Acasă Uncategorized Vinul dulce mult aduce

Vinul dulce mult aduce

138
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

Romanii sunt mari bautori de vin demi-sec sau demi-dulce, cu foarte putini care prefera vinul sec, ce este oricum micro-oxigenat la greu, si preferat de snobi care ii imita pe occidentali. Despre vinurile cu adevarat dulci se discuta in general extrem de putin, din pacate. Ele intra intr-o categorie speciala, cea a vinurilor de desert.

GALA TASTEVIN 2018 organizata in 7 iunie a.c. la Zexe Evenimente Parcul Stundentesc Tei, de Florin Chitu, Business Development Manager la Old Team Distribution (una dintre cele mai mari companii de distributie a bauturilor alcoolice din Romania) mi-a prilejuit descoperirea unui vin extraordinar.

Este vorba despre Nectar de Transilvania — Liliac, un vin dulce desert, un DOC (vin cu Denumire de Origine Controlata) produs din muscat ottonel. Este un vin galben – auriu, obținut după metoda Schilfwein. Se deschide cu arome intense de lychee, fructe confiate, papaya și miere. Mai ales miere, as zice. Pe cerul gurii aromele de miere, dominante, se împletesc cu cele exotice, o dulceață placută făcându-l irezistibil de delicios.

Metoda Schilfwein dateaza din vremurile pre-romane, insa abia acum producatorii din toata lumea incep sa experimenteze. Deorece este foarte complicata si cere mult timp si multa atentie, foarte putini producatori se incumeta sa o foloseasca.

Metoda Schilfwein este folosita cel mai mult in Germania si Austria, iar singurii din Romania care o folosesc in acest moment sunt cei de la Liliac, care au investit circa 50.000 de euro pentru constructia tunelelor si produc astfel vinul “Nectar de Transilvania”.

Strugurii se culeg manual la sfarsitul perioadei traditionale de recoltare, apoi se selecteaza cei sanatosi si se aseaza pe un pat de paie dispuse in tunele acoperite, ca un solar. In acest mediu se pastreaza strugurii pe toata perioada iernii (aproximativ 5 luni) si periodic se intervine manual pentru indepartarea boabelor care pot mucegai. In aceste tunele, se mentine o ventilatie constanta. Apoi, dupa trecerea inghetului, strugurii se preseaza. In acel moment strugurii deshidratati ajung la o acumulare de zahar de cca 350-360 grame pe litru.

Unul din motivele pentru care multe crame evita aceasta metoda este pentru ca, pe langa efortul mare care trebuie depus, randamentul este unul scazut – dupa presare raman circa 20% din cantitatea obtinuta dupa recoltare.

Apoi, fermentatia incepe lent in tancuri cu control de temperatura urmand ca dupa fermentare sa fie mentinut in baricuri de stejar mediu arse pana la momentul imbutelierii. Vinul obtinut are o concentratie de cca 160-170 grame de zahar rezidual si circa 10-11 grade alcoolice.

Un vin de desert de calitate se obtine greu. Alta metoda originala de obtinere a vinului desert se numeste Eiswein in germana (sau Icewine in engleza– si presupune ca strugurii sa se pastreze in vita de vie, unde ingheata peste iarna, iar apoi sunt folositi pentru vin. Mai exact, apa continuta in bobul de strugure devine gheata, iar din pulpa de strugure ramasa se face un vin foarte concentrat si dulce.

In regiunile in care acest lucru este dificil, in special din cauza daunatorilor traditionali — pasari si rozatoare — se alege metoda Schilfwein.

La crama Tohani se produce vinul Flori de Gheata, printr-o metoda Eiswein simplificata.

Exact cum ii spune si numele, Flori de Gheata se refera la faptul ca strugurii au fost culesi la primele ingheturi din vie. Culoarea galben aurie si stralucitoare cu densitate de vin dulce, structurat. In nas este proaspat si delicat, cu senzatii ce amintesc de fructe cu pulpa alba, coapte și zemoase. Piersici si caise, struguri bine parguiti si aliuri de ananas, migdale și vanilie. Gustul este caracteristic unui vin produs din struguri recoltati tarziu, iar senzatiile dominante sunt de dulceata de portocale, caise, fructe exotice confiate, ananas si litchi. Foarte bine balansata aciditatea ce sustine perfect zaharurile remanente.

L-am descoperit acum cateva doua zile, cautand un alt vin cu care sa compar Nectar de Transilvania — Liliac, la magazinul de prezentare al cramei Tohani de pe bulevardul Ion Mihalache.

Nectar de Transilvania — Liliac a luat premiul I la categoaria vinuri dulci si licoroase la Gala Tastewine 2018, ridicat de Simona Mardale, director national de vanzari, cramele Liliac.

No automatic alt text available.

Anul acesta, au fost degustate si evaluate in orb, 361 de vinuri de la 33 de crame de catre 238 persoane — un juriu eterogen, format ca in fiecare an, din specialisti si consumatori.

Scopul acestor evaluari a fost de a crea un indrumar atat pentru horeca cat si pentru iubitorii de vin.

Image may contain: text

Nectar de Transilvania — Liliac acompaniaza deserturi cremoase precum tarte, clatite, panna cotta.

De altfel degustandul, m-am gandit imediat la perfecta armonie pe care o poate stabili cu reteta de tarte cu pere propusa de sotia ambasadorului SUA, excelenta sa Hans Klemm, in recent lansata carte de bucate iubite de diplomati, pe care la timpul potrivit am anuntat-o in publicatia noastra.

Celebrating Food around the World

tarta-pere

Vinul Liliac este produs si imbuteliat de amb Wine Company SRL din satul Botos, nr. 41, judetul Mures.


Raspandeste cu incredere
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here