Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie Buna Ziua Iasi : Batalia anului in medicina ieseana. Iata...

Buna Ziua Iasi : Batalia anului in medicina ieseana. Iata ce arme secrete arunca in lupta principalii candidati

527
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

• Trei sunt candidatii care au o sansa reala la alegerile pentru desemnarea rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa • Cotidianul BUNA ZIUA IASI a incercat in randurile de mai jos sa sintetizeze principalele obiective pe care si le-au stabilit candidatii care au o sansa reala sa castige alegerile pentru functia de rector: prof. dr. Stefan Georgescu, prof. dr. Viorel Scripcariu si prof. dr. Norina Forna

Mai sunt cateva zile pana la alegerile care vor avea loc la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr.T.Popa din Iasi. Sapte cadre didactice, unele cu zeci de ani de activitate la catedra, altele cu mai putina experienta, au decis sa intre in cursa pentru functia de rector. Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi este singura institutie de invatamant superior medical din tara care a devenit un client permanent al procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie. De ani de zile, UMF Iasi este in centrul unor scandaluri de coruptie, spaga, abuzuri sexuale asupra studentelor. Mai mult, fostul rector, prof. dr. Vasile Astarastoae, a fost obligat sa demisioneze, dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru conflict de interese si este cercetat, alaturi de alte cadre diactice, directori de departamente, intr-un amplu dosar de coruptie.

Chiar unul dintre candidatii la functia rector, prof. dr. Dragos Pieptu, este cercetat in acest dosar. In lupta pentru mandatul care se va incheia in anul 2020 s-au inscris: prof. univ. dr. Stefan Georgescu, reputat chirurg si actual ordonator de credite al unitatii de invatamant superior, prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, chirurg, respectiv sef la Clinica de Chirurgie de la Institutul Regional de Oncologie, prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector cu activitatea de strategie institutionala, evaluare academica si relatii cu organizatiile studentesti, sindicale, ONG-uri si comunitatea locala, prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, sef de catedra la disciplina de Microbiologie, prof. univ. dr. Dragos Pieptu, fost rector si prof. univ. dr. Mihai Chirita, de la Stiinte biomedicale.

Cadrele didactice vor avea o misiune dificila, pentru ca vor trebui sa aleaga un rector care sa readuca Universitatea de Medicina ieseana la prestigiul de care s-a bucurat zeci de ani, atunci cand era condusa de profesori cu o conduita morala de exceptie. Cele mai mari sanse pentru fotoliul de rector il au profesorii Viorel Scripcariu, Stefan Georgescu si Norina Forna.


Prof. Georgescu: “Interesul colectiv nu trebuie subordonat intereselor de grup”

Cadrele didactice nu mai vor sa dea o noua sansa profesorilor care au fost in vechea conducere si i-au dezamagit. Prof. dr. Stefan Georgescu isi propune sa puna in aplicare o serie de criterii care sa selecteze si sa promoveze cadrele didactice, precum si organizarea punctuala a structurilor si activitatilor ce constituie premizele asigurarii calitatii si excelentei în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al asistentei medicale.

M-am hotarat sa candidez la onorabila functie de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi, in urma unei analize minutioase a situatiei actuale in care se afla Universitatea, dar si in urma vizitelor confratilor, care nu numai ca m-au indemnat sa ma inscriu, dar m-au si convins ca este de datoria mea sa o fac. Sunt membru al acestei comunitati academice de aproape 40 ani, am vazut Universitatea noastra in multe perioade, unele de ascensiune, altele de declin, dar ceea ce imi este dat sa vad in ultimii ani nu am crezut ca este posibil la o Universitate de prestigiu ca a noastra. Din noiembrie 2015, sunt rector interimar al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi. De cand am fost numit in aceasta functie, am remarcat o serie de disfunctii in activitatea Universitatii, disfunctii legate de faptul ca nu intotdeauna structurile decizionale ale acesteia au fost cele care au impus deciziile. Nu cred ca este corect fata de colegii care au ales aceste structuri de conducere, ca interesul colectiv sa fie, nu de putine ori, inlocuit de interese personale sau de grup. Lipsa de comunicare si transparenta, falsele conflicte între generatii au condus la prefigurarea unor grupuri de interese, gata sa sacrifice imaginea institutiei si nu numai. Universitatea noastra beneficiaza însa de studenti care, alaturi de cadrele didactice tinere, reprezinta tezaurul uman al institutiei si speranta pentru viitor. Grija cu care acest tezaur va fi valorificat, ferit de meschinarie si de alterare caracteriala, încurajat în rigoare si munca, va concretiza viitorul institutiei. Aplicarea criteriilor valorice în selectarea si promovarea cadrelor didactice, motivarea acestora, formarea si pregatirea lor continua, precum si organizarea punctuala a structurilor si activitatilor constituie premizele asigurarii calitatii si excelentei în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al asistentei medicale. Este trist ca printre cauzele migratiei medicilor se gasesc, alaturi de alte motivatii, si acelea legate de obstacolele instalate de universitatea noastra in optiunea pentru o cariera universitara, fie prin disfunctii de selectare, fie prin greutati financiare. Sper ca viitoarea conducere a universitatii sa remedieze cat mai multe din aceste disfunctionalitati si astfel, decalajul dintre fondul de valoare al universitatii si maniera de prezentare a acesteia sa fie cea corecta“, a declarat prof. dr Stefan Georgescu.


