Acasă Uncategorized La Băile Govora, un primar de miliarde

La Băile Govora, un primar de miliarde

197
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Related image

Când am intrat azi după amiază în biroul lui Mihai Mateescu, primarul Băilor Govora, acesta pregătea cu mâna lui niște pachete cu mici cadouri pentru mai multe perechi de tineri pe care urma să-i căsătorească civil. Venise cu o oră înainte din Râmnicu Vâlcea, anume, ca să se întâlnească cu noi, echipa de reporteri speciali, de la Jurnalul Bucureștiului.

Mateescu este un fost învățător. Autodidact, inteligent și răzbătător, de loc din Dăești, primarul își dedică literalmente viața pentru binele comunității din Băile Govora. A făcut Dreptul la fără frecvență la o vârstă înaintată, anume pentru a pleda în procese de retrocedare ale unor proprietăți istorice din stațiune și pentru a câștiga aceste procese. Înțelege mai bine decât profesorii de drept de la București chichițe juridice complicate și a venit de-a lungul timpului cu soluții avocățești năstrușnice care i-au mirat pe judecători și i-au făcut să-i dea dreptate.

Are o echipă mică de numai 17 angajați cu care, însă, face adevărate minuni: a redus cu 50% taxele locale și a adus miliarde de lei în localitate sub formă de fonduri europene, cu care a restaurat o parte din clădirile de patrimoniu și a construit centre medicale complementare celor deja existente. Deasemenea a găsit soluții creative la probleme urbanistice ce vizau Parcul Central al stațiunii, uimind urbaniști reputați din toată țara. Mateescu a protejat în acest fel frumosul Parc centenar gândit de părintele stațiunii, medicul militar Zorileanu.

Fondatorii stațiunii, un grup de ofițeri ai armatei române regale, care s-au distins prin acte de bravură în Marele Război, ar avea toate motivele să fie mândri de un asemenea administrator al urbei. Dar și mai mândri sunt majoritatea cetățenilor din Băile Govora, care l-ar vota și mâine pe Mateescu dacă ar fi chemați să-l aleagă.

Băile Govora au și altă particularitate neobișnuită: aici nu exisită poliție locală, semn că localitatea e condusă democratic, e locuită de oameni pașnici și primitori. Mateescu însuși e un amfitrion desăvârșit, un socialite și un bon-vivant. El se cunoaște personal cu 80% din locuitori, pe care nu doar i-a întâlnit în diferite ocazii, dar chiar pe unii, nu puțini, i-a și ajutat în fel și chip.

Mateescu își conduce singur Loganul primăriei și folosește cu dezinvoltură toate aplicațiile cu care jonglează un hipster din capitală. Deși echipa Jurnalului Bucureștiului i-a făcut unele sugestii de monitorizare a performanțelor unităților turistice din Băile Govora, primarul Mihai Mateescu știe să fie la curent cu topurile de pe Trip Advisor și alte aplicații la modă din zona HoReCa.

Deși luptă cu dinții pentru salvarea a ceea ce se mai poate salva din patrimoniul imobil al urbei, Mateescu visează cu ochii deschiși la Govora de mâine. El caută neîncetat investitori strategici de pe toate meridianele, care ar putea transforma Băile într-o Mecca balneară a Europei și poate chiar a lumii. Și asta nu e o utopie, noi știm acum; combinația unică de sulf și iod din apele tămăduitoare ale locului, puritatea de excepție a aerului de aici, fac visul lui Mateescu, nu doar posibil, ci perfect realizabil. De altfel, nu e o întâmplare că primarul este vice președinte nu doar a Asociațiilor Orașelor din România dar și al celei a Stațiunilor balneare din țara noastră.

Eram la biroul lui Mateescu când el a extras dintr-un teanc de hârtii oficiale pe cea în care Ministrul Turismului învedera organizarea în mai, anul viitor, aici, în Băile Govora a celui mai mare eveniment balnear din UE, taman în perioada în care România va deține președinția Consiliului Europei.

Cu talentul lui nativ de business developer și lobbist nu ne-ar mira să vedem că Mateescu plasează decidenților români și europeni tema balneo ca temă de prestigiu și de pragmatism în lista temelor cu care România poate face cu adevărat o diferență.

Dar până atunci, primarul invită pe toți fotografii amatori sau profesioniști din țară dar și străinătate să participe la Concursul de Fotografie ”Băile Govora în 100 de imagini”, iar în luna august invită pe toți cei interesați să participe pe 18-19 august la tradiționalele Zile ale Băilor Govora.

 


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here