Acasă Jurnalul Bucurestiului Religie AGERPRES : Sarbatori Religioase – 29 august

AGERPRES : Sarbatori Religioase – 29 august

168
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ortodoxe
Tăierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Post)

Greco-catolice
Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Post și ajun

Romano-catolice
Martiriul Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Sabina, m.

Tăierea cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creștin ortodox în ziua de 29 august.

În această zi Biserica a rânduit Post, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunțat venirea lui Hristos, propovăduind “vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul Sfânt căruia Biserica i-a închinat o zi specială de post.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului propovăduia în pustia Iordanului rugăciunea și postul, pocăința sinceră și mărturisirea greșelilor. “Și erau botezați de către el în râul Iordan, mărturisindu-și păcatele mulțimi de iudei” (Matei 3;6). Acest botez, simbolizând și consfințind curăția sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu, deschide și pregătește calea Mântuitorului: “Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 3;2).

Sfântul Ioan vestește că “Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc” (Matei 3;11). El mărturisea că Acela este Mesia cel profețit de toți proorocii Legii Vechi, Iisus Hristos Domnul.

În vremea când Sfântul Proroc Ioan propovăduia acestea, Galileea era condusă de Irod Antipa, care fiind căsătorit cu fiica emirului Arabiei, a îndepărtat-o pe aceasta și s-a căsătorit cu soția fratelui său Filip, Irodiada. Legătura se pare că dura încă de când fratele său, Filip, era în viața, făcându-se Irod “ca un răpitor desfrânat și amestecător de sânge” (Viețile Sfinților).

Sfântul Ioan, după ce i-a înfruntat pe farisei și pe cărturari, nu s-a sfiit să-l înfrunte și pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău. Dată fiind influența Botezătorului asupra mulțimilor, Irod îi pune gând rău, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre el și soția fratelui său. Temându-se totuși de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, acesta se mulțumește să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetățile lui.

Cu prilejul aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulți demnitari. După ce se amețesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în fața invitaților. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-și aleagă până la jumătate din împărăție. La sugestia mamei sale ea refuză însă averile și cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.

În miezul nopții, regele poruncește tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Irod după această crimă a suferit o înfrângere într-un conflict cu arabii și a pierdut conducerea regatului, fiind trimis în surghiun împreună cu Irodiada și fiica acesteia în Spania.

Acolo au avut un sfârșit năprasnic mai întâi Salomeea, care a fost decapitată prin strângerea gheții în jurul capului, după ce a încercat să traverseze un râu înghețat, iar gheața s-a rupt. Capul i-a fost adus lui Irod și Irodiadei, așa cum odată se adusese capul Mergătorului Înainte; dar nu tăiat de sabie, ci de gheață.

Despre Irod și Irodiada se spune că au pierit cu zgomot, căci i-a înghițit pământul de vii.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a sfârșit mucenicește, plătind cu viața curajul de a fi incriminat păcatele contemporanilor săi. Sfântul Proroc Ioan a avut tăria de a condamna fariseismul și împietrirea inimii, propovăduind în schimb întoarcerea sinceră către Dumnezeu și către sine, în pocăință și curăție sufletească. (sursă: vol. “Viețile Sfinților”)

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here