Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Apa potabila sau otrava? All inclusive

Apa potabila sau otrava? All inclusive

525
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Romanii care si-au montat in locuinte filtre pentru apa spun ca apa de la robinet este “otravita”! Va suna cunoscut?

In Bucuresti alimentarea cu apa se face din mai multe surse: cea mai importanta fiind cea din Arges, prin canalul care ajunge la statia Crivina (nu stiu daca mai functioneaza, cea de la Rosu se pare ca nu mai este in uz) dar exista si alimentari din foraje. Apa potabila se gaseste la adancimea de peste 100m, asa numitul strat Fratesti. De peste 40 de ani stim ca apa de la adancimi mai mici nu este potabila (aviz amatorilor de puturi noi sub 100m) si asta din motive diverse. Nici apa care provine din sursele indicate mai sus drept potabile nu este intotdeauna de o calitate buna, de cele mai multe ori insa din cauza conductelor vechi si foarte vechi.
Ca fapt divers si strict real: acum peste 25 de ani cineva care trebuia sa aduca la analiza o sticla cu apa din provincie a spart-o pe tren si atunci cand a venit la laborator a venit cu o sticla cu apa de la robinet prelevata din … Gara de Nord. Toata lumea a ras cand verdictul nepotabila a rasunat, desi asa a rezultat din analiza apei respective.
Un important criteriu de potabilitate a apei in lipsa unui buletin de analiza este ca aceasta sa fie consumata de un numar cat mai mare de consumatori fara ca acestia sa sufere imbolnaviri sau sa reclame faptul ca sunt deranjati fie de gustul, fie de aspectul apei, chiar daca la analize ulterioare apa nu corespunde standardelor oficale de potabilitate.
”In marile orase de pe tot globul apa de la robinet e infestata cu Giardia, asa am citit eu acum mai bine de 30 de ani intr-o carte stiintifica” din acea vreme. Personal nu am motive sa cred ca s-a rezolvat aceasta problema in prezent” declara o specialista in domeniu, in prezent pensionara.
”Cei mai in masura sa decida daca o apa este potabila sau nu ar fi cei de la directiile sanitare (fostul Sanepid) pentru ca ei ar trebui sa faca analize complete chimice si bacteriologice”. Asa sa fie oare?
In principiu, nici o retea de apa nu ar trebui sa functioneze fara a se analiza daca apa corespunde STAS-ului de potabilitate (devenit ceva mai permisiv in ultima vreme) si nici o persoana responsabila care isi sapa o fantana n-ar trebuisa bea apa din ea daca nu cunoaste calitatea apei declara doamna pensionara.

Dar tema calităţii apei din aquifere, şi identificarea surselor de poluare pentru aquifere, trebuie acum reluată pentru toată România. Ea este foarte strâns conectată şi cu problema exploatării aurului de la Roşia Montană. “Ştiu că firma canadiană a reuşit să strângă vreo 5000 de semnături ale localnicilor plătiţi, în favoarea deschiderii exploatării de la Roşia Montană. Dar firmele canadiene din exploatarea aurului pe aiurea în lume, au o lungă experienţă de poluare a aquiferelor în urma lor. Firmele canadiene din exploatarea aurului nu spun că nu respectă principiul „Poluatorul plăteşte”, semnează toate acordurile anti-poluare cu ţara în care urmează să exploateaze aurul. Apoi exploatează aurul, poluează aquiferele, şi pleacă. Fără să plătească absolut nimic. Pentru că au în acelaşi timp un management pentru evitarea plăţii la poluarea pe care o provoacă”. Pacat ca nu avem mai multi astfel de pensionari in tara! Avem in schimb multi care voteaza la salam si galetuse, iar de votul lor ne bucuram cu totii, sa ni-i tina Dumnezeu!

Ei si daca apa potabila e poluata ce?!

Romanii care afirma acest lucru au in acest moment la indemâna diferite dispozitive de testare a calitatii apei potabile, in special pasionatii de acvaristica, iar conform acestora apa ar contine si ea printre altele nitriti, nitrati si … uneori materii fecale.

Evident DSP-urile si A.N.P.C.-ul resping cu fermitate si combat aceste afirmatii si spun ca apa este controlata zilnic (?!) si ca ea corespunde din toate punctele de vedere! Nu se precizeaza insa al cui punct de vedere, pentru ca, daca ar fi vorba de legislatia in domeniu, sincer vorbind, suntem departe, tare departe de legea apei fie ea amendata sau nu!

