Buna Ziua Iasi : Imagini impresionante dintr-o cladire simbol a Iasului

  462
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

   Iesenii au asteptat cu sufletul la gura acest moment

  Valentin HUTANU
  Palatul Culturii

  • Cu doar trei saptamani ramase pana la redeschiderea oficiala a Palatului Culturii din Iasi, jurnalistii cotidianului BUNå ZIUA IASI va ofera, in premiera, imagini, filmari si declaratii in legatura cu cel mai mare eveniment cultural al tarii de anul acesta • Atat conducerea institutiei, cat si istoricii si specialistii care s-au ocupat de acest edificiu, au acceptat sa le ofere detalii extrem de interesante reporterilor BZI, in legatura cu marea deschidere, programata pe 27 aprilie 2016 • Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un material video complet pe acest subiect

  Avand in vedere ca, pe 27 aprilie 2016, Palatul Culturii se va redeschide pentru publicul vizitator, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat un amplu material, atat scris dar si foto-video complet pe acest subiect. Acestia au obtinut informatii, inedite si in premiera, atat de la managerul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Moldova Iasi, dr. Lacramioara Stratulat, respectiv de la istoricul Sorin Iftimi si arheologul Stela Cheptea.

  Citeste si: Tulburator! Jurnalul secret al iesencei care s-a iubit cu un mare politician roman – FOTO, VIDEO

  Citeste si: SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO


  “Arhitectul I. D. Berindei, creatorul ei, s-a inspirat din stilul arhitectural al Palatului de Justitie din Paris. Noua constructie avea ca destinatie aceea de a fi Palat de Justitie si Administrativ, promis de regele Carol I iesenilor in prima sa vizita in orasul de pe Bahlui, dupa ce acesta n-a mai fost capitala. Constructia a inceput in 1906 si a fost finalizata in anul 1925, dupa 19 ani in care s-a construit si reconstruit neintrerupt. Salile palatului, gandite si construite cu gust, amenajate dupa moda vremii, constituiau adevarate capodopere. Din 1955, cladirea a devenit sediu al celor patru mari muzee de importanta nationala, detinatoare de patrimoniu cu valoare de tezaur: Muzeul de Istorie a Moldovei – 1916, Muzeul Etnografic al Moldovei – 1943, Muzeul de Arta – 1860, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu -1955, precum si Centrul de Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural – 1975. Din pacate, dupa cutremurele din 1940 si 1977, Palatul a avut mai multe interventii de restaurare care au adus modificari in structura de consolidare, dar mai ales in zonele de arhitectura artistica din interiorul cladirii. Astfel, au fost turnate plansee de beton in locul planseelor elastice din lemn. Totodata, splendida pictura din Sala Coanda, de exemplu, si bois-ciment-ul au fost acoperite cu cateva straturi de vopsea ieftina. In actuala restaurare s-a incercat revenirea la aspectul initial al cladirii, folosindu-se insa materialele performante de azi”, a transmis dr. Lacramioara Stratulat, managerul CMNM.


  Cea mai importanta si valoroasa reabilitare a unui monument dupa 1989

  Lucrarile de reparare, reabilitare si reconsolidare a Palatului Culturii au demarat în august 2008. Proiectul a prevazut inclusiv consolidari cu centuri de beton armat a planseelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturala, au fost prevazute interventii de tipul demontarii tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate si protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolatii orizontale, reparatii totale ale tâmplariilor din lemn si metal. De asemenea, s-a avut in vedere înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparatii ale pardoselilor din marmura si a scarilor din mozaic, restaurarea integrala a fatadelor. De asemenea, în curtile interioare este prevazuta montarea a doua lifturi. De asemenea, Turnul central cu holul central, respectiv Holul de Onoare si Sala Gotica, Sala Voievozilor si Sala Henri Coanda au fost restaurate cu materiale si finisaje de calitate superioara, aici acordându-se o atentie deosebita componentelor artistice. La nivelul podului, pe zona centrala a laturii nordice si în Turnul cu Ceas, se va amenaja un circuit restrâns de vizitare, de maximum cinci persoane. Valoare maxima estimata pentru finalizarea lucrarilor de la Palat este de 15.720.000 de euro, fara TVA.

