Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Apa potabila – otrava livrata zilnic

Apa potabila – otrava livrata zilnic

447
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

este amendata de UE cu 10.000 de euro/zi

 

Motivul pentru care autoritatile romane duc un razboi continuu cu platitorii de taxe din România este paradoxal. Din cauza incapacitatii autoritatilor alese, statul roman ar putea plati amenzi de 10.000 de euro pe zi (evident colectati tot din banii prostimii platitoare de taxe si nicidecum din averile baietilor destepti implicati in afacerile cu distributia apei), si acest lucru s-ar putea intampla chiar acum! Motivul paradoxal este unul extrem de … simplu: faptul ca nu se asigura apa potabila locuitorilor din toate colturile tarii.

Un asemenea comportament este catalogat drept inuman, de Uniunea Europeana.

Problema este cu atât mai grava cu cât situatia locala nu este un caz izolat, ci un fenomen vast întâlnit în aproape întreaga lume, indiferent de continent. Dar, ceea ce este cu adevarat îngrijorator, este faptul ca aceia care sunt responsabili de situatie sunt deja amendati lunar, fara absolut nici un efect concret, vizibil, palpabil.

Tineti minte ca dupa alegeri se faceau investitii de anvergura doar in satele si comunele care votasera cu cine trebuie? Daca nu va mai aduceti aminte atunci cautati in presa vremii si vedeti ce si cum se imparteau banii. Absssolut toate partidele au procedat la fel! Acum a venit si ziua platii!

În România, calitatea apei potabile este reglementata prin legea apei amendata si paraamendata de a ajuns calitatea apei sa fie sub cea din comunism(!), iar periodic se întocmesc rapoarte (de catre cei ce zilnic ne asigura ca totul este perfect si in limita ceruta de lege, sta chiar daca depunerile ajung la 50%) privind calitatea apei.

Surprinzator este faptul ca in diverse publicatii online, tara noastra este deja indexata la nivel international drept locul în care nu exista nicaieri apa potabila, altfel decât îmbuteliata (sa fie acesta motivul pentru care autoritatile refuza adevarul si prefera sa inchida sau sicaneze orice laborator care demonstreaza contrariul sau tovarasul CEO de la Nestle are in Romania suficienti invatacei sa dicteze dupa bunul plac cam tot ce vor muschii lui?).

Ne încadram cu aceasta descriere falsa facuta de altii aproape perfect în sumbrul peisaj zonal, dat fiind faptul ca, în jumatatea estica a Europei, nu exista tari cu apa potabila, în afara de Grecia si Macedonia, potrivit unui studiu al agentiei NeoMan (oare cine se afla in spatele acestei agentii?). Nu acelasi lucru se poate insa spune si despre jumatatea vestica a continentului, unde absolut toate tarile ofera apa potabila. Asa se implementeaza o megaescrocherie si acesta este un ghid practic de aplicare, asa ca, aviz amatorilor! 

„Apa destinata consumului uman trebuie sa fie de înalta calitate, sigura si suficienta, dat fiind faptul ca ea este esentiala pentru viata de zi cu zi, pentru baut, gatit, spalat sau menaj. Uniunea Europeana are o istorie de peste 30 de ani de politica a apei potabile, iar aceasta politica asigura faptul ca apa destinata consumului uman poate fi bauta în siguranta, pe termen lung. Principalii piloni ai reglementarii în domeniu sunt urmatorii:

Calitatea apei potabile este controlata prin standarde bazate pe ultimele dovezi stiintifice
Monitorizarea se face sigur si eficient, stabilind permanent calitatea apei.
Consumatorii trebuie informati temeinic asupra calitatii apei potabile”, se arata în Directiva Europeana pentru Apa Potabila (European Drinking Water Directive).

Regulamentul UE permite insa autoritatilor libertatea de a stabili ce, când si cum masoara !!! De aici si impiedicarea, sicanarea si inchiderea celor ce se impotrivesc maretelor directive corporatiste aflate in spatele recentului scandal cu apa plata!

Singura problema reala o constitue tocmai libertatea lasata in seama autoritatilor (aflate teoretic in slujba romanilor) în stabilirea standardelor, parametrilor si frecventei masuratorilor.

