Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Ați stocat vreodată cartofi în frigider, in compartimentul destinat legumelor?

Ați stocat vreodată cartofi în frigider, in compartimentul destinat legumelor?

299
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Motivul pentru care niciodată nu ar trebui să faceti din nou acest lucru este prezentat in cele ce urmeaza.

Unele alimente capata pur și simplu un gust mai bun atunci când sunt ținute la rece – dar a pune cartofi în frigider este o actiune cu un potențial dăunător extrem de ridicat. FSA avertizează asupra faptului că, cartofii sunt printre cele mai importante alimente păstrate in frigider (celebrele pungi cu cartofi deja spalati si taiati pai, numai buni de … prajit).
Când vine vorba de stocarea produselor alimentare, există întotdeauna sfaturi contradictorii sau povești băbești despre cel mai bun lucru de făcut cu alimentele.
S-ar putea crede că, cu cat este mai rece cu atat este mai bine – la urma urmei, frigiderele au fost concepute si sunt utilizate pentru păstrarea alimentelor cat mai proaspete – și am putea fi tentati să punem cam toate cumpărăturile perisabile acolo.
Dar există o mâncare pe care nu ar trebui sa o pastrati la frigider, asta potrivit Agenției americane pentru standarde alimentare.
Site-ul web al FSA explică: “Cel mai important produs alimentar la care trebuie evitata păstrarea în frigider sunt cartofii!”
“Atunci când acestia sunt depozitati în frigider, (metabolismul intern al cartofului lucreaza si la temperaturi scazute dar nu intr-o directie … convenabila – nota mea), amidonul din cartof este convertit în zahăr. Când sunt copti sau prăjiti, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid – asparagina și in urma reactiei mediate biochimic produce acrilamidă, acrilamida care este considerat a fi deosebit de dăunătoare.”
Cand cartofii refrigerati sunt tratati termic acestia elibereaza produse chimice cancerigene, de aceea cartofii cruzi ar trebui să fie depozitati într-un loc răcoros si uscat – pivnita, camara, etc evitand pur și simplu stocarea în frigider.

Ce este acrilamida?

 

Acesta este un produs chimic larg utilizat în procesele industriale, cum ar fi producția de hârtie, vopsele și materiale plastice. Urmele pot fi găsite, în general, atat în produse de larg  consum, cum ar fi ambalajele produselor alimentare – dar, din pacate acum este, de asemenea prezent si în numeroase produse alimentare.

De ce este periculos?

 

O căutare rapidă in mediul on-line (pe orice crawler posibil) al cuvantului acrilamidă vă va  spune imediat că produsul chimic este puternic legat de aparitia bolii canceroase.
Site-ul web „cancer.gov” (lb. engleza) tine sa explice cat se poate de clar: “Studiile efectuate la pe modele dezvoltate pe rozătoare (soareci si sobolani) au demonstrat că expunerea la acrilamida prezintă un risc maxim pentru aparitia mai multor tipuri de cancer.”
Ce-am găsit în chipsurile de cartof și in cartofii pai s-a dovedit a conține niveluri foarte ridicate ale substanței în comparație cu alte alimente. Păstrați-le deci într-un loc răcoros si uscat.
Ar trebui să renunt la a manca anumite alimente?
FSA spune urmatoarele: “Agenția nu sfătuiește pe oameni să nu mai mănânce oricare din aceste alimente, dar ei ar trebui să urmeze sfaturile date de departamentul de sanatate din site-ul NHS – Alege pe o alimentatie sanatoasa si echilibrata.”
“De asemenea, recomandăm ca, atunci când se fac chips-uri la domiciliu, acestea sa fie fierte în ulei pana la obtinerea unei culori aurii luminoase. Pâinea prăjită ar trebui să fie usor prazita, la cel mai mic nivel de culoare acceptabilă.
“Cu toate acestea, instrucțiunile producătorului pentru masina de prăjit sau cuptorul pentru alimente trebuie să fie urmate cu atenție.”
Daca faci chips-uri, asigurați-vă că acestea sunt in final usor prajite, de o culoare aurie luminoasă.

Ar trebui să fim îngrijorați?

 

Potrivit site-lui „cancer.gov”, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a declarat că nivelurile de acrilamidă în produsele alimentare prezintă o “preocupare majoră” și că este nevoie de mai multe cercetari in domeniu pentru a se determina riscul de expunere la acrilamidă din produsele dietetice.
Cu toate că produsul chimic a fost direct legat de aparitia cancerului, in studiile pe rozătoare, studiile umane sunt încă incomplete!


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here