Tot mai multi romani din cei ce contesta calitatea apei furnizate se intreaba pe buna dreptate de ce platesc una si primesc alta. Si ca in orice tara civilizata, de tip absolut original, raman doar cu … intrebarea si cu buzunarul gol. Ca asa-i sta bine romanului, sa fie vesnic fraierit cand de stat cand de companiile venite de aiurea … 

Apoi isi achita constiinciosi facturile si cu asta basta, problema-i rezolvata … sine die! Nu ai sa vezi niciodata altceva pentru ca mamaliga doar bulbuci scoate si aburi, … si cam atat. Tinerii frumosi si liberi ies doar la comanda si cand nu e nici tipenie de forte de ordine … dar evident ca nu pentru ce conteaza cu adevarat … ci pentru indeplinirea unor obiective trasate aiurea si cerute de altii.

Cele mai multe ecouri ale nemultumirii romanilor se aud in asociatiile de proprietari, iar reclamatiile acestora, desi s-au mai inmultit de la ultima modificare a tarifelor pentru metrul cub de apa, raman inca la nivel de mormaiala si zvonistica. Presedintii si administratorii au preluat de fiecare data sesizarile consumatorilor si au cautat in zadar raspunsuri la autoritati, autoritati alese si ele tot pe spranceana si tot de catre cei multi si platitori de taxe, asta pentru ca, vorba ceea, nu degeaba au primit ei scaunele alea caldute.

Mai mult, oamenii care s-au dus cu mostre de apa la o anume Directie de Sanatate Publica (DSP) din tara nu au primit nici pana astazi rezultatele bacteriologice. Oare de ce? Sa fie si ele trecute la secret?

Adevarul despre calitatea apei din Romania e un secret de stat se pare, bine pazit, la fel ca si motivele care au condus la ultima majorare a tarifelor de la apa rece.

Putem testa singuri calitatea apei!?

Da, si inca cu deplin succes! O demonstreaza  o femeie din Bacau. Maria Olaru spune ca a inceput sa acorde o mai mare atentie consumului de apa potabila de la robinet, in conditiile in care sotul ei, dr. Adrian Olaru a fost diagnosticat cu o boala incurabila. “Ce se intâmpla doamna cu apa din Moldova, pentru ca 80 la suta din pacientii mei provin de acolo?!? Ce fel de apa beti, de unde provine? Sa stiti ca din cauza apei s-a imbolnavit si sotul dumneavoastra!», a mai spus medicul bucurestean care l-a diagnosticat pe doctor cu neoplasm faringian.

De atunci d-na Olaru si-a cumparat un filtru special pentru apa, filtru pe care l-a montat in bucatarie si, din acel moment a inceput sa testeze apa pe care o consuma. Si-a cumparat si un dispozitiv de testare a calitatii apei potabile semiprofesional.

Acesta indica numarul de substante solide dizolvate in apa, testeaza temperatura si are functia «hold» pentru o citire corecta. Dispozitivul ajuta pentru a verifica buna functionare a sistemelor RO de filtrare a apei prin testarea substantelor dizolvate”, declara d-na Maria Olaru. Ea spune ca in cazul in care TDS-ul este mai mare decât pragul minim, adica 50 ppm (mg/l), consumul de apa de catre celulele corpului uman devine mai dificil si pot aparea si efecte nocive.

Demonstratie socanta! (videoclipul il gasiti pe Youtube)

“Maria Olaru a pus doua pahare umplute cu apa: unul cu apa de la robinet, iar celalalt cu apa potabila filtrata de sistemul propriu pe care si l-a montat in bucatarie. Este foarte greu sa descriu in câteva cuvinte sentimentul pe care l-am incercat la finalul testarii când s-au ridicat fecalele la suprafata paharului cu apa potabila din reteaua orasului. Scârba este cuvântul potrivit.“

Revenind la experiment, Maria Olaru si-a scos dispozitivul de testare a calitatii apei potabile, iar rezultatul a fost urmatorul in urma masuratorilor: apa filtrata avea 0,08 mg/l substante solide dizolvate in apa, iar “apa potabila” de la robinet avea 193 mg/l substante solide dizolvate in apa, rezultat ce depaseste cu mult valorile permise (pragul minim este de 50 mg/l).

