Acasă Colţul specialistului Sanatate Zilele Institutului Clinic Fundeni -56 de ani de activitate în slujba...

Zilele Institutului Clinic Fundeni -56 de ani de activitate în slujba pacientului

220
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

    Institutul Clinic Fundeni şi-a început seria manifestărilor dedicate activităţii sale.
    În cei 56 de ani de activitate  instituţia s-a dovedit una de  elită, cu tradiție în patologia dificilă hepatică, renală, hematologică și digestivă, care pune pacientul pe primul loc în activitățile, cercetările și inițiativele desfășurate.
   Fondat în 1959, Institutul Clinic Fundeni este structurat, în prezent, pe trei Centre de Excelență (Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Hematologie și Transplant Medular, Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic) și 34 de secții și laboratoare.
    Institutul Clinic Fundeni are opt programe finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București: Oncologie, Leucemii acute, Hemofilie și Talasemie, Radiologie intervențională, Insuficiență hepatică, Scleroză multiplă, Recidiva hepatitei cronice, Boli rare. Totodată, unitatea medicală mai desfășoară și patru programe de sănătate finanțate de Ministerul Sănătății, dintre care unul primit în 2015: Acțiunea prioritară pentru tratamentul endoscopic al pacienților critici cu hemoragie digestivă superioară și protezare endoscopică digestivă AP-ENDO.
   „Ca în fiecare an, manifestările prilejuite de Zilele Institutului reprezintă un moment care mai adaugă pe harta istorică a Institutului Clinic Fundeni încă un an de activități medicale intense, în centrul cărora se află pacientul. Doar în perioada iunie 2014 – iunie 2015 am acordat îngrijiri unui număr de 121.314 bolnavi, care au beneficiat de spitalizare de zi și continuă și s-au realizat 2.881.000 de investigații de laborator. Experiența specialiștilor Institutului Clinic Fundeni se îmbunătățește de la an la an, fundamentându-se pe colaborare, rezultate și profesionalism. Fiecare ediție a Zilelor Institutului Clinic Fundeni celebrează realizările medicilor și pune în prim-plan pacientul și nevoile acestuia“, a declarat conf. univ. dr. Carmen Orban, Manager Institutul Clinic Fundeni.
  Anual pe la Institutul Clinic Fundeni ajung 120.000 de pacienţi, pentru internări continue şi de zi, iar de la începutul anului şi până acum au fost internaţi în această instituţie  85.000 de oameni.
  ,,Pentru aceştia noi am efectuat 6,5 milioane de invesetigaţii de laborator, am făcut peste 7.000 de endoscopii digestive, peste 1.600 de angiografii, 200 de scintigrafii, 7.000 de tomografii computerizate, peste 17.000 de ecografii, 800 de rezonanţe magnetice şi aş putea continua cu aceste cifre extraordinare. Derulăm 12 programe de sănătate: 8 finanţate de CNAS şi 4 de Ministerul Sănătăţii. Înceând din acest an, avem şi un program nou, cel de endoscopie digestivă. Aş putea continua cu cifre din aceste programe: de la începutul anului am reuşit să diagnosticăm peste 140 de leucemii acute. Am făcut peste 6.000 de şedinte de dializă, peste 350 de proceduri de radiologie intervenţională. Toate aceste cifre înseamnă, pe lângă lupta pacientului pentru viaţă şi sănătate, şi efortul personalului medical de a salva vieţi a arătat dr. Alina Tănase , director medical.
    La rândul său conf.dr. Carmen Orban  a arătat că lunar aici sunt ,,trataţi peste 15.000 de pacienţi. Este o cifră fabuloasă, spun eu, cu o rata de mortalitate extrem de mică, în condiţiile în care patologia este extrem de complicată. Într-adevăr, nouă ni se par mulţi când avem 40-50 de decese lunar, dar raportat la 15.000 de pacienţi trataţi într-o lună sunt puţini.
Pe lângă aceşti pacienţi, vin aparţinătorii lor, şi pe lângă aceştia la Institutul Clinic Fundeni, vin şi medicii rezidenţi, şi studenţii,,. 
   Cu prilejul manifestării ştiinţifice a avut loc şi o  premieră în sistemul public de sănătate din România: inaugurarea primului Centru de Informare și Consiliere pentru Pacienți și Aparținători InfoCons, integrat într-un spital de stat din România.
  Centrul de Informare și Consiliere pentru Pacienți și Aparținători – InfoCons este un proiect realizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons.
  „Una dintre marile noastre preocupări este aceea ca, în cadrul Institutului Clinic Fundeni, pacienții să fie tratați potrivit standardelor europene. Înființarea primului Centru de Informare și Consiliere pentru Pacienți și Aparținători – InfoCons este o măsură prin care se dorește îmbunătățirea comunicării dintre medici, pacienți și aparținătorii acestora. Centrul are ca obiective informarea, consilierea juridică și psihologică și consultanța gratuită pentru pacienți și aparținători, în cadrul campaniei <<Și eu sunt pacient european și am drepturi>>. Transparența și corectitudinea ne ghidează toate activitățile. Noul centru se va dezvolta pentru respectarea drepturilor și necesităților pacienților, în conformitate cu legislația națională și europeană”, a mai detaliat  conf. dr. Carmen Orban.
  În cadrul Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2015 vor mai fi organizate sesiuni științifice pentru medici și asistenți, sub sloganul „Dăruim viață la înălțime”.
 
 
   Cornelia Stanciu

Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here