Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura Vremea Noua : Control fulger la Politie: Carp, Popa si Fandache...

Vremea Noua : Control fulger la Politie: Carp, Popa si Fandache în vizor!

2085
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 186
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  186
  Shares

CONTROL…Trei ofiteri de la Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) sunt, de câteva zile, pe capul politistilor vasluieni. Acestia au debarcat la Vaslui urmare a controlului demarat de IGPR, încã din primãvara acestui an. De data asta, unele surse spun cã, în colimatorul celor care efectueazã controlul au intrat seful IPJ Vaslui, Mihai Carp, Cãtãlin Popa si Costel Fandache. De la debutul controlului si pânã acum a fost verificatã activitatea a peste 40 de ofiteri de politie, toti cu functie de conducere în cadrul Inspectoratului Judetean. Startul a fost dat încã de anul trecut când, un politist de la IGPR a fost adus, prin transfer, la IPJ Vaslui. Acesta, vasluian la origine, a activat la Vaslui aproximativ sase luni. Dupã aceastã perioadã, douã lucruri aveau sã marcheze venirea sa. La Bârlad explodeazã cea mai mare bombã de coruptie în care au fost implicati doi politisti. Acestia fãceau parte dintr-un grup infractional organizat care a reusit sã dea o gaurã de aproximativ 40 de milioane de dolari bãncilor din SUA si Oman. A doua “coincidentã” este legatã de faptul cã, odatã cu plecarea ofiterului vasluian, la IPJ, soseste Corpul de Control al IGPR. Astfel, dupã finalizarea controlului, politistii vizati, în functie de gravitatea abaterilor descoperite, pot fi sanctionati cu sanctiuni ce pleacã de la avertisment, diminuãri la salariu sau, în cel mai rãu caz, se poate ajunge pânã la demiteri.

Ape tulburi în politia judeteanã Vaslui dupã ce trei ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române au poposit la Vaslui. Ofiterii din capitalã au venit pentru a continua controlul început încã din primãvarã. De data aceasta, unele surse spun cã vizati direct au fost seful IPJ Vaslui, Mihai Carp si ofiterii Cãtãlin Popa si Costel Fandache. Corpul de Control al IGPR si-a început treaba la Vaslui dupã o serie de plângeri prealabile de naturã disciplinarã si care au fost constatate de Corpul de Control. Acestea au fost apoi înaintate cãtre sefii Politiei Române. La finalul anchetei ce se anuntã una destul de lungã, urmeazã ca superiorii sã dispunã sanctiuni, dupã analiza gravitãtii faptelor. Au fost luati în colimator majoritatea sefilor de servicii din cadrul IPJ Vaslui, în frunte cu comisarul sef Mihai Carp. De asemenea, au fost vizati si sefii politiilor municipale Vaslui, Bârlad, Husi si cel al orasului Negresti. Grav este faptul cã, în cadrul a douã servicii judetene, Economic si Rutier, nu existã ofiter care sã scape de sanctiune. În aceste conditii, se pune întrebarea: “cine va rãmânã sã le conducã?” Asta pentru cã sanctiunile pot merge de la mustrare scrisã, pânã la demitere. Cei vizati îsi pot pierde functiile de conducere, pot fi degradati, schimbati de pe functie, nu vor mai putea fi avansati în grad si nu vor mai putea aspira la o functie de conducere. Din surse demne de încredere am aflat cã plângerile au avut în vedere dosare “uitate” în sertare sau raportãri fictive. Astfel, se raportau mult mai multe amenzi decât erau date în realitate si asta pentru a da bine în rapoartele trimise cãtre sefii mai mari. Alte cazuri la care se face referire în raportul de control sunt legate de solutiile date de politistii de la circulatie în unele cazuri de accidente. Se întâmpla ca o solutie sã fie datã la locul accidentului, fatã de cei implicati, si alta sã fie scrisã în birou dupã ce, spun unii, s-ar fi ajuns la mici întelegeri cu una din pãrti. În urmã cu câteva luni de zile raportul a ajuns pe masa sefului IPJ Vaslui. Dupã ce a fost citit pe îndelete de Mihai Carp, acesta a convocat sedinta de rigoare. În fata tuturor celor implicati si a colegilor acestora, a dat citire raportului pentru ca fiecare sã stie ce-l asteaptã. Dupã aceea, a cerut instituirea “Legii Tãcerii”. Altfel spus, a ordonat tuturor sã-si tinã gura închisã si nimic sã nu rãsufle, mai ales presei. Mai trebuie spus cã acest raport se referã doar la o parte a controlului efectuat. Urmeazã sã se finalizeze raportul controlului pe linia documente clasificate, unde pot apãrea si mai mari surprize.

Ce a verificat Corpul de Control al IGPR

EXEMPLE… Trebuie spus cã, în ultima perioadã, greselile politistilor au fost din ce în ce mai multe si sanctiunile au întârziat sã aparã. Aici putem aminti doar douã cazuri reprezentative. Unul dintre ele face referire la seful mascatilor, Grisa Mititelu, cel care a accidentat, pe trecerea de pietoni, o copilã, dupã ce s-a urcat bãut la volan. A urmat un proces în care ofiterul de politie a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar sanctiuni, pe linie de serviciu, nu au fost luate. Un alt caz este cel al politistilor care asigurau paza a doi cetãteni moldoveni dusi la judecatã în fata magistratilor Curtii de Apel Iasi. Dupã ce au iesit din sala de sedintã, cei doi au reusit sã evadeze de sub pazã. Dacã unul dintre cei doi a fost prins dupã aproximativ o zi, cel de-al doilea a fost retinut de politisti dupã mai bine de o sãptãmânã. Nici în acest caz sanctiunile nu au venit. Cel mai recent si mai grav exemplu este cel al ofiterilor bârlãdeni implicati într-un scandal cu sume uriase de bani. Ce doi politisti, unul de la Crimã Organizatã si unul de la Investigatii Criminale, erau piese de bazã într-o retea de infractori care au reusit sã fure, din bãnci, aproximativ 15 milioane de dolari.

Controlul, initiat de cãtre un fost vasluian sub acoperire

UNDERCOVER…Spre finele anului trecut, Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui a primit, în rândurile sale, un nou ofiter venit, prin transfer, tocmai de la Inspectoratul General (IGPR). Acesta s-a mutat în oras împreunã cu sotia sa. La aproximativ jumãtate de an de când s-a instalat în politia vasluianã, cu o sãptãmânã înainte de Sãrbãtorile Pascale, sediul IPJ primeste vizita unei comisii de control de la IGPR. Odatã cu plecarea controlului, politistul transferat pãrãseste si el Inspectoratul Judetean. Dupã plecarea acestui personaj misterios, la Bârlad explodeazã cea mai mare bombã de coruptie în rândul politistilor, cu implicarea a doi ofiteri bârlãdeni în jaful bancar care s-a ridicat la aproximativ 40 de milioane de dolari. Politistul sub acoperire este nãscut si crescut în Vaslui, fiul unui consilier judetean.


Raspandeste cu incredere
 • 186
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  186
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here