Acasă Supliment Cultural Arta Art Safari la Palatul Dacia-România, Bucuresti, Mai 2016

Art Safari la Palatul Dacia-România, Bucuresti, Mai 2016

DISTRIBUIȚI
Afisul evenimentului ART SAFARI 2016, credit foto: Art Safari
Raspandeste cu incredere
 • 108
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  108
  Shares

Afisul evenimentului ART SAFARI 2016, credit foto: Art Safari
Afisul evenimentului ART SAFARI 2016, credit foto: Art Safari

 

 

Incepe Art Safari, cea mai mare expoziție de artă din România, găzduită de clădirea monument istoric Palatul Dacia-România (viitorul sediu al Pinacotecii București, lângă B.N.R., str. Lipscani, nr. 18-20).

 

Palatul Dacia-România, interior(" fiecare camera ca un tablou"), credit foto: Art Safari
Palatul Dacia-România, interior(” fiecare camera ca un tablou”), credit foto: Art Safari
Palatul Dacia-România, Bucuresti, str. Lipscani, nr. 18-20, credit foto: Art Safari
Palatul Dacia-România, Bucuresti, str. Lipscani, nr. 18-20, credit foto: Art Safari

 

 

Ii multumesc doamnei Ioana Ciocan, director Art Safari, pentru invitatie, precum si doamnei Silvia Rogozea pentru informatiile suplimentare: doamna Teodora Mihai m-a listat la “Acreditari presă” (beneficiez deci de un “one entry ticket” in perioada 6-15 mai) , iar doamna Ancuta Ilie m-a notat pe lista RSVP pentru turul de presă si VIPuri la avanpremiera Art Safari 2016 din data de 5 mai. Este a treia ediţie, după cea de la Ciclop din 2015 si cea inaugurală din 2014, in Piața George Enescu. Pentru mine va fi o premieră, am auzit atâtea păreri pro si contra in ultimele zile de la amici artisti sau ziaristi, incât prefer să-mi conturez propria-mi părere, evident subiectivă. Dar această opinie va avea un fundament solid, prin comparatie cu manifestări similare si de acelasi nivel din alte tări, unde eu insumi am participat, ca artist individual sau ca artist in portofoliul unor galerii, asa că nu voi compara mere cu pere! Voi participa la avanpremiera din 5 mai, “alături de VIP-uri culturale, autorități și personalități marcante ale societății românești, fiind astfel printre primii care vom avea ocazia să vedem expoziția centrală Dada în România și spiritul avangardei, curator Raya Zommer-Tal, precum și arta contemporană prezentată de galerii naționale și internaționale”.

 

Invitatie pentru Jurnalul Bucurestiului si Intell News, credit foto: Art Safari
Invitatie pentru Jurnalul Bucurestiului si Intell News, credit foto: Art Safari

 

 

Asadar voi reveni cu amănunte , voi incerca să fac un amplu fotoreportaj după avanpremiera din 5 mai, alături de materiale video.
Comparatiile le voi face cu:
Asia: Festivalul international de artă, CHOSUNILBO Museum, Seul, Coreea de Sud, curator dna. Bosuk Lee. Acolo am participat ca artist selectionat si invitat la a XVI-a editie din 2007, diferenta ar fi numărul mult mai mare de tări participante(circa 30), dar intr-un spatiu mai restrâns si doar cu artisti individuali, nu cu galerii.

