Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Avocado – un fruct toxic pentru animale si partial benefic pentru om!

Avocado – un fruct toxic pentru animale si partial benefic pentru om!

1284
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

1. Etimologie şi mic istoric

Fructul exotic mare, verde şi hrănitor purtând denumirea de avocado este un aliment perfect. De culoare verde intens, cu o aromă delicată şi gust fin, avocado creşte în zone cu climă tropicală. Pulpa fructului este galben-verzuie, cremoasă şi conform unora are gustul asemănător alunelor. Fructul conţine în medie 340 de calorii şi are o înaltă densitate nutriţională. Fiind un aliment complet, poate suplini cu succes o masă. De asemenea, fructul de avocado este un renumit afrodiziac pentru ambele sexe şi un foarte bun remediu natural folosit în cadrul industriei cosmeticelor.

Arborele cunoscut sub numele de avocado, este destul de cunoscut; fructele lui sunt consumate in toata lumea. Din arborele avocado se produc teoretic diferite remedii naturiste, utilizate in tulburari ale sanatatii si folosite in tratarea mai multor tipuri de afectiuni.

Cuvântul avocado are o etimologie înrudită cu guacamole (gustare mexicană pe bază de avocado), prin cuvantul „aguacate”, pronunţia exploratorilor spanioli pentru cuvântul aztec „ahuacatl” (testicul), la rândul său explicat prin forma fructului.

Termenul de guacamole provine de la ahuacatl (=avocado) + molii (sos), fiind, atât culinar cât şi etimologic o pastă de avocado. În  istoria fructului, originar din Columbia şi descris în 1518 de exploratorul spaniol Martin Fernandez de Enciso, există şi o perioadă în care consumul de avocado a trebuit să beneficieze de o campanie publică pentru a anihila reputaţia de afrodisiac consumat cu anumite rezerve sociale.

Cuvântul avocado provine din cuvântul aztec ahuacatl care înseamnă si testicol. Strămoşii mexicanilor de azi, mâncau avocado pentru a fi plini de virilitate. Studiile efectuate arată că avocado protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă, artritei si cataractei. Sărac în colesterol şi sodiu, avocado este util în controlul greutăţii corporale, reprezentând o sursă importantă de antioxidanţi, proteine şi fibre. Avocado conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali pentru trupul uman,  hrăneşte, cicatrizează şi remodelează ţesutul conjunctiv.

„Para aligatorului” („alligator pear”), cum mai este numit avocado, ca aluzie la crusta dură, similară cu pielea aligatorului, se cultivă pe scară largă, versiunea de cultură cea mai răspândită fiind tipul Hass de avocado (Hass avocado), botezat după poştaşul Rudolph Hass, care a cultivat pentru prima dată avocado în propria curte, in anii 1930.

File:Avocado Tree (2473587957).jpg - Wikimedia Commons

Din frunzele si scoarta arborelui de avocado se prepara un remediu foarte eficient; acesta este folosit in tratamentul multor tipuri de tuse, dar si la tratarea diferitelor tulburari digestive. O gama larga de leacuri naturiste se prepara si din fruct, asta pe langa faptul ca este foarte hranitor si gustos – dupa cum s-a mai mentionat, fructele sunt consumate in multe parti ale lumii. Pulpa fructului de avocado a fost si inca este utilizata in mod traditional de popoarele native din Guatemala, pentru stimularea cresterii parului. Medicina traditionala din America Latina foloseste coaja fructului ca un anti-parazitar, care ajuta la eliminarea viermilor intestinali din corp, diareea este tratata si ea cu ajutorul remediilor pregatite din semintele fructelor de avocado. Alte culturi din diferite parti ale lumii au facut din utilizarea pe scara laga a fructului o parte a medicinii traditionale; de exemplu, in Africa de Vest, pulpa fructului este folosita ca aliment pentru bebelusi chiar si in ziua de azi.

Dovezile arheologice descoperite pe teritoriul Mexicului menţionează folosirea fructului de avocado încă din anul 10.000 înainte de Christos.  Planta a fost introdusă în Europa în secolul XV, iar în Brazilia, Australia şi Africa de Sud în secolul XIX.


