Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Un artist și un afacerist din Tecuci l-au recreat pe Obama

Un artist și un afacerist din Tecuci l-au recreat pe Obama

249
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares

O statuie din lemn masiv de stejar a fost materialul ales pentru a fi sculptat președintele american. Confirmarea am avut-o chiar de la cel care afinațat această operă de artă. ”Este vorba de o sculptură realizată manual, care îl reprezintă pe liderul Americii, Barack Obama, în mărime naturală. Artistul care a acceptat să execute această lucrare este nimeni altul decât renumitul sculptor și bunul meu prieten Dan Mateescu, cunoscut publicului din România dar și din Europa” a declarat finanțatorul lucrării, economistul Ștefan Oprea, directorul Companiei Oprea din Munteni, județul Galați.
Barack Obama, o sculptură unicat la nivel mondial!
În general, este înrădăcinată ideea că o statuie și în general o operă de artă dedicată unei persoane, se face după personalitatea aleasă să fie reprezentată într-o operă de artă trece în neființă. Ec. Ștefan Oprea a ales să încalce regula. ” De regulă o operă de artă dedicată unei personalități se face post mortem. Eu am vrut să încalc regula și să valorific această idee, de a realiza o statuie-copie fidelă a omului numărul unu mondial și a primului președinte de culoare” a spus omul de afaceri. Ideea s-a născut în urmă cu aproximativ doi ani. Primii pași pe care i-au făcut cei doi, aertistul li afaceristul, a fost găsirea materialului necesar confecționării statuii. Pentru aceasta, s-au întors cître natură, pădurile României oferindu-le lemnul prețios al stejarului. ”Ca să poți face o astfel de lucrare este nevoie de cel puțin doi ani de zile. Trebuie căutat în primul rând materialul. Acesta trebuie să aibă o calitate specifică unei opere de artă. Fiind vorba de lemn, este absolut obligatoriu să nu conțină noduri în structură. De alegerea materialului necesar acestei lucrări s-a ocupat cu precădere sculptorul Dan Mateescu. Împreună am mers în păduri să căutăm stejarul sănătos. Artistul a fost cel care a ales arborele pe care l-am lăsat la uscat în următorii 2 ani. Crearea monumentului a început practic din luna martie a acestui an” a explicat ec. Oprea.
În toată această perioadă, sculptarea statuii s-a realizat într-un cadru secret, securizat, departe de ochii curioșilor.
”Din motive de securitate, execuția lucrării s-a făcut într-o unitate militară. Am căutat informații pentru a vedea dacă în lume mai există lucrări de acest gen, adică o sculptură în lemn a președintelui american. Singura lucrare ce îl are drept model pe Barack Obama este sculptura în ceară aflată în Muzeul figurinelor de la Londra” spune Oprea. Motivele acestor măsuri de securitate au fost explicate tot de omul de afaceri: ”pentru că are deja o valoare. Și mă refer aici strict la valoarea materialului și valoarea manoperei plătite sculptorului”.
Momentul inaugurării
”Inaugurarea va avea loc într-o galerie de artă la un muzeu din Europa. Decocamdată suntem în faza de cercetare, în vederea stabilirii de parteneriate și colaborări. Prima opțiune de expunere a ei este la București, dar avem în vedere și expunerea la o galerie de artă Europa și mă refer în special la Germania sau Franța. În momentul de față, conform protocolului, statuia se află sub pază într-o unitate militară, pentru a i se asigura securitatea și integritatea. Se bucură pot să spun de toată atenția și pază demne de un președinte” a precizat afaceristul gălățean. Nu este prima dată când ec. Ștefan Oprea investește în cultură, fiind binecunoscute sponsorizăile la diverse evenimente culturale, sponsorizări tipărire cărți ori finanțarea Troiței Cadrului Didactic- o sculptură de proporții în lemn de stejar care poartă aceeași amprentă a artistului Dan Mateescu. Întrebat de ce a investit financiar în Statuia președintelui Barack Obama, Oprea a motivat: ”Așa pot sprijini creatorii de artă, ariștii și implicit sprijin cultura. Mai am în derulare cu el încă două lucrări: bustul lui Ștefan cel Mare și bustul poetului Mihai Eminescu, ambele executate din stejar masiv. Averea omului se măsoară în ce lasă după ce moare nu după ce strânge în timpul vieții. Eu nu vreau să trec prin viață fără să las urme”.
Dan Mateescu
Sculptorul , Dan Mateescu membru al Uniunii Artiștilor Plastici, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași, și-a lăsat amprenta artistică în ciment, bronz, metal şi lemn. Cu talent, emoție și măiestrie, Mateescu a dat României și Europei lucrări extrem de valoroase. Sculptorul tecucean Dan Mateescu a urcat pe socluri nume cu rezonanță ale culturii românești cum ar fi folcloristul Tudor Pamfile, scriitorul Calistrat Hogaş, doamna Elena Cuza, poeta Natalia Negru, grefierul Mihai Dimitriu. Alte câteva zeci de făuritori de cultură au fost redate în busturi sculptate în piatră sau bronz: Costache Conachi, Alexandru Papadopol-Calimah, Ion Petrovici, Iorgu Iordan, Ştefan Petică, Hortensia Papadat-Bengescu, Mihail Manoilescu, Mihai Berza, Constantin Narly, Ilie Matei. Nu putem omite nici lucrările de artă monumentală: ”Statuia cercetașului” (ciment, Tecuci), ”Statuia luptătorului dac” (ciment, Lieşti), ”Tudor Pamfile” şi ”Monumentul eroilor” (Ţepu), ”Regina aerului – Smaranda Brăescu” şi ”Monumentul paraşutismului” (Buciumeni), ”Decebal” (Poiana), ”Sculptorul George Apostu” (Stănişeşti – Bacău), ”Himera” (lemn, Podu Dâmboviţei), ”Ştefan Petică” (bronz) şi ”Hortensia Papadat Bengescu” (ciment, Iveşti), ”Troița Cadrului Didactic” (lemn, Munteni) ”Costache Concachi” (Chişinău – Republica Moldova”. În total, numărul lucrărilor semnate Dan Mateescu care se află amplasate în aer liber se ridică la 44.
Aida Zaharia, anul I CRP, UNIVERSITATEA APOLLONIA


Raspandeste cu incredere
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here