Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Andrei Caramitru: ORGIA FURTULUI – CUM SUNT BLOCATE AUTOSTRĂZILE

Andrei Caramitru: ORGIA FURTULUI – CUM SUNT BLOCATE AUTOSTRĂZILE

587
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Articol primit de la Andrei Caramitru:

Image may contain: 1 person, beard, eyeglasses, text and closeup

“Am explicat acum câteva zile ca, din 100 de lei investiți in infrastructura, alocăm doar 5 lei către autostrăzi. Restul merg prin Ministerul Dezvoltării/PNDL și bugete locale către borduri, proiecte fictive, reabilitări de drumuri judetene nefolosite de nimeni etc. Câtre zeci/sute de TelDrumuri. Furt de o dimensiune inimaginabilă !!!

Cum reușesc să NU cheltuiască banii pe autostrăzi ? Este simplu. CNAIR-ul (compania care se “ocupă” de asta) funcționează ca o frâna. Ei TREBUIE sa NU facă autostrăzile pentru a fi siguri că banii rămân pentru TelDrumuri. Cel mai important este să NU facă autostrăzile peste munți (chiar cu fonduri Europene) – s-ar supăra “prietenii” de la răsărit sa ne dezvoltam și sa avem o interconexiune între regiuni… De blocaj se ocupă Narcis Neaga – șeful CNAIR, care e in pozitie de ani buni de zile (îl vedeți in poza de mai jos).

Care e mecanismul :

– Când se face bugetul, CNAIR primește in medie de 2x mai multi bani decât cheltuie (ca să aibă ce să spună la televizor). La sfârșitul anului, banii necheltuiti sunt luați și aruncați spre TelDrumuri. Se întâmpla asta in fiecare an
– Ca să blocheze cheltuielile, Neaga se asigura de 2 lucruri : amânarea licitațiilor și procedurilor (de exemplu – o licitație durează și 1an jumătate, fata de 60 zile in toate celelalte tari) și lipsa unor studii de fezabilitate serioase. Pentru autostrăzile peste munți – NU exista acum nici un studiu real care poate fi folosit
– Când e presiune mare din partea publicului, CNAIR și Ministerul Transporturilor vin cu ideea PPP-urilor. Praf in ochi – promit oamenilor că se va întâmpla ceva și PSD-ului ca banii vor putea fi furați. Însă PPP-urile sunt o aberatie – costa de 2 ori mai mult decât dacă banii ar fi dați din buget (dobânzi pe 40-50 de ani plus randament capital investit) și – conform regulilor UE – costul total trebuie asumat in buget in primul an (e imposibil pentru ca suntem obligați sa avem un deficit sub 3%).

Situația e clară. Avem 2 probleme grave de rezolvat , dacă reușim sa ajungem la guvernare :

– CNAIR-ul este practic ne-reformabilă
– Execuția autostrăzilor peste munți durează – dacă luam procedurile UE clasice – 10-14 ani (pentru ca nu exista nici un studiu de fezabilitate corect, și construcția prin munți durează foarte mult). Știu ca e mult prea lung și inacceptabil, și știu ca in Asia ar dura 4 ani.

Ce trebuie făcut ? Sugestiile mele :

– Realocarea banilor către infrastructura strategica (prin eliminarea PNDL-ului in forma actuala și lege dura de alocare prioritară multi-anuală)
– Eliminarea CNAIR. Management-ul proiectelor strategice sa fie făcută de o unitate profesionista și independenta (poate chiar fi data către entități specializate cum ar fi BEI de exemplu sau din mediul privat)
– Autostrăzile strategice sa fie scoase din procesul normal și lent – printr-o lege dedicată al infrastructurii strategice (tema de siguranța naționala). De exemplu : sa acceptam riscuri minimale, sa eliminam avize și/sau autoritățile sa fie obligate sa le dea rapid, terenurile sa fie luate direct (judecata pe compensatii financiare după), sa începem construcția direct (si in timp ce se construiește se face studiul pe următorul mini-tronson) etc. Cine blochează sa fie responsabil de atac la siguranța națională cu consecințe grave penale. Sa învățam cum fac alții foarte repede și sa forțăm același proces la noi.”

#VăVedem
#USReparăDupăPSD

 

Andrei Caramitru este viitorul ministru al economiei, sau prim-ministru al Romaniei

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here