2. Origine

Copacul de avocado poartă denumirea latină de Persea americana şi este originar din Mexic aparţinând familiei plantelor cu flori Lauraceae la fel ca şi scorţişoara, copacul de camfor sau dafinul. Majoritatea fructelor de avocado sunt de mărimea unui cartof mare iar în funcţie de sortiment (există peste 400 de sortimente) ele pot fi sferice, asemănătoare ca formă unei pere sau unui ou, pot avea coaja fină sau mai aspră. Peru este, cel mai probabil, locul de origine al arborelui de avocado. Se crede ca pomul este nativ in aceasta tara. Arborele de avocado a fost cultivat de popoarele din Anzii Peruvieni inca de acum 8.000 – 9.000 de ani fiind cultivat extensiv in Peru chiar in ziua de azi. Poporul indigen din Guatemala foloseste in mod uzual fructul de avocado, frunzele uscate si cele proaspete, coaja fructului si scoarta arborelui si semintele in prepararea remediilor traditionale.

avocado_fruct_width

Studiile au dovedit scaderea nivelului de colesterol prin consumul de fructe de avocado. Tot studiile au descoperit alte efecte benefice ale plantei de avocado, ca de exemplu faptul ca animalele de la ferme, in special vitele, care au primit frunze, fructe si scoarta de avocado, aveau tendinta de a-si reveni mai repede dupa consumul accidental de otrava sau dupa muscatura unui sarpe.


3. Ce contine avocado?

3.0. Coacere naturala sau artificiala

Avocado este un fruct climateric ca şi banana, adică el se maturizează în copac, dar se coace numai după ce este cules sau după ce cade.

De îndată ce sunt culese, fructele de avocado se coc în câteva zile la temperatura camerei, învelite în hârtie de ziar.

Avocado is very effective in stopping bad breath. It also reduces ...

Procesul de coacere poate fi grăbit dacă se depozitează avocado împreună cu alte fructe cum ar fi bananele sau merele, care degajă etilenă, o substanţă organică gazoasă, ce accelează procesele de coacere. Magazinele supermarket pun în vânzare fructe de avocado necoapte tratate cu etilenă de sinteză, pentru a grăbi procesul de coacere.


3.1. Continutul energetic

Fructul de avocado la o portie standard ofera 276 kcal.

Astfel dintre proprietatile avocadului enumeram:

Este foarte bun pentru inima si sistemul circulator
Este excelent pentru piele
Ajuta la eliminarea durerilor premenstruale
Este un aliment excelent in diete si regimuri alimentare
Protejeaza impotriva cancerului
Preferabil se consuma crud si copt


3.2. Beneficiile fructului de avocado

image

Frunze si scoarta: uleiuri volatile (methylchavicol, alpha-pinene), flavonide, tanini
Pulpa fructului: grasimi nesaturate, proteine (circa 25%), sescviterpene, vitaminele A, B1, B2

Avocado (Persea Americana) este un fruct exotic, cunoscut în special pentru conţinutul mare de grăsimi mononesaturate, celebre în nutriţia modernă prin beneficiile metabolice, antiaterosclerotice, documentate cu ajutorul studiilor referitoare la dieta mediteraneană. Aceste beneficii, alături de un bun conţinut în micronutrienţi (potasiu, vitamina E, vitamina K, vitamine de grup B, fitomicronutrienţi). îl situează adesea pe listele cu „alimente sănătoase” în numeroase demersuri din nutriţia pentru populaţie.

Reasons Avocado Is a Perfect Weight-Loss Food

Un reper colateral este acela că avocado este un fruct toxic pentru păsări şi multe animale (figurând pe listele American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), prin conţinutul mare de persină, o substanţă clasificată ca toxină (referinţa 3, referinţa 4).

In ceea ce priveste proteinele, avocado furnizeaza toti cei 18 aminoacizi esentiali si, comparativ cu o portie de carne, proteina de avocado este usor de absorbit pentru ca are in acelasi timp fibre. Daca vreti sa reduceti consumul de carne, avocado este o solutie pentru a compensa lipsa proteinelor.

Totodata, avocado furnizeaza doze mari de vitamine, cele mai importante fiind (dupa cum arata graficul de mai jos) vitamina C, K si B.

avocado_nutrienti

Dupa cum este si firesc, un asemenea aliment ce contine aminoacizi , vitamine si grasimi bune va oferi si beneficii in ceea ce priveste sanatatea si va fi un aliat impotriva bolilor.