Prof. Scripcariu: “Reforma in UMF. In ultimii 10 ani nu s-au facut lucruri majore”.

Seful clinicii de chirurgie oncologica de la Institutul Regional de Oncologie Iasi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, este de parere ca o reforma este foarte bine venita in universitate. Principalele obiective pe care doreste sa le duca la indeplinire, daca va fi rectorul UMF Iasi, se indreapta catre accesarea a cat mai multor proiecte finantate din surse externe.

Sunt pentru o reforma, care este necesara si vreau sa spun ca ar fi gresit sa nu recunoastem ca in universitate, in ultimii 10 ani, nu s-au facut lucruri majore. Peste 30 de proiecte au fost la UMF si imi doresc sa accesam in continuare cat mai multe. Imi propun si sa continui aceste proiecte. De asemenea, imi propun si sa imbunatatim conditiile de lucru a cadrelor didactice si sa fie cat mai bine pentru viitorii studenti. Ne vom concentra pe imbunatatirea actului didactic, pentru ca studentii sa aiba pregatire cat mai buna. In cadrul universitatii trebuie schimbata echipa, in primul rand. Cel mai important pentru mine va fi sa castig increderea colegilor si sa dezvolt o echipa si asta nu inseamna numai prorectori si cei din Senat sau presedintele Senatului. Sunt pe pozitie de egalitate, trebuie sa colaboram strans. Presedintele sa inteleaga ceea ce rectorul si Consiliul de Administratie isi doreste si sa povesteasca in Senat, dar si feedback-ul acestuia e important pentru rector. Apoi, comunicarea este ceea ce trebuie sa schimbam. Nu a fost bine la UMF existenta problemelor de comunicare, atat in mediul academic, universitar, dar chiar si in afara universitatii, pentru ca au aparut probleme in presa, au fost amplificate, au aparut anchete si astfel de probleme nu isi au locul intr-un mediu academic. Nu in ultimul rand, imaginea institutiei trebuie schimbata. Imaginea aparuta in mass-media, in mediul academic, in comunitatea locala. Imaginea este un lucru care e greu de indreptat. Corpul academic al UMF este foarte valoros, suntem recunoscuti la nivel european chiar si e urat ca aceste scandaluri aparute sa strice imaginea unei astfel de institutii. Cu siguranta va fi greu, dar nu imposibil de schimbat. Orice lucru e posibil, sunt chirurg si nu pot zice ca e imposibil. Am incredere in ceea ce mi-am propus ca posibil viitor rector si imi doresc sa fac asta“, povesteste prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.


Norina Forna: “A venit momentul sa ne regasim echilibrul”

Prof. univ. dr. Norina Forna si-a propus imbunatatirea imaginii UMF, atragerea de fonduri europene, imbunatatirea substantiala a conditiilor de cazare si invatamant pentru studenti. Toate aceste obiective vor putea fi atinse de o echipa de conducere alcatuita din oameni competenti si integri, cu renume în domeniul lor de specialitate.

Candidez pentru ca a venit momentul sa ne regasim echilibrul, vointa si forta de a trece peste tot ce ne dezbina. Candidez pentru ca a venit momentul sa crestem impreuna. In ultimii ani, proiectele europene derulate sub managementul meu au cumulat o valoare de 13,7 milioane de euro. Tocmai de aceea, in actul managerial vom urma conceptul dual de universitate antreprenoriala si universitate corporatista, ca institutie care produce valoare adaugata în beneficiul angajatilor, al studentilor si al comunitatii de care apartine. În plus, sustinem valorile în devenire si actionam pentru transpunerea în practica a ideilor novatoare, pentru conectarea teoriei cu realitatea, colaboram cu mediul academic national si international pentru a fi la curent si a fructifica cele mai noi evolutii în domeniu, sprijinim comunitatea locala prin programe care sa raspunda nevoilor acesteia, oferim pregatire pentru formarea ca antreprenori si profesionisti de vârf. Vreau sa atragem fonduri in dezvoltarea academica. Voi fi adepta unui climat de normalitate academica, de echilibru si stabilitate, de colaborare si comunicare, facand apel la traditia valorilor, la promovarea imaginii si la gestionarea provocarilor viitorului universitatii. Este important sa imbunatatim imaginea si prestigiul Universitatii, dar si sa luptam pentru recâstigarea demnitatii corpului didactic, prin formarea unei echipe de conducere alcatuita din oameni competenti, integri, cu renume în domeniul lor de specialitate si care prin eforturile comune sa ofere noi dimensiuni imaginii universitatii, astfel încât sa o repozitioneze în competitiile internationale. In fine, vrem sa atragem fonduri prin implementarea de proiecte europene, menite sa consolideze bugetul universitatii, buget care sa raspunda nevoilor universitatii si corelat cu directiile de dezvoltare stabilite de interesele de dezvoltare academica. Impreuna, UMF, universitatea generatiilor viitoare“, sunt cateva dintre planurile manageriale ale prof. univ. dr. Norina Forna.

Cu siguranta paginile unui ziar sunt prea mici pentru a prezenta exhaustiv proiectele manageriale pregatite de cei trei profesori pentru UMF. Suntem la fel de convinsi ca toate cadrele didactice din UMF vor cantari bine lucrurile si vor alege ceea ce este mai bine pentru viitorul universitatii.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here