Europa: 1. ELVETIA : la Lausanne am expus in 2000 ca artist individual, dar vorbim mai ales despre Art International Zürich si “venerabila” ART Basel. La ultimele două participă doar galerii de artă, la Basel chiar “crema galeriilor”, dar costurile, ca orice costuri in Elvetia, sunt extrem de ridicate, chiar si pentru localnici(la Basel un bilet este circa 50 CHF pentru o zi, adică 200 de lei, la Zurich mai putin, dar orasul in sine este extrem de scump).
2. ITALIA. Acum am ajuns acasă , in Tara care m-a adoptat, m-a premiat si m-a onorat, asa cum Patria mea nu a facut-o vreodată….iar pe artistii Români care au participat la cele mai importante saloane de artă din Peninsulă ii poti număra pe degete! ARTE Padova este cel mai important salon de artă italian si unul dintre cele mai notorii pe plan european, urmat de Arte Fiera(Fiera di Bologna), la ambele vorbim numai despre galerii de artă, câteva sute mai exact, iar spatiul de expunere este imens. Evenimente colaterale asijderea, de numărul jurnalistilor nu mai vorbim, pentru că la ambele trece lejer de 1000, curatori prestigiosi etc. La Miart Milano participă foarte multe galerii străine, dar al III-lea loc ca importantă este detinut totusi de IMMAGINA de la Reggio Emilia, care si-a schimbat structura doar cu galerii in 2005. Eu am prins ultimul an in 2004 când au expus si artisti individuali la IMMAGINA 6, fiind preselectat din 2002. Prietenul meu Renzo Mezzacapo este Director Artistic al IMMAGINA-Fiera di Reggio Emilia din 1998 , a fost de asemenea Director Artistic la Etruriarte si coordonator al Galeriilor:Galeria orasului Piombino, Renessans Florenta. Sunt si alte saloane de plan secund ca Arte Genova, Arte Cremona, Artissima Torino, Lucca Art Fair, Napoli Arte Fiera, BAF Bergamo etc., dar cele 4 enumerate mai sus sunt cele mai importante. Ar mai fi asemănătoare ca structură cu Art Safari si KOINE Vicenza si dispăruta deja Mostra dell`Artigianato Religioso, Pompei(la prima mea iesire in exterior, la a XII-a editie, in 1999, stand national al României impreuna cu maestrul si prietenul Vintilă Mihăescu, director artistic arh. Giuseppe Petagna. Această expozitie mi-a deschis calea recunoasterii depline in Italia), dar sunt saloane specializate, strict cu artă religioasă, de aceea evit să fac alte comparatii. Apoi sunt Bienalele, bineinteles venerabila de la Venetia, dar si “ tinerica” de la Florenta, care se tine in anii impari, unde eu personal am fost selectat din 2005 de catre John T. Spike, istoric de artă American, specializat in Renastere si Arta Barocă Italiană, primul director al Bienalei de la Florenta. Bienala se desfasoară la Fortezza da Basso; la Florenta a fost si Art Expo Firenze, care se vroia un eveniment care să rivalizeze cu Bienala de la Florenta, Art Expo era in complexul monumental La Leopolda, dar a sucombat după a II-a editie din 2006, datorită Bienalei. Păcat….inclusiv de efortul pe care-l făcea Gionatan Marchetti, directorul Mediax Eventi, organizator Art Expo Firenze, Art Cannes si Bienala de la Monte Carlo.

Cam astea sunt pe scurt comparatiile pe care eu le pot face, de aceea si astept de la Art Safari 2016 Bucuresti foarte mult, sunt convins că va fi un eveniment de clasă.

 

 

Claudiu Victor Gheorghiu, reprezentând România,stand personal C53,Salonul internaţional IMMAGINA 6, Decembrie 2004, Reggio Emilia, ITALIA, Director Artistic al IMMAGINA-Fiera di Reggio Emilia din 1998 Renzo Mezzacapo(Director Artistic Etruriarte, coordonator al Galeriilor:Galeria orasului Piombino, Renessans Florenta).
Claudiu Victor Gheorghiu, reprezentând România,stand personal C53,Salonul internaţional IMMAGINA 6, Decembrie 2004, Reggio Emilia, ITALIA, Director Artistic al IMMAGINA-Fiera di Reggio Emilia din 1998 Renzo Mezzacapo(Director Artistic Etruriarte, coordonator al Galeriilor:Galeria orasului Piombino, Renessans Florenta).

 

 

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.

