Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Anvelope uzate – solutii ingenioase pentru valorificare

Anvelope uzate – solutii ingenioase pentru valorificare

2175
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Preluare Click Anvelope

anvelope auto comercializare

O categorie importanta de deseuri si o sursa de materie prima secundara si de combustibil alternativ sunt cauciucurile uzate. Principalele metode prin care sunt valorificate aceste anvelope uzate sunt resaparea si recuperarea cauciucului. Indiferent daca sunt cauciucuri de vara sau anvelope de iarna, durata lor de viata, calitatea drumului, conditiile meteo, sunt factori care afecteaza direct cauciucul si creste uzura acestuia.

O data cu cresterea numarului de autovehicule din tara a crescut numarul de anvelope cumparate si implicit numarul de cauciucuri uzate. Din aceste motive, Guvernul Romaniei a elaborat o serie de legi privind gestionarea si prelucrarea anvelopelor uzate:

– H.G. 170 / 2004 – privind gestionarea anvelopelor uzate.

– Norme de aplicare ale HG 170 / 2004.

– H.G. 228 / 2004 privind controlul introducerii in tara a deseurilor nepericuloase, in vederea importului, perfectionarii active si a tranzitului, completata cu H.G. 514 / 2005.

– H.G. 268 / 2005 pentru modificarea si completarea H.G. 128 / 2002 privind incinerarea deseurilor.

– H.G. 349 / 2005 privind depozitarea deseurilor.

– Ordin nr. 2 / 211 / 118 / 2004 al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului si al ministrului economiei si comertului pentru aprobarea Procedurii de reglementare si control al transportului deseurilor pe teritoriul Romaniei.

Este important sa fie gasite solutii ingenioase si inovative pentru a depozita deseurile si a le valorifica. In cazul unor anvelope uzate, acestea pot fi distruse ecologic si materialul obtinut poate fi folosit in alte scopuri. De cele mai multe ori parcurile auto detin o cantitate semnificativa de anvelope uzate si astfel un centru de colectare este o alternativa. Exista firme care ofera servicii de colectare si transport a acestor anvelope uzate, asa ca puteti sa ii contactati pentru mai multe detalii si pentru a stabili conditiile de colaborare.

anvelope uzate centru de colectareIn februarie anul curent a fost inaugurat primul centru de colectare selectiva a deseurilor, centru care se afla pe Soseaua Odai si este alimentat exclusiv cu energie alternativa. In noul centru de colectare pot fi selectate zece tipuri de gunoi: hartie si carton, plastic, sticla, metale feroase si neferoase, anvelope, deseuri electrice, becuri si lampi, baterii uzate si textile.

Anvelope uzate – reciclare si valorificare

Pentru ca spatiul in care traim trebuie sa fie curat, trebuie sa sustinem si sa ne implicam in protectia mediului. Reciclarea si valorificarea anvelopelor auto uzate este o solutie pe care toti mai multi soferi o iau in calcul. Acestia trebuie sa stie ca ducand anvelopele uzate la un colector, vor produce un efect pozitiv pe termen lung. Folosind un plan de gestionare a anvelopelor foarte bine pus la punct ne putem concentra atentia asupra unor beneficii nete.

Anvelopa uzata este un material nobil. Contine o serie de substante chimice cu potential energetic, dar si pentru productie, ca sursa de materie prima secundara. Este un produs chimic stabil. Polueaza doar daca e aprinsa. Insa anvelopele nu se autoaprind si nu se aprind usor, dar odata aprinsa, se sting foarte greu. Indiferent de tipul anvelopelor (anvelope vara, anvelope iarna) acestea pot fi reciclate si pot fi valorificate.

Etapele procesului de reciclare sunt:

reciclare anvelope uzate1. Redimensionare

2. Separare (prin presiunea aerului)

3. Compactare / compartimentare

4. Scanare

5. Ambalare / alta procesare.

Procedura folosita permite distrugerea anvelopelor uzate si recuperarea ulterioara separata a diverselor componente cu un grad de puritate care sa permita refolosirea in alte procese productive ca materii prime. Procedura este esential mecanica si se desfasoara in mai multe faze de macinare:

1. Faza de decupare a taloanelor = anvelopelor uzate li se scoate preventiv inelul metalic din interiorul talonului prin aplicarea masinii de decupat taloane.

2. Faza de faramare = anvelopele uzate sunt faramitate pana se obtin bucaţi de circa 100 mm.

3. Faza de granulare = materialul de 100 mm este redus la granule de cauciucintre 0 si 15 mm.

4. Faza de macinare cu lame = materialul cuprinsintre 0 si 15 mm provenit din faza de granulare este macinat pana se obtin granule si praf de cauciuc in bucati cuprinse intre 0 si 6 mm.

Anvelopelor uzate sunt valorificate, deoarece o parte din granulatiile de cauciuc rezultate in urma reciclarii vor fi folosite pentru producerea de izolatii termoacustice, saltele de protectie ecologice pentru cladiri, pardosele pentru locuri de munca sau de joaca pentru copii, pardoseli pentru terenuri de sport, etc. De asemenea, din reciclarea anvelopelor scoase din uz, vor rezulta trei categorii de produse: pudreta de cauciuc de la 0 la 4 mm, otel si fire sintetice.

anvelope uzate

Recuperarea anvelopelor uzate de la clienti

Firmele sau persoanele fizice care vand utilizatorilor finali anvelope noi, resapate sau uzate, destinate refolosirii, sunt obligate sa recupereze de la cumparatori o cantitate similara de pneuri, pe care sa le depoziteze si sa le predea, ulterior, celor care introduc cauciucurile pe piata. Prevederile sunt incluse intr-un proiect de Hotarare de Guvern privind gestionarea anvelopelor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor si lansat in dezbatere publica.

Pentru incalcarea viitoarelor prevederi legislative, firmele sau persoanele fizice respective vor primi amenzi cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei. HG introduce obligatii si pentru cei care introduc pe piata anvelope noi, resapate sau pneuri uzate, destinate reutilizarii. Comerciantii de anvelope trebuie sa colecteze 80% din cantitatea de anvelope introduse si sa asigure reutilizarea, resaparea, valorificarea sau refolosirea produselor la consolidarea drumurilor, indiguiri sau realizarea unor garduri de siguranta pentru sosele sau autostrazi.

Ministerul Economiei a stabilit ponderea de 80% tinand cont de pierderile in greutate a anvelopelor, prin uzura, de pana la 20%. Daca nu respecta aceste reguli, cei care introduc pe piata anvelope risca amenzi de 5.000 lei – 10.000 lei. La rândul lor, proprietarii de cauciucuri uzate vor fi obligati sa le predea. Acestia nu vor avea voie sa arunce anvelopele, sa le ingroape sau sa le incinereze. Daca vor incalca noile conditii, proprietarii vor plati amenzi cuprinse intre 200 de lei si 2.000 lei si intre 10.000 de lei si 20.000 de lei, in cazul persoanelor fizice, respectiv al firmelor.


Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here