Acasă Uncategorized Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, își prezintă cărțile în Germania. România...

Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, își prezintă cărțile în Germania. România este invitatul de onoare al Târgului de Carte de la Leipzig

236
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

România este țara invitată de onoare a unuia dintre cele mai importante tîrguri de carte din lume, Leipziger Buchmesse, care se desfășoară anul acesta între 15-18 martie.

Sub motto-ul „Zoom în România“ va fi prezentată scena românească culturală în peste 50 de manifestări. Călătoria literară ne va purta cu acest prilej nu numai printre clasicii români, ci prin peste 40 de traduceri noi, care vor fi prezentate pentru prima dată la Târgul de Carte de la Leipzig. Călătoria va fi completată printrun program-cadru captivant: printre cele mai importante momente se numără „Zilele filmului românesc”, Expoziţia de fotografie „A existat mereu această speranţă – foşti deportaţi de origine germană în Rusia îşi amintesc”.

Câteva dintre temele la care s-au oprit organizatorii români sunt: „O sută de ani de la fondarea României moderne“, „Marile drame ale perioadei interbelice“, „Bucureștiul ca sursă de inspirație literară“, „Romanul istoric de tip nou“.

Lista invitaţilor include atât scriitori cunoscuţi şi apreciaţi de către cititorii de limbă germană, precum Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu sau Doina Ruşti, cât şi autori cărora le-au apărut recent volume în limba germană sau sunt prezenţi cu traduceri în antologii: Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Andrei Cornea, Cătălin Mihuleac, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Emil Hurezeanu, Florin Lăzărescu, Gabriela Adameşteanu, Ioana Nicolaie, Iulian Tănase, Lavinia Branişte, Matei Vişniec, Nicolae Prelipceanu, Radu Găvan, Claudiu M. Florian, Aura Christi, Robert Şerban, Teodor Dună, Adela Greceanu, Bogdan Coşa, Gheorghe Iacob. Acestora li se alătură scriitori de limbă germană cu origini româneşti, precum Cătălin Dorian Florescu, Jan Cornelius, Dana Grigorcea, Iris Wolff, Rodica Draghincescu, Carmen Francesca Banciu sau Traian Pop.

Un moment aparte îl constituie evenimentul pe care îl va deschide scriitoarea germană de origine română Herta Muller: este vorba despre concertul Adei Milea, un spectacol audio şi vizual, în cadrul căruia laureata Nobelului literar din 2009 semnează traducerea în limba germană a textelor, precizează Ministerul Culturii într-un comunicat.

Cu o tradiție de peste patru secole, Leipziger Buchmesse reprezintă unul din cele mai vechi și mai mari târguri de profil din lume și unul din cele două târguri majore de carte din Germania, alături de cel de la Frankfurt. Este o platformă unanim recunoscută, de promovare a noilor apariții și de întâlnire între editori, autori, ilustratori de carte și publicul larg. Anual, statutul de invitat de onoare revine câte unei țări și unei culturi, care ajung astfel în atenția publicului german și internațional. România primește pentru a doua oară statutul de țară invitată de onoare, prima dată fiind în anul 1998.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here