agrointel.ro : EDITORIAL. Liviu Dragnea – viitorul ministru al agriculturii

  139
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Pariul președintelui PSD cu agricultura în anii ce vor urma este real, serios și de importanță capitală pentru viitorul politic. În campania electorală, și imediat după, Liviu Dragnea, a transmis mesaje clare și puternice în zona sectorului agro-alimentar: că produsele românești trebuie sprijinite, câ importurile ieftine și de proastă calitate sunt pericol, că zootehnia și legumicultura vor fi sprijinite puternic, că plata subvențiilor se va face după un calendar deja asumat și bine stabilit. A vorbit de asemenea despre irigații, vânzarea terenurilor și, foarte important ca indiciu, este singurul președinte de partid parlamentar care de 1 Decembrie a adresat, prin intermediul Agrointeligența, un mesaj fermierilor români. Ceilalți domni președinți și doamne președinte au fost rugați dar nu au binevoit să răspundă.

  Spun toate acestea pentru a vedea că agricultura este, așa cum ziceam, un pariu important pentru Liviu Dragnea. Nu știu dacă va face bine în acest domeniu, nu știu dacă se va ține de cuvânt, nu știu dacă ceea ce-l mână în luptă sunt sentimente de solidaritate față de fermieri. Cunosc însă politica românească destul de bine ca să îmi dau seama că președintelui PSD i s-a aprins recent un beculeț roșu pe această temă.

  Cine spune că mesajul pe agricultură al unui partid politic este unul marginal, care nu aduce voturi noi, care se adresează moșilor și babelor de pe la țară, se înșeală. Iar rezultatul PSD din 11 decembrie ar trebui să le dea de gândit. Să vă spun eu cui se adresează un mesaj coerent și credibil pe tema dezvoltării agriculturii naționale și mediului rural românesc. Păi se adresează fermierilor, mari și mici, niște capitaliști pragmatici și muncitori dar care nu sunt de stânga dar care nu prea înghit fițele de pension ale multor politicieni de dreapta. Și nici agenda extrem de libertină care intră în coliziune cu religia și tradițiile. Această clasă mijlocie a satului românesc este cea care va scoate mediul rural din sărăcia cronică dar îi va păstra obiceiurile strămoșești. Se mai adresează celor care sunt plecați în străinătate și care vor să se întoarcă acasă. Majoritatea acestora au trăit la țară înainte de a pleca și cam ce afacere credeți că vor să își deschidă dacă revin? Evident, una legată de agricultură. Se mai adresează unor domni și doamne din multinaționalele de agribusiness și care în parteneriat cu fermierii români, vor să producă prosperitate. Să știți că multinaționalele nu înseamnă doar companiile de IT. Ah, ce greșeală au făcut unii în strategia lor electorală. În fine, mai se adresează unui public urban, educat, responsabil care vrea să mănânce curat și românește, care privește cu respect satul românesc și care visează ca într-o bună zi să aibă o casă și o seră de legume. Iar interacțiunea socială și economică cea mai interesantă este următoarea: un producător tradițional, un țăran român până în măduva oaselor, îi vinde unui bucureștean care câștigă 100.000 de euro pe an, tobă, jambon, caltaboș, zacuscă și ce mai vreți dumneavoastră. În cadrul unui mic magazin din buricul Capitalei. Ce interacțiune se naște acolo? Ce discută oamenii aceștia? Ce schimb de informații și opinii fac? Răspunsul la aceste întrebări constituie o parte din explicația pentru care oamenii care nu au legătură directă cu agricultura dar sunt social activi, încep să se uite cu atenție la acest domeniu. La acest domeniu care va împinge România către dezvoltare, adică către un trai mai bun, pus la adăpost cât de cât de orice crize externe.

  Revenind la noul Guvern, și la viitorul ministru al agriculturii. Cine va fi ministru al Agriculturii, va beneficia de toată atenția și tot sprijinul lui Liviu Dragnea. Va fi un om care va trebui să conteze în PSD, să poate propună proiecte de legi, să le susțină, să le promoveze în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, să poată discuta cu fermierii, să nu îi fie frică de critici sau de opinii diferită și, foarte important, să înțeleagă cu adevărat ce se întâmplă în agricultură și care sunt mizele. Când am spus, în titlul, că Liviu Dragnea va fi ministrul agriculturii am vrut să atrag atenția cât de important este domeniul pentru președintele PSD. Și, de asemenea, să sugerez că cine va fi ministrul agriculturii va fi un om extrem de puternic în noua putere politică de la București. Pentru că Liviu Dragnea nu va alege un om de paie, ci un om priceput și puternic dar extrem de loial și cu care va face echipa zi de zi.

  Cum se vor lega acum cele două lumi? A fermierilor și a guvernanților? Răspunsul îl vom afla mai degrabă repede dar un lucru e clar și diferit: toți ochii sunt ațintiți, vin vremuri interesante!

  PS: Scopul acestui text nu a fost de a evalua caracterul și cazierul lui Liviu Dragnea. Asta o face toată lumea.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here