Astfel, oficialitatile locale pot decide care sunt zonele care nu prezinta risc si sa nu mai efectueze masuratori în respectivul perimetru. Curat murdar, Coane Fanica!

Asadar, standardele de siguranta a apei difera de la zona la zona, fiind la bunul plac al autoritatilor. Unii au la masa apa curata si cristalina, altii au la robinet o supita organica fezandata eventual si cu o delicatesa: materiile fecale – sau bomboana pe coliva cum ar spune unii. Evident ca si pretul supei difera de la zona la zona! E mai scumpa supa organica cu de toate decat apa curata, inodora, incolora, si-i normal sa fie asa, nu-i asa? Ca doar traim in Romanica.

Acolo unde nu se întrunesc nici macar standardele minime de siguranta, evident ca nici macar amenzile nu ajuta, ele fiind platite tot de eternul perdant al societatii romanesti – consumatorul.

În Ploiesti se gaseste unul dintre cazurile reprezentative în acest sens. Potrivit Regiei Apele Române, Regia de apa din Ploiesti este amendata lunar cu … 200.000 de lei (vax albina fata de incasari, frectie galenica la picior de lemn), dar apa continua sa fie mai toxica dupa tratare decât înainte(tinand cont de calitatea apei de la robinete ar trebui sa utilizez termenul de … epurare, cunoscatorii stiu de ce!)!!! Si ce daca!!! Sa indrazneasca vreun laborator  sa faca vreo testare sau ceva asemanator si sa vedeti ce repede dispare … evident laboratorul, nu problema principala!

„Guvernul României calculeaza acum amenzile care vor fi platite de fiecare oras în parte, sumele variind între 2.000 si 12.000 de euro pe zi de întârziere. Acestea vor fi platite din banii contribuabililor, de catre Guvernul României” explica Vasile Ionescu, director interimar RASP Ploiesti. Suna bine nu, noroc ca vin iar alegerile si iar se vor inghesui prostii sa voteze la galetuse si salamior cu sepcuta colorata! 

În tara, dosarele de finantare sunt blocate iar instrumentele de analiza si aparatele de masura noi-noute se strica de stat înainte de a fi folosite. Vi se pare normal. Asta in timp ce, cei ce ar putea sa le foloseasca sunt invitati de aceleasi autoritati tampe si oarbe sa se reprofileze pentru ca posturile culmea sunt blocate! Iubiti Romania si sacrificati-va daca ati fost prosti sa ramaneti aici! Si vindeti chiloti la taraba (reprofilare oferita cu caldura de exact aceleasi autoritati de doi lei), asta ca tot ati absolvit o scoala si v-ati tocit coatele in facultate in timp ce altii, nu putini la numar, frecau menta pe Calea victoriei de la 12:00! Si acum sunt si ei saracutii la butoane … ca doar au mintea odihnita.

Mai multe judete din tara se asund în spatele faptului ca dosarele de finantare europeana le-au fost respinse si, din lipsa de fonduri, nu au putut moderniza sistemele de tratare sau de epurare.

Primaria din Ploiesti a chemat în judecata Ministerul Dezvoltarii, pentru ca nu a mai finantat lucrarea de modernizare a statiei de epurare, pentru care era nevoie de o investitie de 4 milioane de euro, din totalul de 22 de milioane. Din birourile Uniunii Europene, perspectiva este alta: catre România s-au dislocat zeci de milioane de euro pentru a rezolva problema apei potabile.

Un alt exemplu concludent: in Buzau, s-au construit 4 (patru) statii de tratare incomplete! De ce incomplete? Pentru ca nu s-a tinut cont de cantitatea de mangan din apa, in conditiile in care toata zona are cam acelasi aquifer! Proiectul finantat de UE a avut FIDIC galben! Asa ca banii au fost doar pentru dezinfectia apei cu clor! Atat. Autoritatile locale nu au investit un leu in plus ca sa rezolve problema! Si tot ca o curiozitate sinistra, an de an, dupa vara calduroasa, un cartier se imbolnaveste ritmic de … hepatita! Se umplu saloanele de la Babes! Are o cazuistica sinistra si repetitiva aceasta problema! Din cauza gandirii defectuoase a intregii lucrari! 

