Acasă Supliment Cultural Cultura Zilele Hesperus. În amintirea prozatorului Mircea Nedelciu - Arhiva articole

Zilele Hesperus. În amintirea prozatorului Mircea Nedelciu - Arhiva articole

532
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

Am purces la această întreprindere literară şi în amintirea unui mare prieten, MIRCEA NEDELCIU, care – pe vremea când lucra la Librăria “Cartea Românească” – primea manuscrisele foarte multor tineri ce nu debutaseră încă literar şi îşi făcea timp să stea de vorbă cu ei. L-am întrebat, la un moment dat, cum de el, care este un prozator consacrat, mai găseşte timp să stea de vorbă cu toţi cei care vin cu manuscrise spre el, să le citească manuscrisele şi să le dea sfaturi. Răspunsul lui Mircea mi-a răsturnat diametral perspectiva asupra a ceea ce se întâmpla de fapt. “De la fiecare ai ceva de învăţat!”, a spus Mircea pe un ton firesc. Am realizat atunci că Mircea rămăsese receptiv la lucrurile pe care le avea de învăţat de la cei ce veneau spre el să ceară sfaturi. Deşi era un mare prozator, continua să fie receptiv la ceea ce putea învăţa de la cei nedebutaţi literar încă.

Ar mai fi încă un argument; în anul 2014 Fundaţia culturală “HESPERUS” preconizează organizarea ediţiei a X-a a “Zilelor HESPERUS”, la care vom descoperi valori care merită promovate, pe toţi cei ce ne vor convinge asupra demersului lor în plan literar. Cum şi când se vor desfăşura manifestările ediţiei a X-a a “Zilelor HESPERUS” (la care partener media va fi Jurnalul Bucureştiului, iar una din “Zilele HESPERUS” să îi fie dedicată în întregime) rămâne să aflaţi din suplimentul nostru cutural. “Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face” spune Constantin Brâncuşi. Să purcedem aşadar…

                                                                                                                               Ioan Iacob

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prima propunere:

O scrisoare semnată Ing. I. C. Florea …

Începusem de mult să scriu, dar intrarea în presă s-a făcut abia dupa 1989. Lucram în redacţia unui cotidian şi cum exista, în sfârşit,  posibilitatea de a cerceta şi a scrie şi despre “lucruri interbelice”, am avut inspiraţia să caut într-un “Almanah UNIVERSUL” (şi să public) o relatare despre începuturile Radiofoniei româneşti (citând, în acest context, un articol semnat Ing. I. C. Florea). Nu mică mi-a fost mirarea când, la cîteva zile de la apariţia însemnărilor mele, am primit la redactie un plic semnat Ing. I. C. Florea.

Dragomir Hurmuzescu

Dragomir Hurmuzescu

Dr. Ing. E. Petrascu

Dr. Ing. E. Petraşcu

Ing. I. C. Florea

Ing. I. C. Florea

Ing. M. Konteschweller

Ing. M. Konteschweller

Ing. N. Lupas

Ing. N. Lupaş

Cum eu citisem acest nume într-un “Almanah UNIVERSUL” apărut înainte de al doilea razboi mondial, îmi imaginasem că autorul articolului nu mai există de mult; acum, cu scrisoarea primită şi cu semnătura aceea în faţă, am trăit sentimentul că primisem un plic care călătorise spre mine o jumătate de secol.

 

(desigur că aş putea foarte mult să vorbesc despre Ing. I. C. Florea  /cum semnase în “Almanahul UNIVERSUL” /; era o personalitate cu un spirit extraordinar, la cei 83 de ani ai săi, dar…)

(va urma)


Raspandeste cu incredere
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

1 COMENTARIU

 1. E nevoie de multa energie si concentrare pentru a atinge starea in care lucrul dorit a se realiza se poate pe deplin indeplini aproape de la sine (de o amorsare tot e nevoie).

 2. Un articol plin de culoare si de amintiri minunate despre regretatul scriitor Mircea Nedelciu. De admirat faptul ca fundatia HESPERUS aniverseaza a X-a editie a Zilelor Hesperus.Felicitari lui Ioan Ioan si succes in organizarea festivalului literar Hesperus.

