Acasă Stiinta & Tehnica Economie ziare.com : Greva la o companie la care Guvernul a luat 90%...

ziare.com : Greva la o companie la care Guvernul a luat 90% din profit.

89
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Minerii, blocati in subteran, iau salariul minim, iar utilajele sunt vechi de 40 de ani

de Gabriel Kolbay
Greva la o companie la care Guvernul a luat 90% din profit. Minerii, blocati in subteran, iau salariul minim, iar utilajele sunt vechi de 40 de aniFoto: Arhiva Facebook/Salina Prahova
80 de mineri protesteaza in subteran de aproape 24 de ore la Salina Slanic Prahova si alti peste 100 de angajati sunt in greva. Oamenii spun ca s-au saturat sa lucreze pe salariu minim, cu utilaje vechi de zeci de ani, ce le pun vietile in pericol.

Liderul de sindicat al minerilor de la Slanic, Alexandru Dragoi, sustine ca activitatea salinei va ramane blocata pana cand conducerea va veni cu o oferta pe masura cerintelor angajatilor.

“La momnentul de fata, toata activitatea este blocata. Sunt 80 de mineri care protesteaza in subteran, iar restul pana la 212 angajati protesteaza la suprafata. Oamenii s-au saturat sa lucreze pe salariul minim. La un brut de 1.900 lei, dupa impozitare, minerului ii mai ramn 1.500 lei. Cum poti trai cu acesti bani?”, a declarat pentru Ziare.com Alexandru Dragoi.

Liderul de sindicat al minerilor a mai spus si ca in mina de Slanic nu s-a mai investit de 40 de ani, iar riscurile pe care si le asuma minerii, in aceste conditii, sunt foarte mari.

“Nu s-a intamplat inca nicio tragedie, din fericire. Incercam sa prevenim acest lucru. La noi, de zeci de ani nu s-a mai facut nimic. Totul se darama. Lucram cu utilaje vechi de 40 de ani, unele deja casate”, a mai spus liderul de sindicat.

Alexandru Dragoi a declarat ca protestul nu se va opri pana cand angajatii nu vor primi o oferta salariala competitiva si nu se vor stabili prioritati pentru investitii.

Desi este o situatie de criza, atat conducerea companiei, cat si Ministerul Economiei, nu se grabesc cu o solutionare si nici macar cu o comunicare pe aceasta tema.
Am incercat sa obtinem un punct de vedere de le Salrom SA, insa am fost rugati sa revenim in cateva ore, directorul fiind in sedinte si persoana care se ocupa de comunicare nefiind disponibila. La fel, la Ministerul Economieie, dupa 20 de ore de la izbucnirea protestului, Cristian Niculescu, consilierul de imagine al ministrului, ne-a spus doar ca institutia pregateste un comunicat pe aceasta tema si ca, momentan, nu poate oferi informatii oficiale.

Statul a luat bani de investitii de la Salrom

Aceasta situatie dramatica are loc in conditiile in care Salrom (a carei sucursala este salina Prahova) se numara printre societatile cu capital majoritar de stat pe care Guvernul Romaniei le obliga, pentru al doilea an consecutiv, sa vireze catre bugetul national cel putin 90% din profit si carora le-a luat bani pana si din fondul de rezerva.

Intr-o companie cu utilaje vechi de 40 de ani si angajati care lucreaza in conditii foarte grele pe salariul minim pe economie, guvernul a decis ca profitul sa nu mearga in investitii si in majorarea salariilor minerilor, tinuti la limita de subzistenta si sa acopere alte cheltuieli, generate si de majorarile substantiale ale salariilor parlamentarilor sau administratiei publice.

Intr-un raspuns scris remis redactiei Ziare.com pe 16 februarie, conducerea Salrom declara ca a dat la stat, in 2017, nu doar cota de 90% din profit, ci si 1.163.000 lei din rezerve, bani pe care in mod normal i-ar fi folosit in alte scopuri. Poate pentru investitii in retehnologizare?

Salrom a mai sustinut, insa, in raspunsul semnat de directorul societatii Dumitru Matei si remis Ziare.com ca “pentru urmatorii 3 ani (2018-2020), estimam ca Societata Nationala a Sarii SA va avea resurse financiare necesare pentru investitii si lucrari de intretinere/reparatii”. Mai exact, Salrom ar avea in acest an un buget de investitii de 54.278 lei, mai mare decat cel al ultimilor 3 ani laolalta!!! Ce se poate face cu acesti bani? Vom vedea.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here