Tribuna Sibiu : Gala Astra Film Festival 2016.

  121
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   Cristi Puiu a primit Premiul de Excelenţă: “Urmează să mă mut la Sibiu şi să mor aici”
  Andra MARINESCU
  Gala Astra Film Festival 2016. Cristi Puiu a primit Premiul de Excelenţă:
  Astra Film Festival şi-a premiat, sâmbătă seara, la Sala Thalia, câştigătorii. Regizorul Cristi Puiu este cel care a plecat acasă cu Premiul de Excelenţă al evenimentului din acest an, povestea sa din “Sieranevada” impresionându-i pe cei 12 membri ai juriului. “Urmează să mă mut la Sibiu. Şi să mor la Sibiu. Vă mulţumesc! E ca un premiu pentru întreaga activitate”, a spus acesta, după prezentarea pe care AFF i-a pregătit-o, în care organizatorii au arătat zeci de articole publicate în ţară şi străinătate, unde munca îi era apreciată. “Sieranevada”, este şi propunerea României la Oscar 2017.
   

  Seara a început cu Taraful de Haiduci prezent şi în documentarul “The New Gypsy Kings”. Cei patru artişti au deschis evenimentul pe ritmuri de acordeon, vioară, contrabas şi ţambal, stârnind primele ropote de aplauze ale galei.

  12 specialişti au jurizat filmele
  Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool. Acestea au fost evaluate de un juriu format din 12 profesioniști de top din industria cinematografică, respectiv internațională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri. “Au fost filme diferite, foarte bune şi interesante. Regizorii merg în direcţia potrivită către viitor”, au spus aceştia.
  Cel mai bun documentar internaţional
  Astfel, premiul pentru cel mai bun documentar internațional, oferit de deputatul Raluca Turcan, a fost acordat filmului “Changa Revisited” (regia Peter Biella), “pentru simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a descoperi universalul într-un colț anume din lumea largă”, după cum a motivat juriul. “E o mare onoare pentru mine să ofer acest premiu. Felicitări domnului Dumitru Budrala pentru tot ceea ce face prin acest festival”, a spus Turcan.
  Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est
  “The Dazzling Light of Sunset” (regia Salome Jashi), un film care zugrăvește viața unei mici comunități prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală și aduce pe ecran compoziții vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est. Distincţia a fost oferită de Consulatul German din Sibiu. “E trist că nu pot fi în Sibiu acum, dar vă mulţumesc foarte mult pentru acest premiu! Vă transmit toate gândurile mele!”, a transmis Salome Jashi.

   

  Menţiunea Specială a Juriului
  Din aceeași secțiune competițională, filmul “Abdul & Hamza” (regia Marko Grba Singh) a primit Mențiunea Specială a Juriului. Filmul aduce în atenție un subiect fierbinte al lumii contemporane, migrația, printr-un mix de realitate și ficțiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.
  Premiul pentru cel mai bun documentar românesc
  “Doar o răsuflare” (regia Monica Lăzurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016 urmărește de-a lungul a șapte ani dinamica unei familii din Copșa Mică: în timp ce tatăl așteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relațiile dintre ei. Premiul a fost oferit de Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

  Premiul pentru regie într-un documentar românesc
  Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök pentru filmul “Angela”, fiind înmânat de Ciprian Ştefan, managerul Complexului Naţional Muzeal ASTRA. “Relația apropiată dintre regizor și protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduiește să împlinească așteptările comunității în care trăiește și să rămână în același timp ea însăși. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea romă, e evitată cu grijă”, a fost motivaţia juriului.
  Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc
  Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul “1 Building and 40 People Dancing” – “O clădire şi 40 de oameni dansează” (regia Miki Polonski), “pentru modul matur și asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea și muzica, care întregesc un tablou unitar al relației spațiu locuit – locatari”. Distincţia i-a fost oferită regizorului de jurnalistul Mihai Hurezeanu. “Încă o dată, Sibiul s-a întrecut pe sine, prin Astra Film Festival”, a spus acesta.
  Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc 
  Pentru abordarea unui subiect actual, de importanță globală și tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc filmului “Those” (regia Krizstina Meggyes). Premiul a fost oferit de Cornelia Popa, din partea Cinelabs România.
  Premiul Special a “mers” la povestea maneliştilor 
  În cei 23 de ani de existență, AFF a găzduit adesea filme și evenimente despre cele mai controversate și neliniștitoare realități ale lumii, prin eforturile unor cineaști care dedică ani de zile înțelegerii și pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societății. De aceea, în acest an, Astra Film a acordat Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul “The New Gypsy Kings”, “ca o recunoaștere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuția sa la dezvăluirea prea puțin cunoscutelor povești de culise ale manelelor și maneliștilor din România”.
  Cristi Puiu: “Sună, cumva, ca un premiu pentru întreaga carieră”
  La final, Astra Film Festival a oferit Premiul de Excelență cineastului Cristi Puiu, “pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială. Îndelungata legătură de prietenie și colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF și cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare”, după cum a spus Dumitru Budrala, fondatorul şi directorul AFF. Filmul lui Cristi Puiu, “Sieranevada”, a deschis, de altfel, ediția din acest an a festivalului și este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin. “Acest premiu înseamnă mult pentru mine. Nu se întâmplă de regulă ca prietenii să îţi dea un premii. E emoţionant, pentru că sună, cumva, ca un premiu pentru întreaga carieră. Mă pregătesc acum să mă duc la culcare. Nu mai fac niciun film. Acum urmează să mă mut la Sibiu şi să mor aici”, a spus Cristi Puiu, zâmbind. Distincţia i-a fost oferită regizorului de către Dumitru Budrala şi Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Român. “Vreau să mă adresez Consiliului Judeţean: facem o cerere de a muta Institutul Cultural Român la Sibiu”, a spus directorul ICR, apreciind calitatea AFF şi, implicit, a evenimentelor culturale din oraşul de pe Cibin.
  An de an, cu noutăţi
  În fiecare an, Astra Film Festival se reinventează. În această ediţie, noutatea a constat în cinematograful – dom din Piaţa Mare, o premieră în România. AFF 2016 a adus filme pentru toate vârstele, Astra Film Junior adunând peste 20.000 de mici cineaşti. “Mi-a plăcut cel mai mult Max. Era un câine drăguţ şi foarte mare”, a spus unul dintre copiii care au văzut filmele.
  “La începutul ediţiei am avut multe emoţii. Acum, la fel, pentru că regret că se termină aşa repede. În acest timp, am împărtăşit poveşti incredibile, extrem de umane, transformând Sibiul în capitala mondială a filmului”, a spus Dumitru Budral, la finalul galei de premiere a filmelor documentare.
  Duminica filmelor premiate
  Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 23 octombrie, începând cu ora 12, la Sala Auditorium, de la ora 13 la Sala Thalia, iar de la ora 14 la Astra Film Cinema. Tot duminică va fi proiectat de la ora 19 la Sala Thalia filmul “Sieranevada”, iar între orele 9 – 23, în cinematograful-dom din Piața Mare, publicul sibian are ocazia de a viziona, în continuare, filme la 360 de grade.

  Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu şi al Centrului Național al Cinematografiei. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

  FOTO – VIDEO: Răzvan NEGRU


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here