4 Mai 2016

 

 

Comunicat de presă:

 

Cea de-a treia ediție a Pavilionului de Artă București – Art Safari, cea mai mare expoziție de artă din România, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului București, sub patronajul CNR UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO, va avea loc în Palatul Pinacotecii (Dacia-România), în perioada 5-15 mai 2016.
Situată în Centrul istoric al Bucureștiului la adresa Str. Lipscani nr. 18-20, clădirea monument istoric Palatul Pinacotecii (1880) va găzdui acest amplu eveniment de artă.
Primarul general al Capitalei, Răzvan Sava, declară despre acest parteneriat: “Mă bucur că această clădire monument își regăsește locul pe harta culturală a orașului și că își va redeschide porțile cu un eveniment cultural internațional. Primăria Municipiului Bucureşti îşi propune astfel să susţină activ iniţiativele de activare urbană şi educaţie culturală prin artă. După o perioadă lungă în care nu a fost accesibil publicului, fostul Palat al Societății de Asigurări Dacia, prima societate românească de asigurări, va reintra în circuitul cultural al orașului odată cu parteneriatul dintre Primăria Municipiului București și Pavilionul de Artă București – Art Safari.”
Timp de 11 zile, Bucureştiul va fi cucerit de artă, fie că vorbim despre artă de patrimoniu, modernă sau contemporană. Pe lângă expoziţia centrală, dedicată sărbătoririi centenarului mișcării Dada, şi zonele galeriilor de artă modernă și contemporană, o serie de spații marca Art Safari vor găzdui conferinţe, artele spectacolului, proiectul The Space, dedicat tinerilor artiști aflați la debut (până în 25 de ani), precum și ateliere pentru copii.
Organizator: Fundația Centrul Cultural Art Society
Partener strategic:
Primăria Municipiului București
Partener principal:
BCR – Banca Comercială Română
Cu sprijinul: ARCUB, Ambasada Israelului în România, Camera de Comerț România-Israel, Federația Comunităților Evreiești din România Cultul Mozaic
Parteneri instituționali: Universitatea Națională De Arte București, Universitatea de Artă și Design -Cluj Napoca, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Facultatea de Arte şi Design Timișoara

Sursa: http://www.artsafari.ro/ro/

TICKET PRESALES (până pe 4 mai)
http://www.eventim.ro/ro/bilete/art-safari-bucharest-2016-bucuresti-palatul-dacia-romania-430057/event.html
Preview
Joi, 5 mai 2016 (doar pe bază de invitație)
Program public
6-15 mai, 2016
Zilnic, cu excepția sâmbetelor: orele 12.00 – 21.00
Sâmbătă 7 și 14 mai: orele 12.00 – 24.00
Biletele pot fi achiziționate online sau din sediul Art Safari.
Bilet (valabil pentru o zi)
25 lei
15 lei (elevi peste 12 ani, studenți, pensionari)
gratuit (copii sub 12 ani însoțiți)
Abonament parțial (valabil 5 zile)
60 lei
Abonament (valabil 10 zile)
120 lei
Catalog
50 lei
Tur ghidat (o oră, grup de minim 5, maxim 15 persoane)
150 lei/persoană
Pachet bilet & catalog
90 lei
70 lei (elevi peste 12 ani, studenți, pensionari)
Pachet bilet & catalog & tur
240 lei
220 lei (elevi peste 12 ani, studenți, pensionari)

 

Afisul evenimentului ART SAFARI 2016, credit foto: Art Safari
Afisul evenimentului ART SAFARI 2016, credit foto: Art Safari

 

Harta, credit foto: Art Safari
Harta, credit foto: Art Safari

 

 

Cum ajungeți la Art Safari
Palatul Dacia-România
Str. Lipscani 18-20, sector 3, București
Cu metroul Cea mai apropiată stație de metrou este Unirii (linia M2).
Cu trenul Gara de Nord este situată la aproximativ 5 km de Art Safari. Distanța poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 10 minute sau cu autobuzul în aproximativ 20 de minute.
Cu avionul Aeroportul Internațional Henri Coandă, Otopeni este localizat la 17 km, respectiv aproximativ 30 de minute cu mașina de Art Safari. Distanța poate fi parcursă și cu autobuzul 783.


Raspandeste cu incredere
 • 108
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  108
  Shares
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPLUTON – astrologie, zodii, generații. PUTERE, TENEBRE și CONTROL.
Articolul următorMemoria apei
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.