Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor A inceput un nou razboi al producatorilor de ape minerale!

A inceput un nou razboi al producatorilor de ape minerale!

327
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

 

Evident ca, asa cum arata acum show-ul, totul pare o actiune publicitara bine pusa la punct. In conditiile in care legislatia din Romania este destul de permisiva in ceea ce priveste denigrarea intre firme iar interesele economice primeaza, consumatorul fiind in mod sigur fie ametit si balmejit conform principiului: “Daca nu poti convinge un consumator macar zapaceste-l, pana il doare capul”.

*

Afirm cu convingere ca totul este doar un show mediatic deoarece avem la dispozitie urmatoarele date:

1. Potrivit legii, limitele admise la nitrati in apa potabila sunt de 50 mg/l, iar la nitriti de 10mg/l, astfel ca toate apele minerale din Romania se incadreaza in limita legala.

2. Tot in ţara noastră, concentraţia nitriţilor în produsele finite din carne (nitriti de sodiu si potasiu de la E 249, la E 252 – perfect legali conform Codexului Alimentar la care Romania a aderat fara amendamente!) este limitată la maxim 70 mg/kg, iar în unele ţări aceasta poate fi de 200mg/kg. Asa ca daca va plac produsele din strainatate riscati sa consumati cu nitriti in exces! Riscul formării de nitrozamine a adus în actualitate problema revizuirii acestor norme în sensul reducerii lor.

**

De unde desprindem o concluzie absolut naucitoare:

In apa, conform legislatiei, avem o concentratie maxima admisa mult mai mica (10mg/L) decat concentratia maxima admisa de aceeasi lege romaneasca in cazul mezelurilor si preparatelor din carne (70mg/L)! Organismul uman chiar nu face diferenta intre provenienta nitritilor si efectele lor raman aceleasi indiferent de sursa! Asa ca pana la uniformizarea legislatiei sa urmarim atent desfasurarea de PR bine regizata si pusa la punct de partea aparent “vatamata”!

*

Cum pun nitritii in pericol sanatatea si chiar viata? Toxicitatea nitratilor si nitritilor

Nitratii sunt prezenti in mod natural in apa, dar nivelul lor e adesea crescut artificial ca urmare a activitatilor umane.

Ajunsi in organism, nitratii sunt transformati rapid in nitriti, mult mai toxici, care reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina, o molecula care e incapabila sa transporte oxigenul. Riscurile de imbolnavire sunt cu atat mai mari la bebelusi, a caror flora microbacteriana nu e indeajuns dezvoltata la varste fragede pentru a lupta cu nitritii.

Nitritii din organism pot determina probleme de sanatate, de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii sau iritatii si chiar mai grave.

1. În cazul unei diete normale un individ poate ingera circa 100mg nitrat si 3mg nitrit.

2. Cantitati importante de nitrite sunt formate endogen in tractul buco-gastro-intestinal 100-1000-mg/kg. Nitritul format endogen reprezină un factor de risc in declansarea cancerului stomacal .
3. În conditiile infectiei bacteriene a vezicii urinare nitratul este transformat in nitrit, la nivelul acestui organ, constituind factor de risc în cancerul vezicii urinare.
4. Nitraţii sunt mai puţin toxici decât nitriţii . După FAO cantitatea de nitrat tolerată de omul adult este de 5-10mg/kg corp şi zi.
Nitraţii se găsesc în cantitaţi mici în alimente, însa concentraţia lor poate creşte datorită:
• reducerii enzimatice a nitraţilor
• reducerii bacteriene în tractul buco-gastro-intestinal.
Experienţele pe animale au dovedit ca nitriţii produc cancerul sistemului limfatic, are actiune inhibitoare asupra tiroide, acţiune de inhibare a transformării carotenilor în vitamina A, fapt care reduce cantitatea de vitamina A din ficat.
5. În cazul dozelor toxice, actiunea nitriţilor se manifestă la nivelul aparatului digestiv şi rinichilor provocand voma, colici, diaree, poliurii şi colaps.
6. În combinaţii cu aminele, nitriţii formeaza nitrozamine cu acţiune bazică, teratogenă, mutagenă şi cancerigenă la diferite specii de animale, păsări, peşte şi om.
Nitrozaminele sunt compuşi chimici care prezintă o toxicitate slabă sau medie, dar au un potenţial cancerigen ridicat.

*

Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta de oxigenare a tuturor tesuturilor din organism – in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungad acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare – evident pentru neutralizarea nitritilor din sange”, spune prof. dr. Marin Burlea, presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

 

 

Ce date avem pana la aceasta ora la dispozitie?