 3. Ca participant la Zilele Zesperus, realizare de excepţie a dragului meu prieten prof.univ.drd. IOAN IACOB, în amintirea celui care a slujit cu mare credinţ Limba Română,
  MIRCEA NEDELCIU, îi trimit spre lumea celestă o poezie care cred că i-ar face plăcere.

  Dulce Limbă Românească

  Dulce Limbă Românească,
  Grai sfinţit dumnezeiesc…
  Mamă blândă şi-nţeleaptă,
  La mulţi ani!… fiii-ţi doresc.

  Când eram în leagăn, tu ne alintai
  Cu Doina străbună care o cântai.
  Slova ta de aur, blândă unduire…
  Armonii celeste, dintr-o mânăstire,
  Era a ta rugă spre Domnu ceresc;
  Putere ne-ai dat, toţi fiii-ţi vorbesc
  În acelaşi grai, sfânt şi românesc.
  Camarad de arme tu ai fost cu noi
  Şi nu ne-ai lăsat singuri la război…
  Ne-ai îmbărbătat în viaţă şi luptă:
  “La arme, copii, ţara nu-i pierdută!”
  Lupta a-nceput, un pas n-am cedat…
  Duşmanul învins-am, şi-am eliberat
  Glia sfântă-a Ţării, plai nemuritor…
  Mamă fără seamăn, Mama tuturor!

  Marin Voican-Ghioroiu

 4. Promovarea tinerilor artişti (actori şi scriitori) este un capitol cu foarte multe deficienţe în România. În spiritul activităţii lui Mircea Nedelciu acţionez şi eu pentru tinerii actori. Sper să apară din ce în ce mai mulţi oameni care să sprijine debuturile în viaţa culturală românescă.

 5. “…şi totuşi mergeam
  fără aripi înaintam pas cu pas
  grăbindu-ne parcă
  aşteptînd parcă să vină ceva de departe
  în întîmpinarea noastră…”

  Un astfel de om ca Mircea Nedelciu ar trebui sa devina nemuritor. Iar nemurirea este posibila. Oamenii stapanesc si secretul nemuririi, doar ca nu au timp sa-si dea seama. Daca am urma exemplele oamenilor adevarati, daca am duce mai departe mostenirile lasate de oamenii nobili, asa ca Mircea Nedelciu, am castiga lupta cu timpul si am deveni nemuritori. Din nefericire ne ingropam in noroiul acestei lumi noi si calcam in picioare cultura. In ziua de astazi daca spui despre un tanar ca este “artist”, este clar ca este un pierde-vara, un nimeni, un nimic. Trist. Avem nevoie de oameni care sa promoveze frumosul, sa sprijine culorile cuvintelor, cuvintele sufletului, sa elibereze din colivia ignorantei frumoasa privighetoare ce va purta pe aripile ei cantul vietii. Astazi, pentru orice tanar artist, o calatorie pe “uriasa si ciudata pasare a viselor noastre” este extrem de scumpa. Talentul se plateste in arginti, ca o tradare la adresa a tot ce inseamna arta. Suntem toti cate un Iuda al viselor noastre. Avem nevoie de oameni ca Mircea Nedelciu. Felicitari pentru articol si fie ca “Zilele HESPERUS” sa mai darame o caramida din zidul ignorantei.

 6. Se pare ca prozatorul Mircea Nedelciu , era omul care era dispus sa ,,invete” de la toate personele cu care venea in contact, inclusiv de la tinerii care abia se initiau in arta scrisului.
  Evidentierea acestor mici detalii ale unui ,,OM”, care ne-a parasit mult prea devreme , apartin redactorului Ioan Iacob, de la care asteptam noi articole interesante din lumea literara si nu numai …

 7. Demn de toate aprecierile atit articolul cit mai ales faptul ca nu este uitata Marea Personalitate care a fost si care ne lipseste tuturor celor care iubim literatura, Mircea Nedelciu.
  Felicitari, domnule Iacob!!

