Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Thomas CSINTA, interviu cu Presedintele IPA (International Police Association) France

Thomas CSINTA, interviu cu Presedintele IPA (International Police Association) France

157
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Scris de Thomas CSINTA.


D-le Preşedinte, pentru cititorii noştri, vă rugăm să faceţi o scurtă descriere a secţiei Franceze a IPA.

Creată în 1953 şi având astăzi peste 5000 de membri, proveniţi în special de la Poliţia Naţională, de la Jandarmeria Naţională şi de la Poliţile Municipale, de Frontieră, de Supraveghere a Transporturilor, precum şi in alte instituţii ale statului care au misiuni de poliţie, secţia Franceză IPA face parte din „consiliul celor vechi“, find una dintre primele cinci secţii naţionale ale acestei asociaţii.

Având sediul general într-unul dintre cele mai cunoscute şi distinse cartiere pariziene, Champs Elysées, pe Av. de Friedland nr. 28, în proximitatea Arcului de Triumf, IPA – secţia Franceză este împărţită în „delegaţii departamentale“ (regiuni) şi este condusă de un Birou Naţional, compus din zece membri, care a fost reînnoit la Congresul Naţional, din luna mai, 2006.
Există însă şi cazuri în care delegaţiile departamentale se constituie într-una mai mare, de tip „regional“ (multidepartamental), alcătuită din delegaţile a două sau trei departamente, cum ar fi, de exemplu, aceea a departamentelor Ardèche şi Drôme, delegaţia al cărei preşedinte sunt.
A nu se confunda aceste „regiuni“, cu diviziunile administrativ-teritoriale franceze, de dimensiuni mai mari, numite şi ele „regiuni“, (22 în Franţa), cum este şi „Rhône-Alpes“, în care – alături de departamentele Ardèche (Privas) şi Drôme (Valence), sunt incluse şi cele din Rhône (Lyon), Isère (Grenoble), Loire (St. Etienne) Haute Savoie (Annecy), Savoie (Chambéry) şi Ain (Bourg en Bresse).

Cum aplicaţi, în activităţile pe care le desfăşuraţi, conceptul iPA: „„Servo per Amikeco““?

Conform statutului IPA şi acordurilor internaţionale stabilite între delegaţile naţionale, membre IPA, solidaritatea, prietenia, precum şi promovarea tuturor valorilor umane sunt aplicate în egală măsură de către toţi membrii noştri, în toate activităţile pe care le desfăşurăm în Franţa, sau în alte ţări în care intervenim în scopuri umane şi umanitare, la solicitările unor colegi din secţiiile naţionale.
Toate manifestările noastre au ca scop menţinerea unor legături strânse de colaborare, de reciprocitate, între membrii secţiilor departamentale şi secţia naţională, care să contribuie la menţinerea relaţiilor de încredere între public şi diferitele servicii de poliţie, precum şi la înţelegerea rolului pe care îl joacă serviciile de poliţie în protecţia populaţiei, în lupta lor împotriva discriminării rasiale, religioase, sexuale şi în menţinerea ordinii publice.

Cum sunt corelate activităţile secţiiilor departamentale în cadrul iPA – secţia Franceză?

Fiecare secţiie departamentală are dreptul să-şi organizeze în mod independent activităţile, cu respectarea statutului IPA – Franţa şi cu acordul prealabil al Biroului său Naţional.

Care sunt ţările în care membrii iPA – secţia Franceză au cei mai mulţi prieteni?

IPA – Franţa întreţine relaţii de prietenie cu toate secţiiile naţionale. Însă, prin poziţia geografică a Franţei, contactele sale sunt, în mod evident, mai frecvente şi mai ample cu IPA din ţările limitrofe şi, în special, cu secţia germană (de care ne leagă o prietenie de peste 30 ani, eveniment sărbătorit acum doi ani, în octombrie, la Castelul din Erlangen, Germania), precum şi cu secţiiile spaniolă şi italiană. Dar şi cu secţiiile naţionale IPA ale ţărilor mai mici, cum este cazul Belgiei sau Elveţiei.

Aveţi legături cu iPA -secţia Română? Cunoaşteţi câteva din activităţile sale?