 

Stim ca producatorul Perenna Premier face urmatoarea afirmatie, deosebit de grava(?!):

 

“Aqua Carpatica face o reclama mincinoasa!”

 

Dupa ani buni de la aparitia firmei Dorna (laptele Dorna si apa minerala Aqua Carpatica), Aqua Carpatica, brandul detinut si controlat de grecul Jean Valvis, continua sa faca valva in randul producatorilor (onesti) de ape minerale din Romania, in special din cauza modului in care acesta incearca sa-si castige priza la public.

Acum cativa ani tot el venise cu ideea pliculetelor de identificare a nitritilor si nitratilor din apa, dar treaba s-a dovedit a fi un fiasco lamentabil! Mai ales ca si apa comercializata de grec sub sigla Aqua Carpatica beneficia si ea din plin de … nitrati!

 

Scandalul propriu-zis

Reprezentantii unui brand cunoscut, Perenna Premier, ii acuza pe cei de la Aqua Carpatica de minciuna. Mai exact, acestia reclama faptul ca in materialele publicitare pentru Aqua Carpatica se spune ca aceasta e  “cea mai pura apa minerala din lume”, desi producatorii nu pot sa demonstreze acest lucru prin buletine de analiza.

“Mai nou, Aqua Carpatica a lansat o aplicatie pe mobil, in care compara apele. Principala mea problema nu e aplicatia in sine, ci faptul ca ei au mai fost sanctionati si de Protectia Consumatorului, din cauza acelei reclame in care spuneau ca este singura apa din lume fara nitrati, desi are 0,78 mg/l. Ei la inceput au spus ca au 0, dar, de fapt, este 0,78, tinand cont ca la analiza chimica a apei nu exista 0,0000, asa cum se calculeaza, cu 4 zecimale. Din cele 65 de ape pe care le-au testat ei, ei au 0,78, Perenna are 2,1 mg/l nitrati, dupa care urmeaza restul. Intr-adevar, la capitolul nitrati stau cel mai bine, dar nu e corect sa faca o reclama mincinoasa si agresiva pentru ca, de fapt, nu nitratii sunt periculosi, ci nitritii”, spune Teo Tuducan, managerul companiei Perenna Premier.

*

“Legea nu este reglementata exact la noi, ci cere doar sa dai referinte despre apa, cele mai semnificative. Nu ar fi corect sa mai dezvolte aceasta mare minciuna, in situatia in care Perenna e de 30 de ori mai pura decat „cea mai pura apa”, asa cum se autointituleaza ei. La capitolul nitriti, ei au 0,01 mg/l, Perenna are 0,0023 mg/l, deci e de 30 de ori mai pura, la capitolul nitriti, decat Aqua Carpatica. Nu e corect, noi nu am facut o asemenea reclama. Ei au gasit o bresa, pe nitrati, in care au 0,78 si o tin pe varianta ca au cea mai pura  apa. Nu e deloc fair-play si corect sa ai o reclama care induce in eroare pe toata lumea, pentru ca foarte putini sunt cunoscatori ai faptului ca nitritii sunt cei mai periculosi. Mai mult, la inceputuri, cei de la Aqua Carpatica au avut afisate pe etichete 10 analize, in anul 2012. Acum au doar 4 analize, in care nu apar nitritii, ci numai nitratii. Doar Perenna, Evianul, Vittelul au cate 12 analize. Nici Borsecul nu le mai trece”,  declara managerul Perenna, Teo Tuducan.

Legislatia spune clar ca buletinul de analiza trebuie trecut integral pe eticheta nu doar ce le convine dar … merge si asa, ca doar e Romania! Si legea e doar pentru prosti!

*

Mai mult, managerul companiei Perenna spune ca la adresa Aqua Carpatica s-au adunat deja mai multe plangeri.

*

Agentia de resurse minerale, APEMIN-ul i-a somat, au dosare penale deschise, dar acum au gasit varianta mizerabila de a face o aplicatie pe net si continua sa induca in eroare consumatorii. Trebuie scos in evidenta ca nu nitratii sunt periculosi, ci nitritii, pentru ca, odata ingerati, se transforma. E de 100 de ori mai periculos un nitrit decat un nitrat. Ei fac referire numai la nitrati, si atunci nu pot sa spuna ca ei au apa cea mai pura. Nu e corect sa faca asa ceva”, adauga Tuducan.

*

Cel afectat ramane in final tot consumatorul roman, eternul perdant al Romaniei de azi! Iar strategia de marketing aplicata – scandalul cu dezvaluiri extraordinare (un mare fas in fapt) – va prinde la cei ce nu-si cunosc drepturile si legislatia!

Da-i poporului paine si circ! Ca sa-l ti cat mai departe de adevaratele probleme ale …


Raspandeste cu incredere
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here