi decat un alt document facut pe genunchi cu putina relevanta pentru schimbarea situatiei reale din oras. Iar aceasta este catastrofala.

Risultati immagini per Poluare Bucuresti

Poluarea înseamnă, de fapt, particule ce se găsesc în aer, formate din diverse substanțe ce sunt nocive corpului odată ce sunt inhalate în timp ce respirăm. Particulele sunt suficient de mici încât să ajungă în interiorul corpului.

Mai exact, vorbim in special de aceste particule:

 • PM10 – particulate matter cu dimensiune mai mică de 10 microni
 • PM2.5 – particule cu o dimensiune mai mică de 2,5 microni, dar mai mari de 0,1 microni
 • PM0.1 – particule ultrafine, mai mici de 0,1 microni (adică mai mici de 100 nanometri)

La așa dimensiuni (PM10 sunt de zece ori mai mici decât diametrul unui fir de păr), aceste particule ajung în plămâni și altele sunt suficient de mici pentru a fi transferate în sânge și purtate prin corp, inclusiv depuse în țesuturi și organe. Acolo acestea produc efecte din cele mai grave: particule precum cele de mai sus sunt catalogate drept carcinogeni din grupa 1, cea mai periculoasa.

Pe lângă particule mai avem și alte substanțe toxice incluse în “poluare”. Dioxidul de azot (NO2) este unul dintre ele. Majoritatea hărților de poluare se fac calculând nivelul de PM10 și de NO2.

Cum sunt ele produse?

PM10: spori de mucegai, praf suficient de greu pentru a se depune, cenușă, bacterii.

PM2.5: cele de mai sus, doar că formate din atomii altor materiale sau în dimensiuni mai mici, dar și smog, fum de țigară, praf ce rămâne suspendat în aer, fum de la arderea combustibililor.

PM0.1: sunt produse de motoare diesel, țigări, smog, praf în aer.

Cele de mai sus sunt extrem de vagi, nu? Știați deja că fumul face rău, dar important de reținut este că “fumul” este un termen general ce descrie o masă de particule suficient de mici pentru a-ți intra în sânge, suficient de ușoare încât să fie purtate prin aer timp de zile sau săptămâni înainte de a se depune gravitațional (o ploaie ajută), și formată din compuși foarte toxici a căror acțiune asupra organismului devine semnificativă atunci le ești expus zile, luni, chiar ani la rând. Trăim toată viața în oraș, în astfel de particule PM10 și mai mici.

Fumul produs de arderea din motoarele diesel conține compuși de antimoniu, beriliu, crom, cobalt, mangan, cadmiu, mercur, plumb, azot, seleniu și sulf, plus cianuri și dioxine. Lista exactă a substanțelor găsite în fumul generat de arderea motorinei are 32 de poziții și include nume “mari” precum arsenic, benzen, cadmiu și formaldehidă, toate cancerigene de grupa 1.

Fumul de țigară conține acid cianhidric, formaldehidă, benzen, arsenic, nichel, crom, cadmiu, plumb, chiar și poloniu, care-i uneori apare natural în astfel de reacții și este extrem de toxic. Lista de substanțe are 41 de poziții, iar doar pentru 4 nu sunt dovezi suficiente că ar fi cancerigene.

Acestea sunt doar exemple la îndemână. Foarte multe lucruri din jurul nostru produc particule PM10 sau mai mici: șantierele care generează praf, motoarele, fabricile, imprimantele, frânele mașinilor și metrourilor, cauciucurile avioanelor atunci când iau contact cu pista, un grătar bun prin arderea lemnului și a cărbunelui șamd. Nu trebuie să fie “fum”, nu trebuie să fie vizibil sau să aibă un miros puternic de ceva, ci vorbim de diverse particule ce plutesc prin aer și-ți intră în plămâni.

Dupa Bucuresti, cel mai poluat oras din Romania este Brasovul. Poate acesta este si motivul pentru care vineri 23 februarie a.c, comisarul Vella s-a intalnit cu primarul George Scripcaru, dar si cu mai multi alti primari si reprezentanti ai lor din orasele cele mai poluate din Romania.


Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here