Acasă Jurnalul Bucurestiului Religie AGERPRES : Sarbatori Religioase – 29 decembrie

AGERPRES : Sarbatori Religioase – 29 decembrie

110
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ortodoxe
Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel şi Tadeu

Greco-catolice
Sf. prunci ucişi de Irod; Sf. cuv. Marcel Achimitul

Romano-catolice
Ss. Thomas Becket, ep. m.; David, rege

Cei 14.000 de prunci ucişi de Irod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 29 decembrie

Uciderea miilor de copii este istorisită în Evanghelia după Matei: “Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte şi, trimiţând a ucis pe toţi pruncii care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani şi mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: ‘Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt'”. (Matei 2; 16, 17, 18)

Magii de la Răsărit veniseră în Ierusalim, întrebând unde este “regele iudeilor”, căci ei îi văzuseră la Răsărit steaua Lui şi veniseră să I se închine. Irod cel Mare, regele al Iudeii (73 î.Hr. – 4 d.Hr.), s-a tulburat şi împreună cu el tot Ierusalimul. I-a rugat atunci pe magi ca atunci când vor găsi Pruncul în Betleemul Iudeii să îi spună şi lui, pentru ca să I se închine şi el.

Urmărind steaua pe cer, magii au găsit locul unde se afla Pruncul şi Fecioara Maria şi s-au închinat Lui aducându-I daruri împărăteşti: aur, smirnă şi tămâie. Au primit însă înştiinţare în vis să nu se mai întoarcă la Irod cel Mare şi au plecat spre ţara lor pe altă cale. Îngerul Domnului i s-a arătat în vis şi lui Iosif şi i-a spus să fugă în Egipt, împreună cu Pruncul şi mama Sa, pentru că regele căuta copilul să-L omoare.

Aflând vestea naşterii Domnului, Irod i-a chemat la sine pe cărturarii şi învăţaţii poporului care au spus că, potrivit Sfintelor Scripturi, Mesia urma să se nască la Bethleem. De teamă că îşi va pierde tronul, regele a ordonat să fie ucişi toţi copiii din Bethleem şi din împrejurimi mai mici de doi ani. Au pierit atunci paisprezece mii de prunci, smulşi cu cruzime din braţele mamelor lor şi ucişi de soldaţi.

Fiind rănit cu mânia, Irod răpea şi omora pruncii nevinovaţi. Şi trimiţând ostaşi înarmaţi ca pentru război a ucis pe toţi pruncii ce erau în Betleem şi în toate hotarele lui.

Prunci erau omorâţi în multe chipuri. Pe unii îi tăiau cu sabia, pe alţii îi ucideau de piatră şi de zid, pe alţii îi trânteau la pământ şi îi călcau în picioare, pe alţii îi sugrumau cu mâinile, iar pe alţii îi rupeau şi-i despicau; pe unii îi însuliţau şi pe alţii îi tăiau în două. Iar mamele plângeau cu amar, până la cer strigau, smulgându-şi părul, rupându-şi hainele şi trupurile (sursa. vol. “Vieţile Sfinţilor”). AGERPRES/ (Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here