Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii ziare.com – Document ingrijorator de la Bruxelles :

ziare.com – Document ingrijorator de la Bruxelles :

123
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Document ingrijorator de la Bruxelles: In nicio alta tara din UE pesta porcina nu s-a extins asa repede ca in Romania

de Gabriel Kolbay
Document ingrijorator de la Bruxelles: In nicio alta tara din UE pesta porcina nu s-a extins asa repede ca in RomaniaFoto: Arhiva Ziare.com
Niciodata, in nicio alta tara din Uniunea Europeana, pesta porcina africana (PPA) nu s-a extins la fel de repede ca in Romania. Asta scrie, negru pe alb, intr-un document de lucru redactat de specialistii de la Bruxelles si aflat in posesia Ziare.com.

In nota de serviciu emisa joi, 11 octombrie, de Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, se mentioneaza mai intai ca, in afara tarii noastre, boala mai evolueaza acum in alte 9 state din UE. Este vorba despre Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Belgia si Italia (mai exact Sardinia, unde autoritatile incearca, fara succes, deja de 4 decenii sa eradicheze boala).Partea buna – dupa cum reiese din constatarile specialistilor – este ca boala se manifesta mai degraba in estul Uniunii Europene si nu s-a extins, pana acum, in alte regiuni. Ingrijorarea europenilor tine, insa, de faptul ca, in Romania, boala a avut o evolutie exploziva.

Mai exact, in document se mentioneaza ca:

“Incepand cu luna iunie 2018, insa, in Romania au fost peste 950 de focare de boala – o situatie fara precedent (in Uniunea Europeana – n.red.) “.

Documentul contine si o harta, intocmita in baza informatiilor oferite de Autoritata Sanitar Veterinara de la Bucuresti. Aceasta harta indica faptul ca boala fie a izbucnit deja, fie ar putea aparea in orice moment in nu mai putin de 15 judete, marcate cu rosu pe harta. Este vorba despre: Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Calarasi, Satu Mare, Bihor si Salaj. Acestor li se adauga Ilfov si municipiul Bucuresti.

Un risc mai mic, dar totusi insemnat, de raspandire a pestei exista si in zonele tampon (marcare cu albastru pe harta), in care se afla judetele: Teleorman, Arges, Brasov, Covasna, Harghita, Neamt, Iasi, dar si Arges, Alba, Cluj, Bistrita-Nasaud si Maramures.

Puteti citi integral documentul emis de secretariatul Consiliului Uniunii Europene, pe data de 11 octombrie 2018 aici:

Document al Secretariatului Consiliului Uniunii Europene privind raspandirea pestei
Informatii care conduceau la concluzia exprimata in documentul de mai sus fusesera prezentate in spatiul public inca de la finele lunii septembrie de europarlamentarul Sigfrid Muresan (PNL) . Astfel, intr-o postare pe o retea de solicializare, politicianul anunta ca, la acel moment, in Romania erau 927 dintre cele 1.200 de focare de pesta din intreaga UE. Asta insemna, de fapt, ca peste 70% dintre cazurile de pesta din cele 28 de state membre UE s-au raportat, pana acum, in tara noastra.

Cu toate acestea, in ultimele 3 luni, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a informat, in repetate randuri, ca situatia e sub control, iar boala nu se raspandeste necontrolat, in Romania.

Ba ministrul Agriculturii, Petre Daea, ajunsese chiar sa declare ca s-a cam exagerat cu mediatizarea raspandirii pestei si a efectelor ei devastatoare, de vreme ce autoritatile romanesti tin lucrurile sub control.

Judecand dupa informatiile din documentul CE pe care Ziare.com vi l-a prezentat, lucrurile par sa stea, de fapt, mult mai rau decat le prezinta autoritatile de la Bucuresti.

Citeste si:


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here