Avocado ajuta inima prin continutul de grasimi sanatoase, are proprietati anti-inflamatoare, ca urmare a antioxidantilor, ajuta la reglarea zaharului in sange, lupta impotriva cancerelor (in special cel al cavitatii bucale, de piele si de prostata).

avocado_nutrienti2

Daca nu sunteti inca convinsi ca avocado este un aliment sanatos, mai trebuie sa stiti ca el contine si o serie de minerale esentiale, in doze pe care le gasiti in tabelul din stanga.

La cantitati echivalente, avocado contine cu 60% mai mult potasiu decat bananele, asigurandu-va 21% din doza zilnica necesara.

De asemenea, fructul mai contine cantitati importante de magneziu si cupru.

4. Utilizari avocado

Persoanele carora le place sa consume avocado in mod frecvent sunt mai sanatoase si mai slabe decat acelea care nu mananca decat foarte rar sau deloc acest fruct, potrivit unui studiu recent citat de Huffington Post.

De asemenea, nivelul colesterolului in cazul consumatorilor de avocado este mai redus, iar riscul de boli cardiace, atacuri cerebrale si diabet sunt mult diminuate, se mai arata in studiul american publicat in Nutrition Journal in urma unei ample analize desfasurate la nivel national.

Avocado Dip | the Goodie Plate

Specialistii au analizat datele obtinute de la peste 17.500 de persoane care au participat la studiul National Health and Nutrition Examination. Atentia cercetatorilor s-a concentrat asupra a 347 de adulti, dintre care jumatate erau femei, care au declarat ca obisnuiesc sa includa avocado in dieta zilnica. Consumul mediu de avocado in cazul lor era de o jumatate de avocado de marime medie in fiecare zi.

Astfel, in cazul consumatorilor de avocado, s-a descoperit ca nivelul nutrientilor din organism se afla la un nivel optim, care indica o buna stare de sanatate.

Potrivit studiului citat, consumatorii de avocado au in general o dieta mai echilibrata si mai sanatoasa, bogata in vitamine si minerale esentiale. Aportul de fibre in cazul lor era cu 36% mai mare decat la cei care nu mananca avocado. De asemenea, fructul asigura 23% din necesarul de vitamina E, cu 13% mai mult magneziu, cu 16% mai mult potasiu si cu 48% mai multa vitamina K.

Astfel, persoanele care obisnuiesc sa consume avocado au un nivel mai crescut de grasimi “bune” in sange in comparatie cu cei care nu includ fructul in dieta, chiar daca aportul de calorii in cazul ambelor grupuri este acelasi.

Mai mult decat atat, avocado este foarte bun in curele de slabire – s-a constatat ca indicele masei corporale si circumferinta taliei in cazul celor care mananca avocado sunt mai mici.

Totodata, consumul de avocada este asociat cu un nivel crescut de colesterol “bun”, cu o densitate ridicata de lipoproteine, care protejeaza impotriva bolilor cardiace, astfel ca aceia care mananca acest fruct sunt cu 50% mai feriti de atac cerebral si diabet de Tip 2.

Frunzele arborelui de avocado sunt caracterizate de proprietatile astringente si dezinfectante, folosindu-se in tratamentul diareei, pentru reducerea gazelor intestinale acumulate la aceasta boala, dar si in tratamentul balonarilor abdominale. Frunzele de avocado au o mare capacitate de calmare a tusei si sunt considerate de o mare valoare in acest sens. In acelasi timp, remediile naturiste facute din frunzele de avocado sunt folosite la eliminarea obstructiilor interne din ficatul pacientilor si la reglarea nivelului de acid uric in corpul persoanelor suspecte de acest simptom.

Producătorul de ulei de măsline Olivado din Noua Zeelandă a introdus în anul 1999, pe piaţa de consum, uleiul presat la rece de avocado care poate fi folosit la gătirea alimentelor. Conform cercetărilor lui Olivado, uleiul de avocado se aseamănă cu cel de măsline. Conţine un grad înalt de grăsimi monosaturate şi vitamina E, potenţând aromele alimentelor  în loc să le domine, cum se întâmplă cu alte uleiuri. Uleiul de avocado este folosit şi în cosmetică datorită propietăţilor sale hidratante, antirid, cicatrizante, antibacteriene. Are efecte emoliente asupra ţesuturilor neelastice şi întărite ale pielii, fiind considerat remediul perfect pentru bătături. Uleiul de avocado penetrează pielea mai bine decât orice alt ulei din plante. Tot el este o bază excelentă pentru tratarea acneelor, dermatitelor, accelerând procesul de vindecare al pielii. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, în special pentru cel uscat.

avocado_arbore_width

4.1. Avocado în bucătărie

Prepararea fructului avocado se face sub forma gustării Guacamole, a dressingului pentru tortillas, sub formă de piure de avocado utilizat la shakeuri, sau cu minimă preparare, non-termică, în salate, deserturi (cu zahăr şi lămâie verde), ca strat tartinabil în sandwichuri, sau pur şi simplu pe pâine.

