Acasă Stiinta & Tehnica Economie agrointel.ro : Sumele privind plata avansului din campania 2016,…

agrointel.ro : Sumele privind plata avansului din campania 2016,…

135
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sumele privind plata avansului din campania 2016, publicate în Monitorul Oficial

Avansul fermierilor! Banii pentru plata producătorilor agricoli pentru campania 2016 au fost aprobați recent într-o ședință de Guvern iar acum hotărârea a apărut în ediția de ieri, 3 octombrie în Monitorul Oficial! Mai exact, Ministerul Agriculturii are la dispoziție suma de 822 milioane lei, adică circa 185 de milioane de euro. Acești bani nu sunt alocați însă doar pentru plata avansului din subvențiile pentru campania 2016 ci și pentru măsurile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe, a celor de promovare a vinurilor, a măsurilor de piață și intervenție în agricultură sau restul plăților rămase restante pentru campania 2015! 

Suma de 822 de milioane lei se alocă temporar, până la 31 decembrie 2016, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din venituri din privatizare și va fi rambursată din sumele restituite cu această destinație de către Uniunea Europeană.

După cum a anunțat în exclusivitate pentru Agrointeligența, directorul general al APIA, Adrian Pintea, anul aceste fermierii nu primesc bani doar din valoarea SAPS, ci din toate schemele pe care le implică această plată, ceea ce va duce la un cuantum consistent pe hectar.  ”România a acordat anul trecut decât pe Schema de plată pe suprafață (SAPS) dar anul acesta vom da avans pentru următoarele scheme: SAPS, Plata Redistributivă, Tânăr fermier, Înverzire și pentru Micul fermier. Plus, avem avans din bugetul FEADER respectiv Măsura 10 agromediu, Măsura 11 agricultură ecologică și Măsura 13 zone defavorizate. Așa cum am spus, în regulamentul 699 s-a stabilit pentru fiecare dintre acestea pe care le-am enumerat, care sunt sumele dar și cuantumul total alocat României iar în Regulamentul 1617 din 2016 care a apărut în 8 septembrie s-a stabilit că pentru anul de cerere 2016 statele membre pot să plătească avansuri de până la 70 la sută în cazul plăților directe, bani ce se dau din bugetul FEGA, și 85 la sută în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Deci fiecare țară hotărăște ce procent din schemele amintite acordă deci putem merge spre exemplu pe 69 % din schemele acordate din bugetul FEGA sau 84 % din cele acordate din bugetul FEADER”, ne-a explicat în exclusivitate directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Plățile ar trebuie să înceapă pe 16 octombrie

Momentan agenția de plăți nu a terminat controlul administrativ al dosarelor deci este greu să fie comunicat un cuantum pe hectar dar directorul general al APIA spune că acesta va fi ”consistent”. Odată cu hotărârea de Guvern apărută în Monitorul Oficial, Ministerul Agriculturii are banii la dispoziție dar, după cum ne-a precizat biroul de presă al instituției, se va face un nou proiect de lege special pentru avansul din campania 2016 în care se va specifica clar plafonul alocat, cuantumul și procentul care se plătește.

Vă reamintim că o decizie identică a fost luată anul trecut, când, în premieră, Comisia Europeană a permis statelor membre să achite o parte din plata unică pe suprafață cu condiția efectuării controalelor administrative în fermele aflate în eșantionul de control. Această condiție a făcut ca în 2015, plata avansului să fie întârziată deși Guvernul României avea alocată suma de 1,6 miliarde de lei pentru achitarea banilor către fermieri.

De altfel, ulterior, la nivel oficial s-au făcut declarații conform cărora plata avansului și mobilizarea sistemului informatic și a funcționarilor pentru acest sprijin au condus la întârzieri la plata subvențiilor integrale care nu sunt plătite în totalitate nici până la această dată.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here