Acasă Supliment Cultural Emisiuni/Cronica TV Un şpagat, cât să se întindă audienţa

Un şpagat, cât să se întindă audienţa

108
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pe Mircea Badea îl ştie tot românul. Încă din `90, de când s-a lansat la radio pe pile, că Jeana Gheorghiu, directoarea de la Radio Total, era bună prietenă cu mama lui Badea. Apoi, el a făcut echipă cu Teo şi a colindat pe la multe posturi de televiziune. Şi la un moment dat, devenise chiar simpatic alături de Oreste. Lui Badea nu i-a ajuns doar să prezinte emisiuni; a jucat şi-n filme, s-a transformat şi-n afacerist. Dar joaca asta cu focul l-a ars, când fabrica de chibrituri a dat faliment. Dar nu-i nimic, oamenii cu fler şi instict aplecaţi spre stivele de bani, ştiu să se descurce. Aşa a ajuns la Antena 3, la „În gura presei”, să facă audienţă. Simpatic, carismatic, acid şi ironic în limitele bunului simţ, şi-a conturat imediat un public destul de larg, care l-a apreciat. Însă, lucrurile s-au schimbat în momentul în care şeful său s-a implicat mai mult decât trebuia în politica redacţională a postului şi a trustului în general, din cauza divergenţelor sale din viaţa politică.

mircea-badeaSursa foto: neuronu.ro

Din acel moment, domnul Badea a început să se transforme într-un fel de papagal jumulit, cu haină de pene de aur, specie rară de altfel, şi să imite la comandă orice vine de sus. În paralel, a avut grijă şi de audienţă, a întreţinut-o cu „şpagatul pe două scaune” în direct, cu demonstaţia lui de rocker cu o chitară de jucărie şi chiar cu fundul împănat din Piaţa Victoriei, din decembrie 2009, când a pierdut un pariu cu Emil Boc, pe tema autostrăzii de la Turda. I-am urmărit evoluţia la „În gura presei,” până când am renunţat. Badea a rămas, în ultimii ani, clientul fidel al amenzilor din partea CNA din cauza limbajului său vulgar atât de la emisiunea de la Antena 3, cât şi de la emisiunea de la Radio Zu.

            „În gura presei” pare o emisiune atipică, în care moderatorului i se permite să facă ce vrea, să spună ce vrea şi să jignească pe cine vrea. Ei bine, odată aşezat la bioul său, devine un zeu suprem care le ştie pe toate şi care nu greşeşte niciodată. Sau, cel puţin, aşa crede el. Devenit şi misogin, dintr-o dată femeile nu mai au ce căuta în politică pentru ca sunt proaste, toată opoziţia e proastă, toată ţara e proastă, iar el rămâne unicul deştept. Limbajul său întrece orice limită a bunei creşteri şi se poziţionează în mahalaua pe care o creează în studio, alături de colegii săi din spatele platoului: „ce zici, mă?”, „bă, voi aţi văzut filmu’ ăla?”, „bă, las-o bă pă Andreea Bălan, că-ţi iau io autograf de la ea!”. Nici cu limba română nu stă mai bine după cum se observă, iar exemplele pot continua: „dă pă treişpe septembrie”, „am emisiune până la ora doişpe”, plus alte probleme evidente cu numărul de „i”-uri din postările sale de pe blog şi de pe reţelele de socializare. Adevărul este că omul n-are studii în domeniu, a terminat doar Academia de Studii Economice. Acolo poate că studenţii sunt feriţi de gramatică, cine ştie? Să nu îndrăznească cineva să-i calce pe teritoriu sau să-i sfideze existenţa… pentru că el se pricepe la orice: e muzician, analist politic, sportiv, entertainer, specialist în orice şi tot ce mai vrea el să fie. Mai clar, să ne aducem aminte de episodul cu aselenizarea. Badea a spus, la el în emisiune, că omul nu a ajuns niciodată pe Lună, că totul a fost filmat într-un studio „fără aer condiţionat”. Şi se întreba că, dacă a ajuns atunci, de ce în următorii 40 de ani nimeni nu s-a mai apropiat de Lună. Încerca să convingă publicul că aselenizarea a fost doar o campanie de marketing a americanilor. În pauza publicitară, un telespectator i-a atras atenţia că au existat şase misiuni Apollo. Atât i-a trebuit săracului om. În loc să-şi recunoască greşala, Badea a continuat să-şi susţină punctul de vedere, fără argumente solide şi, bineînţeles, cu multe ironii şi insulte la adresa celui ce a îndrăznit să-l corecteze, dovedind că nu are pic de cultură generală. Fudul din fire, nu tace niciodată şi nu se opreşte din vexarea celorlalţi. Nici la radio, când persoanele sună să facă schimb de opinii sau să povestească animite situaţii: „Păi, prietene, eşti cam prost…hai că-ţi zic io, că tu nu ştii nimica!” l-am auzit când a spus, şi nu o singură dată.

       Astăzi, spaţiile din televiziune, din radio şi blogul nu-i mai ajung să-şi manifeste bogatul vocabular de stradă sau „de jmecher”, ca să-l citez literalmente. Acum s-a mutat pe Facebook, pentru a se înjura public cu fostul lui coleg şi bun prieten, Oreste Teodorescu. Mircea Badea nu a acceptat că prietenul lui este de partea manifestanţilor împotriva proiectului de la Roşia Montană şi că se duce în piaţă cu ei, proiect pe care Badea trebuie să-l susţină, că ţine la locul lui de muncă şi la şpăgile pe care, probabil, le primeşte pentru asta. De la subiectul Roşia Montană, au ajuns la schimburi de replici pe tema câinilor vagabonzi, apoi la capii bisericii, pe care Badea nu-i suportă. Şi cine ştie ce va mai face pentru o şi mai mare audienţă, că vorba aia, „Trăim în România şi asta îi ocupă tot timpul!”  (Corina Matei)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here