Acasă Jurnalul Bucurestiului Societati comerciale TELEORMANUL LUMINEAZA SIEMENS , ALSTOM , SCHNEIDER

TELEORMANUL LUMINEAZA SIEMENS , ALSTOM , SCHNEIDER

304
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 53
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  53
  Shares

Exportă tablouri electrice pe toate continentele. Cea mai productivă societate din sudul țării, Electrotel, care exportă în procent de 80% din fabricate, și-a deschis porțile pentru a arăta un model de succes în afaceri. Puțină lume știe că la Alexandria se produc tablouri electrice pentru firme mari precum Siemens, Alstom, Schneider, exportul făcându-se în Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America de Nord și de Sud.

Fabrica este condusă de Valeriu Velciu, președinte-director general. Născut în Prahova, cu locuință în București, șeful Electrotel rar mai pleacă din Teleorman și din unitate, acolo unde își petrece atât zilele, cât și nopțile.
Electrotel SA are 43 de ani de existență și întotdeauna a produs tablouri electrice de joasă și medie tensiune. Conform istoriei spusă de Valeriu Velciu, în 1997, firma era luată de niște nemți. ”Eu cred că a avut noroc că până că a fost cumpărată, fiindcă altfel ajungea grămada aia de fier vechi pe care a făcut-o Petre Roman în ’90. Fabrica era o ruină. Tot ceea ce este acum, am făcut noi în opt ani. Are patru hectare și nu este niciun metru pătrat de mochetă, de tavan, de var pe perete care să fi fost acum opt ani aici”, a explicat acesta, completând cu faptul că energia este un domeniu în care e foarte mult de lucru în lume, fiind investiții de o mie de miliarde anunțate pentru următorii 10 ani. Domeniul energeticii și al electricității este imperativ necesar, consideră Velciu, în orice activitate e nevoie de curent electric. Doar la Capelă, glumește președintele-director, te descurci cu lumânări, dar acum și popii au băgat curent electric.
”Eu nu sunt din domeniul ăsta, a fost pur și simplu o investiție, sunt inginer electronist.
Am lucrat în partea guvernamentală, în diplomație, la Ambasada României în SUA. După revoluție, am fost director general în minister cu rang de secretar de stat. Am negociat acordul de investițiincu SUA. Am fost propus de șase ori să fiu ministru plin. Ministerele Comerțului și Industriei s-au unit pe un proiect realizat de mine”, a povestit cel cre coordonează un business cu excedent comercial.

Cum a ajuns să conducă Electrotel
Între multe privatizări care au fost imediat după 1990, s-a aflat și cea a Automatica București. Cei care au cumpărat fabrica la vremea rspectivă, își amintește Valeriu Velciu, l-au rugat să recomande pe cineva. ”În glumă, am spus că atunci când recomanzi pe cineva e ca și cum te recomanzi pe tine și ei au întrebat: de ce nu te recomanzi pe tine? Atunci mi-am amintit că pe vremea lui Ceaușescu eu am făcut ASE cu ideea de a fi director de fabrică. Am condus Automatica vreo trei ani și am adus-o înapoi în programul nuclear, am construit sală de comandă și la unitatea 2 Cernavodă, am făcut profit, am luat o medalie la președinție: ordinul național pentru merit în rang de cavaler, în urma căruia am un avantaj… locul de veci gratuit”, afirmă, cu umor, președintele Electrotel.

Distribuie pe toate continentele, mai puțin în România
Societatea are echipamente instalate în Siberia, în Venezuela (în junglă), Offshore-uri, oceane, la Centrala Nucleară Japonia, în sala reactorului din Franța. Valeriu Velciu crede că nimeni nu e împărat în țara lui, de aceea, România beneficiează foarte puțin de fabricatele firmei. Printre cei mai mari clienți care primesc produsul finit regăsim Siemens, Anstom, ABB, Schneider, Moeller-devenită Eaton.
”Exportăm 80% din ce facem pe cele șase continente până în Australia. De opt ani, nu am făcut profit deloc, pentru că am tot investit și am crescut. Am început cu 260 de oameni, acum avem aproape 500 și, probabil, vor fi 600 în curând. Aproape toate produsele sunt reproiectate”, a precizat directorul uneia dintre cele mai prospere firme din Teleorman.

”Contează totdeauna produsul românesc în magazinul lor”
Valeriu Velciu este un om pregătit. Cu propriile crezăminte fascinante despre tot ceea ce se petrece în jur, te întrebi de ce un astfel de om nu se implică mai mult social pentru a contribui la o schimbare a deciziilor luate de neaveniți, în cea mai mare parte.
Istorisește cu regret că nu a primit niciun fel de sprijin de la stat, aducând în evidență importanța unui bun material realizat sub parafa unei nații.
”Am vizitat peste 80 de țări și când mă întorc acasă mă întreb ce se întâmplă cu noi. Mă preocupă lucrul acesta. Noi dăm banii la fotbaliști, dăm banii la cântăreți și ajungem la proberbul românesc ”întâi o tură și pe urmă cultură”. Ce știți de Mutola Butola? Nimic. A luat cel mai mult aur la campionatele mondiale. E din Mozambic. Știți ceva de Mozambic? Atât știu și ei despre noi dacă vom ieși campioni mondiali la fotbal. Contează totdeauna produsul românesc în magazinul lor. Noi nu-i respectăm pe nemți pentru Bayern Munchen, ci pentru aspirina Bayer, pentru Mercedes și pentru încă zeci de lucruri nemțești despre care vorbim. Lumea e stăpânită de cine are tehnologie. Știința se cumpără. La fel softul, descoperirile științifice. Dacă nu ai mașini, unelte și servicii secrete, nu exiști ca țară. Noi nu mai avem nici mașini și unelte, nici servicii secrete”, a afirmat hotărâtor Valeriu Velciu, spunând că statul român nu l-a ajutat cu nimic în tot acest timp.
Monica Vasilescu


Raspandeste cu incredere
 • 53
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  53
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here