În orice caz, problema persista si poate aduce complicatii majore in viitorul nu prea indepartat. Indiferent daca apa “potabila” din retea este bauta sau utilizata pentru menaj, aceasta apa poate fi sursa unor boli grave, precum holera, diareea calatorului sau hepatita A. Sa stam stramb si sa judecam drept: cat mai poate continua o asemenea situatie? Pana cand? Pana la alegeri? Sau pana ies iar val-vartej tinerii frumosi sa ceara explicatii. Poate dar nu in viata asta! Acum doar consemnam o noua generatie de sacrificiu, inca una. Intre timp implementam si legea Big Brother, cu bani tot de la buget ca doar ne-a fost ceruta de inalta poarta si e mult mai importanta decat sanatatea locuitorilor din acest colt uitat de lume …

„Apa de la robinet trebuie sa fie sanogena si curata, adica sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana. Parametrii chimici analizati trebuie sa se încadreze sub concentratia maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.

În apa potabila furnizata prin sistemul centralizat sunt permise într-o anumita concentratie, urmatoarele substante: acrilamida, arsen, benzene, bor, bromate, cadmiu, clorura de vinil, cianuri totale, crom total, cupru, 1,2 dicloretan, epilclorhidrina, fluoruri, hidrocarburi policiclice aromatice, mercur, nichel, nitrati, nitriti, pesticide, plumb, seleniu, stibiu, tricloretena, tetracloretena si trihalometani”, se arata intr-un studiu relativ recent al unui ONG. Cred ca s-a atins doar varful iceberg-ului in acest studiu, ca doar mai avem multe de descoperit!

Monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre producator, distribuitor si de autoritatea de sanatate publica judeteana. Si aici evident ca circoteca functioneaza perfect, zilnic: consumatorul vede una si plateste alta, apa are depuneri dar i se spune ca e buna.

Apare o mica problema insa: “Cand se imbolnaveste cine plateste?” Pai tot el, consumatorul! Asa ca, dictonul blestemat: “Nicaieri nu e mai bine decat in Romania!” functioneaza fara gres (culmea este ca dictonul cu pricina rasuna inca, uneori continuu, alteori ca un sughit, in gura unora in care se trezeste brusc patriotismul de doi lei, si   culmea care nici n-au iesit din tara, macar pana la Ruse, sa vada cum e, dar continua sa le faca viata amara multora din generatiile viitoare!). Acum Romania sau orice tara subdezvoltata din Africa e cam exact acelasi lucru, data fiind coruptia endemica ce se dovedeste a fi atoatestapanitoare! 

Producatorii de apa potabila în sistem centralizat au obligatia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiza a apei furnizata consumatorilor. Sursele ce asigura apa potabila în mediul rural, respectiv fântâni, puturi de mica adâncime si captari de apa, exploatate în sistem local, vor fi controlate, la un interval de 1-3 luni, prin prelevare de probe de apa si analize de laborator. Potrivit directivelor Uniunii Europene, aceste modernizari ar trebui sa fie implememtate si functionale în toate localitatile care au mai mult de 2.000 de locuitori! Vise taica, vise!

Data fiind situatia actuala ii indemn pe toti cei interesati cu mic cu mare sa-si cumpere kituri de analiza apei sau sa se stranga in asociatii si sa puna mana de la mana sa faca analize la laboratoare din afara ca sa nu mai nenoroceasca laboratoarele locale mult prea firave in raport cu furia autoritatilor cand sunt prinse cu nadragii in vine si apoi sa dea in judecata statul roman la Haga pentru nerespectarea drepturilor omului. Daca se va umbla dupa alegeri si la legislatie si se vor plati amenzile rezultate din averile celor cu ceafa groasa care s-au imbogatit din afaceri legate de apa, si nu din bugetele locale, poate vom urni corabia numita Romania din zona gri si bantuita de uraganele coruptiei catre zari ceva mai senine si mai lipsite de astfel de manifestari meteo extreme. Daca nu, ne vom scufunda fericiti in oceanul nepasarii si prostiei!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here