Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Afaceri penale intr-un spital din Iasi

Buna Ziua Iasi : Afaceri penale intr-un spital din Iasi

499
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 In spatele combinatiilor este un cunoscut parlamentar

Sorin PAVELESCU
Viorel Blajut

• Mister total in urma controlului efectuat de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate la acest spital privat din Iasi • Probabil pentru ca ar fi batut la ochi daca s-ar fi musamalizat in totalitate aceasta afacere, cu mare greutate s-a formulat o plangere penala

O asemenea lipsa de transparenta ca la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, institutie publica care gestioneaza banii alocati finantarii unitatilor din sistemul de sanatate, nu exista la nicio alta entitate finantata din bani publici. O explicatie ar consta in faptul ca, institutia este in continuare tinuta captiva de interesele politice in spatele carora se afla parlamentari de soiul celor arestati in ultima perioada de Directia Nationala Anticoruptie.

Casa Nationala de Asigurari Sanatate (CNAS) refuza cu obstinatie sa ne raspunda care au fost rezultatele controlului efectuat la inceputul anului trecut la spitalele private administrate de firmele deputatului Viorel Blajut, respectiv SC Recumedis SRL si SC Red Hospital SRL (Spitalul Sfantul Sava). CNAS refuza sa comunice rezultatele controlului, in conditiile in care, o buna parte din sesizarile in baza carora au fost demarate verificarile au fost formulate de cotidianul BUNA ZIUA IASI, care le-a comunicat acestei institutii, dupa ce abaterile respective au fost descrise detaliat in articolele de presa publicate in ziar. Acesta este si motivul pentru care, initial CNAS a transmis cotidianului BUNA ZIUA IASI ca ne va comunica rezultatele controlului. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a demonstrat in nenumarate randuri ca spitalele lui Blajut incasasera bani de la Casa de Sanatate pentru servicii medicale prestate unor ieseni care nu au trecut niciodata pragul Spitalului Sfantu Sava sau al clinicii Recumedis.

“O echipa de control a verificat in perioada 20.01.2015 – 30.01.2015 si 5.02.2015 – 27.02.2015 furnizorul de servicii medicale spitalicesti SC Red Hospital SRL si furnizorul de servicii medicale din ambulatoriul paraclinic SC Recumedis SRL. In vederea indeplinirii obiectivelor de control pe timpul desfasurarii misiunii, echipa de control a solicitat si primit mai multe inscrisuri care trebuie verificate. Avand in vedere complexitatea actiunii de control, volumul documentelor care trebuie analizate, precum si faptul ca au fost solicitate puncte de vedere si de la alte institutii cu atributii de control in domeniul sanatatii, va aducem la cunostinta ca suntem in faza de elaborare a raportului de control. Principalele concluzii si masuri vor fi comunicate dupa finalizarea raportului de control”, se arata intr-o adresa de raspuns trimisa de CNAS, cotidianului BUNA ZIUA IASI, in data de 12.06.2015.

Citeste si: Un spital privat incaseaza fonduri de la stat pentru pacienti care nu exista – FOTO

Desi au trecut aproape 8 luni de cand ni s-a promis ca ni se vor comunica rezultatele controlului, nici pana astazi nu am primit raportul final. In urma cu circa doua luni, CNAS a transmis ca rezultatele controlului au fost transmise catre Red Hospital si Recumedis, recomandandu-ne sa ne adresam celore doua spitale pentru a obtine documentul solicitat. Asta in conditiile in care, cotidianul BUNA ZIUA IASI a avut calitatea de petitionar.

Au fugit de DNA? Au facut un soi de plangere penala

Potrivit unor surse, intocmirea unui raport de final de control a durat atat de mult, adica pana la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care verificarile demarasera in februarie 2015, deoarece s-au facut unele presiuni pentru a musamaliza totul. Astfel, daca initial se vorbea de decontari ilegale de mai multe miliarde de lei vechi, in final abaterile s-au ridicat la o suma putin mai mare de un miliard de lei vechi. CNAS nu a avut incotro si a formulat o plangere penala si asta deoarece nu au putut ascunde sub pres nereguli grave, cum ar fi decontarea unor servicii medicale pentru persoane care erau decedate la data la care s-a declarat ca au fost “spitalizate”.

Probabil s-a retinut un prejudiciu mai mic, pentru a evita formularea unei plangeri catre Directia Nationala Anticoruptie. In final s-a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, care a demarat cercetarile cu ajutorul Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului. Este interesant de observat de asemenea ca, imediat dupa finalizarea controlului, valoarea sumelor decontate de Spitalul Sfantul Sava de la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate Iasi s-a redus la jumatate. Astfel, pe primul trimestru al anului 2015, SC Red Hospital SRL a decontat de la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, suma totala de 2.014.580 lei, de doua ori mai mult decat Spitalul Orasenesc Harlau, caruia i-au fost aprobate deconturi de numai 1.044.795 lei. Aceste cifre sunt publicate pe site-ul CJAS Iasi.

Potrivit aceleiasi surse, spitalul lui Blajut a decontat din aprilie pana in septembrie peste 600.000 lei in fiecare luna. Astfel, in aprilie 2015 i s-au aprobat deconturi in suma de 683.130 lei, mai- 639.194 lei, iunie- 595.257 lei, iulie- 639.194 lei, august- 639.194 lei, septembrie- 599.191 lei. Deconturile aprobate spitalului lui Blajut au scazut brusc la jumatate, incepand cu luna octombrie 2015, atunci cand verificarile CNAS se apropiau de sfarsit. Astfel, in octombrie 2015, Spitalul Sfantul Sava a decontat de la CJAS numai  308.330 lei, in conditiile in care, dupa cum s-a vazut anterior, decontarile lunare depaseau 600.000 lei. Sa intelegem ca, abia dupa ce au venit inspectorii CNAS in control s-au facut decontari reale catre Red Hospital, adica numai pentru serviciile medicale pentru care s-au putut prezenta documente ca au si fost realizate? In aceste conditii, de ce CNAS nu vrea sa faca publice concluziile anchetei deconturilor realizate de spitalul lui Blajut pana in luna octombrie 2015?

scan1-1


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here