Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Victor Negrescu: „Dialogul cu cetăţenii a evidenţiat sprijinul pentru aprofundarea Uniunii Europene,...

Victor Negrescu: „Dialogul cu cetăţenii a evidenţiat sprijinul pentru aprofundarea Uniunii Europene, cu accent pe protejarea drepturilor sociale“

52
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a organizat vineri, 10 august 2018, la Craiova, o nouă consultare cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Europa convergenței: Ocupare și drepturi sociale“.

Evenimentul, organizat împreună cu Institutul European din România şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, jurnaliști, exponenți ai mediului asociativ și academic, precum și cetățeni ai județului Dolj.

În intervenția sa, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat ideile vizionare ale marelui diplomat Nicolae Titulescu, originar din Craiova, care vorbea despre solidaritatea națiunilor europene, despre cooperarea economică și punerea la comun a capacităților de producție ale statelor, despre libera circulație a mărfurilor și persoanelor, afirmând totodată, încă din 1928, că „politica României este dominată de o perfectă convergenţă între interesele române şi europene“.

„Unul dintre principalele beneficii ale aderării la Uniunea Europeană resimțite de cetățenii români este cel al mobilităţii. Sunt unul dintre reprezentanţii Guvernului României care a trăit foarte mulți ani în afara țării, m-am format în străinătate, și consider că Uniunea Europeană trebuie să rămână un spaţiu al liberei circulaţii, în care cetăţenii noştri să se poată deplasa liber și să poată munci oriunde în spaţiul comunitar, unde tinerii să poată studia, profitând într-un mod constructiv de apartenența țării noastre la proiectul comunitar“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Ministrul delegat a arătat totodată că o Uniune prosperă şi sustenabilă, atât din punct de vedere economic cât şi social, nu poate fi creată decât prin respectarea şi întărirea drepturilor fundamentale pentru toţi cetăţenii europeni, fără discriminare, prin asigurarea egalităţii de şanse, combaterea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale.

„România urmărește în mod constant și consecvent asigurarea unui tratament echitabil şi protejarea drepturilor cetățenilor români din alte state membre. Domeniul social, cu accent pe facilitarea mobilităţii şi consolidarea drepturilor cetăţenilor europeni, va constitui o tematică de interes a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor“, a evidenţiat oficialul.

Informații suplimentare

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România au lansat pe 9 mai 2018 o serie de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“. Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar și se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și andosată la nivelul statelor membre (documentul „Inițiativa Consultărilor cetățenilor UE – cadrul comun“ / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework“).

Consultările cetățenești constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

Evenimentul de lansare la nivel național a avut loc, în 9 mai, la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, în contextul aniversării Zilei Europei, cu participarea reprezentanților administrației publice centrale, ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic acreditat la București, ai mediului academic, exponenților mediului asociativ, ai instituțiilor de învățământ din București, elevilor, studenților și reprezentanților mass-media. Consultările continuă, în perioada august – septembrie 2018, în diferite localități din principalele regiuni istorice ale României, iar concluziile vor fi prezentate la București, în luna octombrie a acestui an.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here