TERORISTI BUNI , TERORISTI RAI ?

  95
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

    
  Terorişti buni, terorişti răi?

  © Colaj: Vocea Rusiei

  Duplicitatea în tratarea fenomenului terorist nu mai poate continua. Criminalii finanţaţi de serviciile speciale occidentale şi aliatele lor din lumea arabă reprezintă acum un pericol pentru ţările de provenienţă, fiind pregătiţi să muşte mâna stăpânilor, aşa cum s-a întâmplat cu mujahedinii afgani. America e în stare de alertă.

   Am privit cu dezgust reacţia oblică, cu trimiteri indirecte, la atentatele odioase de la Volgograd. Pentru a nu se ştie câta oară, mass-media occidentale, în primul rând britanice şi americane, au încercat să transfere acuzaţiile directe împotriva unor terorişti de cea mai joasă speţă în spectrul unor umbre aruncate asupra Rusiei. Pentru a nu se ştie câta oară, nemernicii care au trimis la moarte femei şi copii, oameni cu totul lipsiţi de apărare şi fără nicio legătură cu cauzele lor fanatice, au fost numiţi „militanţi”, de parcă actele lor criminale ar putea avea vreo justificare. Aşadar, dacă eşti un musulman venit din cine ştie ce colţ prăfuit al Af-Pak – cum numesc militarii americani zona Afganistanului şi Pakistanului – şi înjuri Statele Unite şi acţiunile lor, în numele lui Allah, rişti să fii luat pe sus de echipele de şoc ale CIA şi torturat pe te miri unde. Dacă vii însă din Daghestan ori Cecenia şi îţi motivezi crimele cu „lupta împotriva ocupaţiei ruse”, declarând că vrei să schimbi harta Caucazului prin sânge, ai toate drepturile, inclusiv la adăpost zis politic în ţări ca Marea Britanie, şi nu eşti doar un nenorocit de terorist, ci un „luptător pentru libertate”, sau, cum am amintit mai sus, citând BBC-ul, un „militant”.

  Iată, însă, că în dimineaţa zilei de 9 ianuarie curent, marele cotidian The New York Times publica pe prima pagină un articol exploziv despre o realitate explozivă. Din fericire, şi deocamdată, doar la figurat. Cel puţin 70 de cetăţeni americani au călătorit în Siria, sau au încercat să o facă în ultmii trei ani, de când acolo a izbucnit războiul civil. Toţi aceştia, al căror număr a fost dezvăluit în premieră, s-au dus să lupte împotriva regimului legitim al lui Bashar al-Assad, cel pe care Washingtonul, mânat de calcule geopolitice şi economice proprii sau inspirate de unii aliaţi, doreau să îl elimine de pe scenă chiar cu preţul declanşării unor bombadamente ucigătoare. Acum, americanii gustă din propriile fructe otrăvite ale operaţiunilor sub acoperire, pentru că cetăţenii lor, antrenaţi şi îndoctrinaţi de fanaticii islamişti ce luptă în Siria sub steagul negru al Al Qaida s-au întors ori se pot întoarce oricând pe teritoriul naţional pentru a ataca la ei acasă în numele jihadului.

  Conform declaraţiilor directorului FBI, James B. Comey, structura antiteroristă pe care o conduce e în plină alertă, urmărind mulţi dintre aceşti potenţiali terorişti 24 de ore din 24, cu cheltuieli enorme, financiare şi umane. „Ne concentrăm în a încerca să ne dăm seama ce fac cetăţenii noştri, cu cine trebuie vorbit, cine trebuie urmărit, cine trebuie pus sub acuzare”,a declarat, pentruThe New York Times, domnul Comey, recunoscând practic agitaţia, atmosfera de uşoară derută ce domneşte în organizaţia sa, care nici nu poate interveni împotriva unor americani cum o face de obicei, în forţă, arestându-i şi încarcerându-i pe toţi, de pildă la Guantanamo, dar nici nu îi poate ignora. „Ştim că Al-Qaida foloseşte Siria pentru a identifica oameni pe care îi poate recruta, pentru a-i îndoctrina suplimentar şi a-i transforma în viitori soldaţi proprii, posibil în Statele Unite”, a declarat pentru acelaşi cotidian un înalt oficial american al structurilor antiteroriste, care a preferat sa rămână anonim. După toate aparenţele, fideli izolaţionismului lor tradiţional, americanii intră abia acum în alertă maximă, după ce în Europa situaţia pare scăpată de sub control. Analiştii estimează că cel puţin 1200 de cetăţeni europeni au luptat sau luptă în Siria, în timp ce coordonatorul pe linie antiteroristă al UE, Gilles de Kerchove, avertiza încă din noiembrie trecut, într-un document confidenţial, că mulţi au revenit în ţările de origine, iar unii continuă să facă naveta între vechiul continent şi teatrele de luptă siriene.

  Poate că, odată trezit la realitate, Washingtonul va gândi de două ori înainte de a finanţa, înarma şi antrena aşa numiţii luptători împotriva lui Assad. Poate că va transmite acelaşi mesaj, de cumpătare şi analiză aprofundată, şi aliaţilor lor din Arabia Saudită ori Qatar. Poate că Eric G. Harroun, cetăţean american care în februarie trecut posta pe Facebook poza sa de luptător Al-Qaida, în zisa Brigadă Nusra, lăudându-se că a doborât un elicopter guvernamental sirian pe care l-a jefuit apoi de armament şi informaţii, nu ar mai putea fi pus în libertate de un tribunal al Statelor Unite, în urma recunoaşterii unei vinovăţii simbolice, aşa cum s-a întâmplat. Poate că sursele multiple ale serviciilor de informaţii americane, de la interceptările electronice de toate tipurile la informaţiile de pe teren furnizate de spionii proprii ori colaboratorii lor, de la scanarea reţelelor de socializare la datele furnizate de Uniunea Europeană potrivit unor acorduri privind călătoriile pe calea aerului, vor fi folosite în viitor pentru combaterea terorismului în ansamblu, nu doar pentru monitorizarea fenomenului şi închiderea ochilor, dacă nu încurajarea directă, atunci când acest flagel loveşte ţări ca Rusia sau China. Poate că atunci când un copil de trei luni e spulberat de o explozie în braţele mamei sale, într-un troleibuz la Volgograd, specialiştii în media occidentali se vor concentra pe fenomenul terorist în sine, pe caracterul odios al crimei, fără a face imediat trimiteri la Olimpiada ce stă să înceapă la Soci, sugerând că acolo ar exista probleme de securitate cu ideea că, vezi Doamne, ruşii ar fi incapabili să le facă faţă. Poate. Ar fi de dorit.

   Mulţumită acţiunilor fără o viziune privind viitorul, fără soluţii pertinente la conflictele pe care le provoacă în diverse zone, americanii au adus în aceste zile Al-Qaida la un stadiu de activitate şi proliferare mult mai intens decât pe vremea când Osama bin Laden continua să se ascundă prin peşteri. E o realitate de nedezminţit. Cum la fel este şi nevoia ca 2014 să reprezinte anul în care toate forţele civilizate dedicate onest respectului pentru dreptul la viaţă, dacă nu la altceva, trebuie să se unească, indiferent de sisteme politice, graniţe, sfere de influenţă, interese economice, militare ori de altă natură. Terorismul a devenit o ameninţare globală. Nu există terorişti buni şi terorişti răi. Sunt dar nişte criminali ce trebuie nimiciţi.

  Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  P reluare  Vocea  Rusiei

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here