 8. A avea modestia de a-i asculta pe tineri si bunavointa de a invata cate ceva de la fiecare e o mare valoare umana. Sa fii om e lucru mare.
  Complimente si domnului Ioan Iacob si cordiale salutari din Milano.
  Keep the good work!
  In bocca al lupo per tutto!

 9. Cunoscându-l pe dl Ioan Iacob, știu că festivalul HESPERUS va fi un succes, dar, cu toate acestea, îi doresc succes și îmi exprim deschis voința spre a da o mână de ajutor, dacă este cazul, în desfășurarea festivalului…

 10. “Unde ni-s entuziaştii, visătorii, trubadurii ?”se întreba emulul eminescian Al.Vlahuţă, căutând zadarnic printre “simţirile reci” ale românilor pe la sfârşit de secol XIX.. Întrebarea rămâne, din păcate, actuală, deşi, în demersuri din ce în ce mai rare, se mai găsesc, iată, şi câţiva visători-entuziaşti moderni, care să aplice “tratamente fabulatorii” grăbitului om modern, vindecându-l de indiferenţă şi făcându-l conştient de valorile propriei culturi. Cu atât mai admirabilă, deci, iniţiativa culturală (şi de culturalizare) a Fundaţiei Hesperus. Să sperăm că şi viitoarea ediţie va obţine acelaşi “efect de ecou valoric controlat”, cum ar spune chiar Mircea Nedelciu, atât în conştiinţele receptorilor maturi, cât, mai ales, în formarea spirituală a “junimii” noastre, tot mai aproape de ispita facilului. Lauri ante festum organizatorilor,printre care “ni-s entuziaştii, visatorii, trubadurii”…

 11. Intr/adevar am pierdut prea de timpuri o mare valoare – Mircea Nedelciu.Odata cu el o intreaga generatie optzecista a intrat in disolutie. Ar trebui sa nu lasam nici macar amintirea lui sa moara. Sa stringem in cadrul acestei publicatii toate amintirile legate de regretatul scriitor.E cineva dispus sa trimita un text de evocare, cit de timid ar fi el?

 12. sper sa se poata organiza Zilelor Hesperus./ festivalul HESPERUSsa fie un succes si sa fie implicati mai multi factori de decizie importanti !!
  Am invatat ca noi avem nevoie de ceilalti pentru a simti bucurie, pentru a ne cunoaste pe noi insine, pentru a experienta, pentru a realiza, pentru a construi, pentru a simti ca traim…avem nevoie de ceilalti sa ne aminteasca de scopurile noastre si ……………. ca nimic nu e imposibil.
  http://consultantafinante.wordpress.com/ dr. Tiberiu Tănase
  cercetator asociat Universitatea Dimitrie Cantemir, coordonator rubrica istorie revista Intelligence

 13. Succes in organizarea acestor zile cuturale (HESPERUS)si sper ca ele sa fie reflectate cat mai mult si pentru publicul larg, in mass-media. Ati plecat in postarea dv, vorbind de scriitorul Mircea Nedelciu si indemnul lui la cunoasterea continua si ati incheiat cu Brancusi,care amintea de ipostaza creatoare a omului. Va doresc ca zilele HESPERUS sa gaseasca pe fiecare dintre participanti in starea de a face lucrurile, iar pe noi ceilalti, in dorinta de cunoastere!

 14. “De la fiecare ai ceva de învăţat!” – Mircea Nedelciu. Mult adevăr în aceste vorbe. Da, în fiecare zi avem de învățat câte ceva. Și de la tineri și de la cei mai puțin tineri. Important este să ne dorim a învăța…

  “Zilele Hesperus” este un eveniment care merită toată atenția și admirația. Tinerii talentați în diverse domenii, bine pregătiți profesional, serioși și demni de toată lauda trebuie cunoscuți. Aceștia ar trebui să fie modele de urmat și subiecte pentru mass-media românească, iar cei mai buni, cei mai valoroși să ajungă în vârful tuturor instituțiilor din România. În toate domeniile. Fără pile, bani și interese meschine! Doar așa se poate construi o societate normală, sănătoasă. Cu oameni curați și demni. E greu, dar nu imposibil.