Cu alte cuvinte, apa de la robinet era mai poluata de 193 de ori decât apa potabila. “Vreau si eu sa stiu pentru ce ma taxeaza pe mine CRAB cu 7,49 lei/mc de apa asa-zis potabila. Apa orasului este otravita! Nici izvoarele din comunele invecinate nu sunt potabile pentru ca apa contine nitrati si nitriti in valori mari si se poate muri din aceasta cauza!”, spune Maria Olaru.

Pentru a vedea câte impuritati are apa potabila de la robinet si apa filtrata, femeia a facut apoi electroliza apei. Dispozitivul a fost introdus in aceleasi doua pahare si in foarte scurt timp, in urma efectelor chimice, apa de la robinet s-a ingalbenit, impuritatile s-au separat si au format un nor negru-cenusiu la suprafata apei, amestecat cu o pelicula grasa (vinetie/portocalie) despre care am aflat ca sunt materii fecale.

Nimeni, dar absolut nimeni nu cred ca ar fi avut curajul sa mai bea din paharul in care a fost pusa apa de la robinet, distribuita de furnizorul de apa al municipiului Bacau. “Când au vazut ce a ramas in pahar, toti cei care au venit sa le testez apa s-au dus la toaleta sa verse. Culmea este ca autoritatile locale stiu despre aceasta situatie si majoritatea si-au montat filtre pentru apa in locuintele lor si ale rudelor apropiate. Numai eu ii stiu pe câtiva de la DSP, Prefectura si Primaria Bacau. Cei care se stiu, de ce si-au montat filtre acasa? Pentru ca apa din reteaua orasului este potabila?!?”, se intreaba Maria Olaru.

O gluma sinistra venita din partea DSP Bacau: “Apa este monitorizata zilnic!” Si cine ii mai crede?

Dr. Antoaneta Dobreanu, sef Serviciu Evaluare Factori de Risc de Mediu din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau spune ca bacauanii nu trebuie sa aiba niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste calitatea apei.

“Apa este controlata zilnic si este corespunzatoare. Este posibil ca in in zonele de unde vin reclamatiile, persoanele respective sa aiba probleme cu instalatiile proprii. Noi recoltam zilnic probe de apa din 4 – 5 zone ale municipiului Bacau si nu au fost constatate modificari ale calitatii apei.

Cei care sustin contrariul pot aduce probe la noi sau mergem noi la ei sa recoltam probe de apa, pentru ca nici noua nu ne convine sa se intâmple ceva cu populatia orasului. Bacaul este supravegheat zilnic!”, declara dr. Dobreanu. In ceea ce priveste utilizarea in particular a dispozitivelor de testare a calitatii apei, reprezentanta DSP spune ca nu se poate pronunta. “Acele filtre au o incarcatura microbiana mare si nu ne putem pronunta. Noi recoltam apa doar din reteaua orasului”, spune medicul.

***

Observatie: Sa vii sa verifici un esantion de apa tocmai la cei ce declara zilnic si prin toate mijloacele avute la dispozitie, ca apa este perfect potabila, mi se pare de-a dreptul stupid! In Bucuresti laboratoarele de orice fel refuza cu obstinenta sa se implice in astfel de teste de teama repercursiunilor … Ati vazut ce a patit ultimul implicat in scandalul apei plate imbuteliate asa ca … mucles!

Testul cu electroliti

Nitratii si nitritii in apa – un risc urias pentru sanatate

Nitratii au o actiune toxica. Inca din 1945, au fost descrise imbolnaviri specifice la sugarii care primeau alimente pregatite cu apa. La acesti copii boala se manifesta prin dereglari intestinale dispeptice, dispnee pronuntata, tahicardie, cianoza. S-a constatat ca apa care contine o cantitate mai mare de 40-45 mg/l de nitrati provoaca la sugari methemoglobinemie azotica (intoxicatia acuta cu nitrati a sugarului).

Este cunoscut ca nitratii si nitritii prezenti in apa peste limita CMA (50 mg/l) pot declansa morbiditatea prin methemoglobinemie la copiii sugari alimentati artificial, numita si boala albastra. Boala este reversibila in conditiile unui tratament de specialitate si intreruperea utilizarii apei potabile cu continut de nitrati peste limita CMA. Pe lânga aceste implicatii in starea de sanatate a organismului, acesti ioni pot influenta in mod negativ secretia insulinei contribuind la declansarea diabetului zaharat sau formarea hormonului tiroidian. Eliminarea acestor compusi nocivi din apa potabila este posibila prin statiile de denitrare care se monteaza in mod normal pe conducta principala de alimentare a casei. De asemenea, nitratii pot fi eliminati si prin procesul de osmoza inversa, procentul de rejectie fiind de aproximativ 80 la suta.

