Acasă Jurnalul Bucurestiului Confesiuni la o ceasca de cafea The Beatles, o viziune din România (5)

The Beatles, o viziune din România (5)

262
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Melanjul românesc    

      Descopăr pe Internet , pe Blogul Domnului Nimeni, un comentariu care îl citez : “Pe cind eram copil, una dintre cintaretele de muzica usoara care imi placeau cel mai mult era una numita Lili Bulaesi. Fara sa fie rea, nu era nici pe departe cea mai buna, nu o stiu sa fi cintat la TV decit un singur cintec, dar imi placea mie cum cinta. Ati inteles?”

    FOTO The-Beatles       Desigur că impactul BEATLES era “devastator” în România. Eram fascinat şi eu, ca mulţi tineri, de “pleiada de formaţii de chitare electrice” care apăruseră (sau urmau să apară precum…nu ciupercile după ploaie, ci ”grupurile BEAT după BEATLES” ! ) : “Cometele”, “Sfinx”, “Olympic’64”, “Phoenix”, “Sideral”, “Sincron” s.a. O explicaţie, găsită pe Internet, merită citată: “Nu se cunosc primele grupuri românești care au experimentat muzica rock, ele fiind cel mai probabil formații de liceu sau studenție care, în lipsa unui peisaj muzical propice și a unor intenții coerente, nu s-au impus.” (Wikipedia)    În acest context se încadrează, desigur, şi formaţia de chitare electrice “RAZELE” din Bârlad, o formaţie alcătuită din patru liceeni (îl amintesc pe cel mai sufletist, Viorel Deduleasa, care cânta, precum Paul McCartney, la chitară bas).

  2Gheorghe Rosca Codreanu Era însă o  perioadă în care în România lucrurile nu erau încă clarificate: tineretul dorea să imite şi să aibă în România propriile formaţii BEAT (precum englezii aveau BEATLES), dar

unele foruri  desemnate de Partidul Comunist Român cu “îndrumarea ideologică a tineretului” doreau să canalizeze entuziasmul tineretului într-o formulă…”controlabilă“, ca să spunem aşa.

Deci Comitetul U.T.C. de la Bârlad a venit cu o ofertă de nerefuzat: a înfiinţat, în 1968, propria formaţie de chitare electrice, “ORFEU ‘68”, pentru care a cumpărat chitare electrice, amplificatoare profesionale, a aranjat turnee de concerte…Iar de formaţie se ocupa, din punct de vedere muzical, cel mai bun profesor de muzica al oraşului, profesorul Nicolau Mencicov.

GhroscacodreanuŞi fiindcă despre formaţia de chitare electrice „RAZELE” nu se auzise la Liverpool, dar se dusese zvonul în rândul liceenilor din Bârlad (prietenul de la chitara bas, Viorel Deduleasa, mă

invitase de câteva ori la Liceul Pedagogic /care se numise o perioadă „Gheorghe         Gheorghiu-Dej”, numele liderului comunist de dinainte de Nicolae Ceauşescu/, la nişte serate ale elevilor, unde “RAZELE” avuseseră mare succes), atunci când s-a înfiinţat formaţia de chitare electrice “ORFEU ‘68” am fost invitat să devin chitara solo (se ştia de activitatea mea de la “RAZELE”), însă stilul promovat nu era BEAT (care ar fi fost pe placul tinerilor fascinaţi

de BEATLES), ci era stilul formaţiilor româneşti de MUZICĂ UŞOARĂ. Primele turnee (în care capetele de afiş erau LILI BULAESI şi PETRE GEAMBAŞU) au fost la Huşi, Vaslui şi, bineânţeles, la Bârlad. Cu aceasta practic “RAZELE” se desfiinţaseră prin plecarea mea la “ORFEU’68”, dar care tânăr nu şi-ar fi dorit în acei ani să ţină în mână o chitară electrică, iar aceasta să fie conectată la o boxă profesională… M-am acuzat, în timp, de un fel de trădare faţă de „RAZELE” şi de crezul meu în muzica BEAT, cu atât mai mult cu cât la “ORFEU’68” se făcea o muzică – să spunem – “cuminte”, care nu era pe placul meu (ţin minte că după un timp m-am retras, este adevărat că aveam şi de învăţat pentru liceu).

   Deci „am fost cuminte” până în clasa a XII-a, când am înfiinţat la Liceul „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad formaţia “LICEENII” (care a luat locul I la Galaţi, la un festival-concurs al liceelor, unde participaseră liceeni din mai multe judeţe şi din Bucureşti). Cred că si azi se mai păstrează pe un perete de la Colegiul Naţional “Gheorghe Roşca Codreanu” (cum se numeşte azi liceul) diploma formaţiei noastre de chitare electrice “LICEENII” (la chitara bas fusese un coleg de clasă, Nicu Pojar) care repurtase un mare succes la Galaţi.          

   petre-geambasu-3_9df5f72cc4ba62 Evident că ascultam BEATLES, dar nu am avut cum să văd niciodată – înainte de 1989 – un concert al lor la televizor (probabil şi datorită cenzurii comuniste, dar – cred – şi preţurilor mari care ar fi trebuit plătite pentru drepturi de autor). Noi, tinerii din România, eram fericiţi dacă ascultam BEATLES la radio (evident că mai mult BEATLES se transmitea la Radio “Europa Liberă“).

    lili-bulaesi_a2dccaeef0cf7fÎn concluzie, în perioada anilor când în Marea Britanie se impunea grupul “The Beatles”, în România era încâ un MELANJ  (MELÁNJ s. v. amestec, combinație DEX) între ceea ce tineretul percepea ca tendinţă pe plan mondial şi ceea ce ideologia comunistă de la acea vreme

încerca să “prevină” ca “derapaj ideologic şi comportamental” al tineretului din România. Apariţia formaţiei „ORFEU’68” (în care “formatul” de trei chitare electrice + baterie era preluat din Vest, dar sonorităţile pentru care erau utilizate chitarele electrice însemna MUZICĂ UŞOARĂ din Est) este un exemplu elocvent. Evident că între ideologia oficială a regimului comunist din România şi „tendinţele rebele“ ale tineretului român (influenţat de “revoluţia BEATLES”) existau discrepanţe, existau tensiuni, care i-au determinat pe unii tineri muzicieni să se refugieze în Vest. Dar THE BEATLES deschiseseră O NOUĂ ERĂ MUZICALĂ pe plan mondial, căreia cu greu i-ar fi putut face faţă vreo ideologie din Est. Timpul a probat acest lucru.

    http://youtu.be/QoF-7VMMihA

The Beatles- She Loves You (1963 Live) – YouTube

► 2:35► 2:35

www.youtube.com/watch?v=QoF-7VMMihA‎

28 feb. 2008 – Încărcat de Racheldr

The Beatles. … Alert icon. You need Adobe Flash Player to watch this video. Download it from Adobe. The …

 

                               Ioan Iacob

                             (va urma)                               


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMAXIMA ZILEI
Articolul următorCOOPLATA IN INVATAMANT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here