  Felicitări sincere, Ioan Iacob pentru inițiativă și mult succes!
  Felicitări Jurnalul Bucureștiului pentru mediatizare!

 15. In ranita oricarui soldat, se poate afla bastonul unui maresal, spunea Napoleon Bonaparte. Drumul pana in varf este insa anevoios si de durata. Cu ajutorul lui Dumnezeu insa, orice este posibil. Felicitari domnului Iacob pentru initiativa minunata!

 16. Mircea Nedelciu cât se poate de firesc atunci când a spus: “De la fiecare ai ceva de învăţat!”. Receptivi ar trebui să fim toți, dar nu facem asta decât atunci când ne despărțim de țară și constatăm cât de singuri, sau și mai grav, cât de departe suntem de restul lumii. Promovarea autorilor ar trebui să fie în prim plan și luat cât mai în serios această atitudine.
  Salut “Zilele HESPERUS” și fie ca ecoul acestor zile să se audă peste ocean, nu numai în sufletul românilor plecați, ci în sângele tuturor care ne numim astfel.
  Salut amintirea acestui mare Om, Mircea Nedelciu precum și autorul acestui articol.
  Felicitări Ioan Iacob pentru inițiativă și mult succes!
  Din Dublin, Dorina Șișu

 17. O initiativa frumoasa, care merita a fi sustinuta. Promovarea unui tinar autor este asemeni strapungerii asfaltului de un fir de iarba. Descoperirea unor nume aflate in umbra este rezultatul scontat. Un asemenea nume as putea sa va propun.

 18. Este un lucru minunat ceea ce aţi iniţiat şi cu toată deschiderea mă alătur proiectului dumneavoastră. Eu nu sunt un scriitor consacrat, sunt doar un simplu truditor pe mănosul tărâm literar al zilelor noastre şi un mare iubitor al cuvântului, îndeosebi al cuvântului scris, un susţinător fervent al celor care, deşi înzestraţi cu talent, nu îndrăznesc să-şi facă cunoscute scrierile. Şi am în vedere nu numai câteva dintre tinerele talente pe care le-am descoperit, ci şi pe cele ce sunt încă în umbra tăcerii şi cărora mă străduiesc să le dau un imbold, acela de a nu lăsa la “păstrare” ceea ce sufletul lor poate plămădi în retorta de o inimaginabilă “putere calorică” a CUVÂNTULUI. Felicitări, domnule Ioan Iacob şi mult succes! Toată stima!

 19. O inițiativă minunată! Ca o proaspătă absolventă căreia scrisul îi face inima să palpite de bucurie, aș fi încântată să cunosc printr-un asemenea eveniment persoane care să mă asculte, îndrume și care să mi spună dacă am talent sau nu, dacă pot face ceva cu și prin scris, sau dacă, e mai bine să mi cresc pasiunea ca ceea ce este o pasiune. Dacă pot ajuta cu ceva, la nivel de promovare sau orice (am terminat Jurnalismul, deci mă pot ocupa într-o manieră profesională de promovare), doar lăsați-mi un mesaj. Din nou felicitări pentru inițiativă!

  • Pentru a colabora cu noi , va rugam sa luati legatura telefonica cu Nicolae Iliescu sau Sorin Preda . Numerele de telefon le gasiti la rubrica : redactia . Speram sa gasim cat mai multe oportunitati de colaborare .
   Cu stima N. Iliescu

 20. Domnule Iacob,

  Nu pot decat sa salut orice initiativa de a comemora un autor atat de sofisticat, un adevarat geniu, dar atat de incercat de o maladie nemiloasa in ultimii sai ani de viata.
  Este de admirat ca un prieten de-ai lui incearca sa pastreze vie amintirea lui Mircea Nedelciu, atat ca om, cat si ca prozator talentat si deja recunoscut peste hotare (mai ales in Franta, unde a trait si a publicat pentru o perioada). Cred ca aceasta initiativa merita a se face cunoscuta si de catre prieteni, colaboratori si toti cei care l-au cunoscut si apreciat in Franta sau oriunde altundeva in lume.
  Mult succes!

  Camelia B., Annecy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here