Ziua de Constanta : Constănţeni, aţi plătit taxa de linişte ?

  181
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   Birul ar putea fi anulat azi de judecătorii care au făcut istorie în România (document)

  „Taxa anuală în staţiunea Mamaia şi Satul de Vacanţă este în cuantum de 0,3 lei/mp sau fracţie de mp din suprafaţa utilă deţinută prevăzută în schiţa activului sau, în subsidiar, în oricare alt document justificativ relevant. În municipiul Constanţa, taxa este stabilită diferenţiat, în funcţie de obiectul de activitate şi de suprafaţa utilă deţinută sau de numărul de locuri de cazare“, conform HCL „Taxe şi impozite 2016“.

  Judecătorii Revi Moga, Ramona Poppa şi Nicolae Stanciu, magistraţii din Curtea de Apel Constanţa care au luat o decizie istorică prin anularea contractului de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru, ar putea elimina celebra taxă de linişte din Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă. Acest bir este încasat de aproape 13 ani de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora.

  De menţionat că taxa de linişte a fost anulată, în primă instanţă, pe data de 21 decembrie 2015, de Laura Dan Opariuc, judecător al Tribunalului Constanţa, în urma unui demers al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA). Nemulţumite, autorităţile locale au atacat decizia Laurei Dan Opariuc la Curtea de Apel Constanţa, iar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Revi Moga, Ramona Poppa şi Nicolae Stanciu.

  „Absurd şi lipsit de orice fundament legal“ 

  În motivarea deciziei de anulate a taxei de linişte, Laura Dan Opariuc precizează, printre altele, că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“.

  „(…) Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă, deşi, prin denumirea ei, arată că este destinată creşterii gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice, nu este percepută pentru funcţionarea unui serviciu public local, creat în interesul persoanelor fizice şi juridice, ci în interesul exclusiv al Municipiului Constanţa, pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci, iar acestei taxe nu îi corespunde nicio contraprestaţie în folosul reclamantului“, potrivit documentului mai sus precizat, care poate fi citit în secţiunea aferentă din ediţia online.

  Moştenire…

  Taxa de linişte este o „moştenire“ lăsată de fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre. Acesta, în anul 2003, a iniţiat proiectul de hotărâre ce viza instituirea noii taxe şi, alături de consilierii locali de la acea vreme, a votat ceea ce avea să aducă o nouă „notorietate“ municipalităţii de la malul mării: „taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“. Potrivit hotărârii, taxa „se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci“.

  Pentru Constanţa, taxa se achită anual în două rate, respectiv: rata I – până la 31 martie, inclusiv. Rata II – până la 30 septembrie, inclusiv. Pentru staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, taxa se achită integral până la data de 1.07.2016, inclusiv.

  Se cere şi anularea taxei de folosire a tramei stradale 

  Foarte important, într-un alt dosar, judecătorii din Constanţa se vor pronunţa, săptămâna aceasta, asupra cererii de anulare a taxei de folosire a tramei stradale de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa, pe străzile de trafic uşor, mediu şi greu.

  Citeşte şi 

  Exclusiv
  Contractul prin care România a cedat pavilionul românesc unui offshore din Cipru, ANULAT DEFINITIV

  Totul se decide la Palatul de Justiţie
  Constanţa – taxa de tramă stradală ar putea fi anulată azi

  Detalii exclusive din dosar!
  Municipalitatea constănţeană riscă o nouă lovitură! Poate rămâne şi fără taxa de tramă stradală


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here