Agrointeligenta : FIRME SCUTITE DE TOATE IMPOZITELE !

  175
  1
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  O premieră în economia românească! Scutire completă de impozite pentru societățile comerciale care îndeplinesc o condiție obligatorie, mai exact care angajează tineri în agricultură! Mai mulți parlamentari au semnat un proiect de lege prin care firmele din domeniul agricol, piscicol sau alimentar,care decid să angajeze trei tineri sub 40 de ani, sau mai mulți, pe o perioadă de cel puțin un an, vor fi scutite de plata tuturor contribuțiilor către stat!

  ”România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE, însă se confruntă cu un randament foarte scăzut al producţiei agricole, din cauza mai multor factori. Unul dintre factorii importanți îl constituie criza de fortei de munca din agricultură, aceasta fiind una dintre problemele cele mai grave cu care se confrunta in prezent fermierii. Crearea locurilor de muncă, sprijinirea integrării şi participării grupurilor dezavantajate pe piața muncii şi dezvoltarea unei societăţi inclusive reprezintă priorităţi ale dezvoltării rurale din România. Îmbunătăţirea performanţelor economice şi a accesului pe piaţă al fermelor, în scopul creşterii competitivităţii acestora, reprezintă o componentă esenţială pentru revitalizarea zonelor rurale”, arată inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

  Semnatarii proiectului mai arată că, potrivit Eurostat, dintre statele membre ale Uniunii Europene, Polonia are cea mai mare forță de muncă angajată în sectorul agricol, 1,9 milioane de persoane. România ocupă locul al doilea, cu 1,6 milioane de persoane. În tara noastră, procentul membrilor de familie ai proprietarului care lucreaza la ferma este peste media europeană, ajungând la 88,7%. ”Cu toate acestea însă, aproximativ 85% din totalul forţei de muncă din agricultură este nesalariată – lucrând pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă. Prin contrast, ponderea medie a lucrătorilor nesalariaţi din sectorul agricol în UE este de 72%, iar în unele state chiar cu mult mai redusă (Spania- 50%, Franţa – 63,1%, Germania – 55,8% ). Studiile de specialitate arată faptul că țările cu cei mai mulţi lucrători salariaţi în agricultură sunt cele care înregistrează şi cea mai ridicată valoare adăugată brută generată la nivel de lucrător. Toate acestea conduc către problema fundamentală cu care se confruntă agricultura românească, şi anume randamentul relativ mic al producţiei agricole. O altă problemă caracteristică sectorului agricol românesc din perspectiva resurselor umane o reprezintă faptul că nu există un statut profesional clar definit al agricultorului. Acest lucru are implicaţii puternice,  pe plan fiscal şi al asigurărilor sociale şi asistenţei de sănătate”, se mai arată în proiectul de lege.

  Pe de altă parte, datele prezentate de Institutul Național de Statistică indică faptul că, dintr-un total de 3.859.043 de exploatații agricole, doar 30.698 de exploatații au personalitate juridică, iar un număr de 5.215 exploatații sunt administrate de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale. ”Aceste cifre arată că avem o situație deosebit de vulnerabilă din perspectiva nu numai a realizării unor randamente crescute în agricultură cu efect asupra competitivității produselor românești pe piețele internaționale, dar și din perspectiva numărului de potențiali angajatori din acest sector. Efectul resimțit de aceste cauze este acela că riscăm să menținem o agricultură de subzistență și de semisubzistență în zona rurală cu efect asupra menținerii gradului de saracie și a migratiei forței de muncă. De asemenea cifrele de mai sus arată și faptul că subvențiile în agricultură nu constituie singura soluție pentru rezolvarea problemelor socio-economice din mediul rural, dacă ținem cont de numărul mare de exploatații (3,8 milioane) raportat la numărul de cca. 850 mii beneficiari de subvenții care se înregistrează anual. Prin prezentul proiect se stabilește că angajatorul este scutit de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condițiile angajării a minimum 3 tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin 1 an. În considerentele pentru acest program se ține cont atât de găsirea unui instrument atractiv pentru tineri pentru a se reîntoarce la sat și a lucra în agricultură, dar și pentru angajator care, fiind degrevat de o sarcină fiscală importantă, poate folosi sumele rămase pentru angajarea de forță de muncă tânără, având în vedere că aceasta este deficitară, iar în rândul tinerilor din domeniul rural se înregistrează cea mai mare rată a șomajului. Angajatorul beneficiază de acest program prin creșterea numărului de salariați cu cel puțin 3 salariați care îndeplinesc condițiile stabilite. Tânărul angajat să aibă vârsta sub 40 de ani la angajare. Menținerea angajatului pe cel puțin o perioada de un an. Impactul acestui program asupra sectorului agricol este că vom ajunge să avem o creștere cu 8,21% a forței de muncă în agricultură, resepctiv cu 8 mii de angajati, tineri cu vârste sub 40 ani. Astăzi sunt angajați în societățile agricole din agricultură 97.500 salariați. Se preconizează angajarea unui număr de 2.000 de tineri anual. Impactul bugetar al acestui program este de circa 25 milioane euro anual, sursa de finanțare fiind din bugetul de stat”, mai subliniază semnatarii proiectului.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1 COMENTARIU

  1. Politicienii semnatari ai acestei initiative , sau sunt prosti sau ne considera prosti . O firma privata , nu una cu capital de stat , angajeaza atat personal de cat are nevoie . Cei 2.000 de tineri preconizati a fi angajati vor inlocui 2.000 de angajati de peste 40 de ani , care vor fi disponibilizati .

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here