Contactele între cele două secţii, cea franceză şi română, sunt relativ limitate, datorită aşezării geografice a ţărilor noastre, Franţa şi România. Însă, avem cunoştinţă de Casa IPA (Giarmata) a secţiei regionale Timişoara, iar în anul 2004, IPA -secţia Franceză a intervenit cu un important ajutor umanitar acordat d-lui George Moldovan, membru IPA – secţia Română, Regiunea Maramureş, în tratamentul unei boli (spondiloză anchilozantă), cu care domnia sa a fost diagnosticat în 2003.
În plus, am luat cunoştinţă cu deosebită plăcere, prin amabilitatea d-lui profesor Thomas Csinta, corespondentul dvs. la Paris, de publicaţile dvs. şi de complexitatea temelor pe care specialişti le abordează cu un deosebit profesionalism în ziarul „Poliţia Capitalei“ şi în revista „IPA Jurnal“, în special cele care relatează despre actualitatea franceză.
În rest, toate celelalte informaţii ne parvin numai prin intermediul Secretariatului Internaţional, ca şi în cazul tuturor celorlalte secţii naţionale IPA.

Dispuneţi de informaţii detaliate despre organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul altor secţii naţionale,decât iPA — România?

Nu. IPA – secţia Franceză nu are relaţii particulare cu nici o altă secţie naţională. Însă, unele asociaţii departamentale ale secţiei noastre naţionale deţin legături privilegiate cu oraşe sau comune din străinătate, în principiu, în cadrul programului internaţional de „înfrăţire“ a localităţilor, din ţările în care există secţii naţionale ale IPA.

Credeţi că, prin intermediul iPA, ar fi posibilă realizarea unor contacte în interes profesional şi legarea unor prietenii între poliţiştii din ţările noastre, care, în majoritate, sunt membri iPA?

Desigur. Prin obiectivele sale, secţia naţională franceză este favorabilă realizări unor asemenea contacte, în care, de regulă, se şi leagă cele mai multe prietenii. Printre altele, tradiţionalele călătorii agreate de majoritatea membrilor IPA, recepţiile internaţionale, colocviile, conferinţele şi revelioanele pe care le organizăm încep să-i atragă din ce în ce mai mult pe aderenţii noştri.
Crearea cluburilor „Camping Car“ şi „Moto“ a permis regruparea membrilor noştri IPA, în funcţie de pasiunile pe care le împărtăşesc. Dacă adunările organizate în cadrul clubului „Camping Car“ sunt, pentru moment, numai naţionale, la raliile moto, care în anul 2006 au fost organizate în Ardèche, au fost invitaţi participanţi din toate secţiile naţionale, inclusiv membri IPA – secţia Română.

Care este mesajjul dvs. pentru colegii din România, precum şi pentru cititorii revistei „iPA — Jurnal“?

România şi Franţa sunt ţări latine, legate printr-o lungă tradiţie de prietenie. Franţa a fost alături de România în toate încercările grele prin care ea a trecut de-a lungul timpului, atât în perioada războiului rece, cât şi ulterior, după căderea zidului Berlinului. Astăzi, când România este pe cale de a se integra în Uniunea Europeană, fără doar şi poate, IPA – secţia Franceză este dispusă ca, prin intermediul secţiei naţionale, să extindă contactele privilegiate care leagă ţările noastre, în direcţii noi. În acest sens, noi rămânem la dispoziţia secţiei Române şi a membrilor săi, care doresc să construiască relaţii de prietenie cu membri secţiei noastre.
Personal, nu pot decât să-i invit pe cititorii dvs. să viziteze Franţa, şi vor descoperi în colegii lor francezi nişte prieteni adevăraţi, care împărtăşesc aceleaşi valori de solidaritate şi prietenie, aflate la baza IPA.
Pentru dezvoltarea asociaţiei noastre, este primordială, desigur, participarea secţiilor naţionale, inclusiv a dvs., la toate manifestările pe care le organizăm în acest sens. Fără îndoială, internaţionalizarea contactelor membrilor noştri nu poate fi decât benefică tuturor secţiilor naţionale, favorizând interesul membrilor IPA, atât pe plan profesional, cât şi social, pentru pluriculturalismul mari noastre „familii“.
În sfârşit, doresc să-i asigur pe toţi colegi din IPA – secţia Română, ca de altfel şi pe cititorii Revistei IPA, de prietenia mea, precum şi a colegilor mei din secţia naţională, transmiţându-le un salut călduros şi plin de afecţiune, mai ales că sărbătoriţi cea de-a zecea aniversare de la intrarea poliţiştilor români în IPA.
Doresc, de asemenea, să adresez, şi pe această cale, mulţumiri d-lui Florin Zagoneanu, vicepreşedinte IPA – secţia Română, Regiunea Bucureşti, pentru iniţierea acestui interviu, care sper să fie începutul unei lungi şi sincere prieteni între secţiiile noastre naţionale.

Prof. univ. dr. Thomas CSINTA, Corespondent de presa francez al Ziarului Politia Capitalei.

Interviu Jacky Thevenot, Presed. IPA France (Thomas CSINTA) (pdf)

Adaugă comentariu


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here