 

Teste pentru posesorii de acvarii!

Acesti impatimiti ai sortii in ale apei testeaza aproape zilnic apa in care pestisorii lor inoata zglobii. Pe banii lor evident! Daca si-ar face fiecare un site si ar publica rezultatele obtinute sigur s-ar vedea diferenta si cam pe unde e minciuna! Noroc ca cei atinsi de microbul acvaristicii sunt oameni de treaba si mereu iti sar in ajutor cu sfaturi practice.

Si cum orice viciu are si el un pret iar pretul este destul de mare, majoritatea si-au achizitionat deja un kit mai complet sau mai putin complet dupa putinta si dupa trebuinta.

Eu personal am folosit un kit HANNA Instruments:

http://www.hannainst.ro/Seturi-de-teste-chimice/Set-de-teste-combinat-pentru-acvacultur%C4%83–cID1360–pID342.html

De pe site-ul producatorului obtinem urmatoarele informatii: “HI 3823 ofera posibilitatea testarii celor mai importanti parametri în acvacultura: alcalinitate, dioxid de carbon, oxigen dizolvat, duritate, pH si salinitate.

Fiecare parametru joaca un rol critic în echilibrul delicat al mediului acvatic: alcalinitatea este un stabilizator al pH-ului; dioxidul de carbon trebuie monitorizat din cauza efectelor sale toxice asupra pestilor (fiecare specie poate tolera niveluri diferite de CO2); nivelul de oxigen afecteaza respiratia pestilor iar concentratiile incorecte pot încetini ritmul de cre?tere; duritatea este monitorizata  deoarece aceasta diminueaza nivelul de toxicitate al amoniacului; pH-ul se masoara, de asemenea, pentru a determina nivelul de toxicitate al apei; salinitatea este importanta datorita relatiei acesteia cu oxigenul dizolvat.”

Si trebuie sa spun ca sunt foarte multumita de el.

Cand vine vorba sa schimb apa la pesti sa vezi distractie. Asta dupa ce in trecut se intampla ca la fiecare “schimbare” de apa sa am pierderi mai mici sau mai mari din populatia de zglobii aurii. Fie mucegaiuri care decimau complet tot de trebuia sterilizat si nisipul din bazin fie morti subite, la alegere!

Acum aceste pierderi le pot lejer pune pe seama calitatii indoielnice a apei din retea! Si a aluminiului (PAX), administrat cu precadere in week-end-uri in cantitati considerabile. Oare de ce?

Si cum sunt o persoana constiincioasa si metodica, dupa fiecare test intru pe site-ul companiei de apa potabila a Bucurestiului si  imi caut strada ca sa citesc si valorile lor. Si variatiile sunt intre 0,3 si … 125%!

Valorile care nu au nici in clin nici in maneca cu cele masurate de mine, ca doar asa-i la noi, mi le trec intr-un fisier sa le am peste timp.

Pana cand? Pana cand … ma voi plictisi de ele

Si cu toate acestea trebuie sa platesc facturile la apa asa-zis potabila. Pentru ca sunt singura si pentru ca singura nu ma pot baza pe absolut nimeni in aceasta cruciada aparent inutila cu autoritatile, pentru sanatatea noastra a tuturor.

Asta si pentru ca, in timp ce apa “potabila” se tot scumpeste, conductele ramân mereu aceleasi!


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

1 COMENTARIU

 1. Locuiesc in Bucuresti si am 48 de ani.Cand eram copil evident ca foloseam doar apa de la robinet,in comunism.Toti.Acum cumpar apa imbuteliata,dupa ce inainte de asta am incercat o cana cu filtru schimbabil la 30 de zile si..cu tot cu filtrul respectiv am constatat ca apa de la robinet deja imediat dupa filtrare avea un miros puternic de clor si inca ceva neplacut,nu mi-am putut da seama ce era.Si sotul meu a sesizat asta deci nu mi s-a parut doar mie.Asa ca am renuntat la cana filtrata(oricum citind atenta instructiunile de folosire este specificat clar acolo ca bietul filtru filtreaza DOAR PARTIAL clorul si impuritatile provenite din apa de la robinet.Deci…o bataie de joc si cana filtrata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here