  Vestigii vechi de peste jumatate de mileniu

  Remarcabil este ca, pe locul unde se afla acum Palatul Culturii, inca de acum peste 500 ani, a fost plasata vechea Curte Domneasca, loc unde isi aveau resedinta faimosi domni ai Moldovei. “Curtea Domneasca (ce a functionat intre 1434 si 1785 – n.r) este mentionata prima data documentar la 8 octombrie 1434. Cu toate acestea, ea a fost construita spre sfârsitul domniei lui Alexandru cel Bun (domnie intre 1400 – 1432 – n.r.). Ruinele ei au iesit la iveala în 1907, cu prilejul construirii actualului Palat, dar au putut fi cercetate mai ales cu prilejul campaniilor arheologice din anii 1952 si 1960 – 1961. Curtea din Iasi a facut parte din sistemul de resedinte domnesti locuite ocazional de catre voievod si suita sa. Abia dupa ce resedinta principala a Domniei s-a stabilit mai cu temei la Iasi, curtea de aici a dobândit mai multa importanta, acordându-i-se un statut privilegiat. Potrivit cronicii lui Ioan Neculce, acest fapt s-a petrecut în a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanu, pe la 1564, dar istoricii considera ca este vorba de un proces mult mai îndelungat. Totusi, înfatisarea Curtii Domnesti înainte de jumatatea secolului XVII, când a fost reamenajata de Vasile Lupu, este greu de reconstituit. Numeroase incendii au afectat edificiile de piatra si caramida din incinta Curtii, de-a lungul secolelor. Acestea au fost refacute cam dupa aceleasi forme traditionale (vernaculare), modelul fiind foarte asemanator cu palatul construit de Gheorghe Duca Voda la manastirea Cetatuia, de lânga Iasi. Curtea domneasca din Iasi era construita pe un promontoriu care îi asigura vizibilitatea de la distanta, îi punea în valoare tinuta maiestuoasa. Imaginea ei domina intrarea principala în oras, la acele vremuri, care se facea dinspre sud, pe podul de peste Bahlui”, reliefeaza arheologul Stela Cheptea.

  De la Palatul Moruzi, la cel de Justitie si Administratie

  Mai departe, povestea acestui loc trece intr-o alta faza istorica, ea fiind legata de Istoria Moderna a Moldovei. Astfel, pe locatia unde s-a aflat Curtea Domneasca, a fost ridicat Palatul lui Alexandru Moruzi (1806-1827). Acesta a ridicat un edificiu, în sensul clasic si care “era înteles ca locuinta si loc de exercitare a puterii princiare, un edificiu impozant, unitar, cu pretentii aulice. În Bucuresti, pâna la Carol I, nu a existat o cladire de reprezentare, un palat construit cu scopul de a fi resedinta a principelui domnitor; în acest scop au fost reamenajate diverse cladiri boieresti deja existente. La Iasi, un asemenea palat a fost înaltat la începutul secolului al XIX- lea. Concret, in vara anului 1804, Moruzi începe constructia noului Palat domnesc. Ispravnici au fost vistiernicul Sandulache Sturdza, secondat de Toderasco Bals si vornicul Iordache Draghici… Palatul a fost proiectat de arhitectul vienez Johan Freywald, în stil neoclasic. Acesta este cunoscut si prin alte realizari din epoca, precum catedrala mitropolitana (în prima sa formula), palatului Rosetti – Roznovanu (astazi Primaria Iasi) si palatul vistiernicului Sandulache Sturdza de la Ruginoasa, în prima varianta, neoclasica”, mai arata Iftimi. Peste toate, incepand cu 1843, locatia a devenit Palatul Ocârmuirii.

  Citeste si: EXCLUSIV BZI! Secretele unui tezaur ascuns in Iasi – FOTO, VIDEO


  Citeste si: Povestea miraculoasa si blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

  “În 1839 – 1840, Guvernul a propus Adunarii Obstesti ca din venitul exportului de grâne sa se refaca vechiul Palat, pentru a adaposti institutiile statului. Însarcinati cu aceasta au fost vornicii Teodor Bals si Vasile Alecsandri (tatal poetului). Lucrarile au fost încredintate arhitectului rus Nicolae Sungurov. Acestea au durat din primavara anului 1841 si pâna în toamna anului 1843. Nu se constata modificari însemnate ale înfatisarii cladirii, ea fiind repusa în starea anterioara”, precizeaza si istoricul Sorin Iftimi. De remarcat ca, pana la ridicarea constructiei arhitectului I. D. Berindei a actualului Palat al Culturii, intre 1906 si 1925 aici s-a aflat Palatul de Justitie si Administratie. Astfel, la 11 februarie 1906 a avut loc la sediul fostei Prefecturi a Judetului Iasi o licitatie publica pentru darea în antrepriza a lucrarilor de restaurare a Palatului Administrativ. O asemenea licitatie a avut loc si la 28 iunie 1906, în Bucuresti, la Ministerul de Justitie. “În 1906 este amintit proiectul arhitectului C. Cerchez, ale carui planuri au fost aprobate de ieseanul Al. Badarau, ministrul de Justitie. Demolarea vechiului palat a început în 1906, fara a avea un plan definitiv al noii constructii si fara un deviz complet asupra lucrarilor. Nu se stie din ce motive s-a renuntat la proiectul arhitectului Cerchez. Noul proiect, conceput de arhitectul I. D. Berindei, a fost aprobat de Consiliul Tehnic Superior la sfârsitul lunii octombrie 1907. Lucrarile de constructie s-au deschis la 1907, în timpul guvernarii lui D. A. Sturdza (este vorba de Palatul Culturii de astazi – n.r.)”, se arata si in documentele istorice.


  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here