Blackened Salmon Recipe with Avocado Mango Salsa | Culicurious

Paginile serioase de Internet care laudă beneficiile fructului menţionează şi discuţia cu medicul, în cazul unui consum programat şi constant al acestui fruct (referinţa 7). Aceasta pentru că avocado nu este un fruct oarecare, ci un fruct cu efecte medicale complexe, atât benefice cât şi potenţial dăunătoare (mai jos).


Reţete culinare afrodiziace cu avocado
În unele părţi ale lumii, avocado este mâncat, mai ales, ca un desert cum se petrece de exemplu în Brazilia, unde este amestecat cu lime (un tip de lămâie parfumată) şi zahăr brun. Mexicanii pe de altă parte folosesc fructul în nenumărate sosuri şi preparate fiindu-le neobişnuit să îl consume cu miere sau zahăr.
Avocado poate fi gătit în multe feluri, după gustul fiecăruia. Unele persoane preferă bucăţile de avocado în salate clasice de legume, sau de fructe,  altele preferă pasta de avocado. Cel mai simplu mod de a o realiza este amestecarea unui avocado bine copt şi pisat, cu ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, ustururoi sau ceapă şi condimente. De asemenea, se pot adăuga după preferinţe iaurt, smântână, brânză.


Guacamole (mâncare tradiţională mexicană)
Se amestecă în blender (sau cu furculiţa) pulpa de la un avocado, împreună cu o roşie decojită, o ceapă tocată mărunt, doi căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, sos Tabasco (sos preparat din ardei roşii iuţi şi oţet alb), sare, piper şi alte condimente măcinate fin: boia, oregano, chimen, cuişoare. Se ţine la rece circa o oră după care se serveşte cu lipii sau pâine prăjită.


Toast cu avocado

Vrei un mic dejun sanatos si satios? Prajeste doua felii de paine si unge-le cu miezul unui avocado. Deasupra, poti pune ce condimente preferi. Este delicios si nu-ti mai mai mult de 2 minute sa-l prepari.

Sandvis cu avocado

Este o varianta ceva mai sofisticata. Ai nevoie de doua felii de paine integrala, un avocado, o lamaie taiata in jumatate, ulei de masline, sase rosii cherry si condimente (piper, sare).

Dupa ce ai prajit painea, unge-o cu miezul de avocado, stoarce putina lamaie deasupra, pune rosiile taiate in jumatate si condimenteaza dupa gust.


Omleta cu avocado

Este o combinatie delicioasa si foarte simplu de facut. Trebuie doar sa faci omleta dupa reteta proprie, iar la sfarsit, cand e aproape gata, sa adaugi avocado. Lasi putin pe foc si asta e tot!


Ou prajit in avocado

O idee pe cat de interesanta, pe atat de delicioasa. Curata bine miezul unui avocado si sparge cate un ou in fiecare jumatate. Pune la cuptor si lasa-l acolo pana vezi ca oul e gata.

... one you may not have thought of, yet. I call it- Baked Egg in Avocado


Sos Guacamole

Mexicanii il au in meniul lor de mii de ani. Sosul cu avocado vine de la azteci, care divinizau acest fruct considerat un afrodisiac.

Ingrediente

4 fire coriandru, 1/2 lamaie stoarsa, 1 ardei iute rosu, 1 ceapa mica, sare, 2 rosii mic, zemoase, 3 avocado, piper

Metoda de preparare

Curata avocado, indeparteaza samburele si taie pulpa in cubulete mici. Stopeste-l imediat cu zeama de la lamaie ca sa nu oxideze si sa isi schimbe culoarea.

Pregateste separat rosiile tocate cubulete, ceapa tocata marunt, coriandrul tocat si ardeiul iute tocat (dupa ce i-ai indepartat semintele). Bucatile de avocado se zdrobesc cu furculita sau intr-un mojar cu pisalogul. Daca fructul nu este bine copt, pulpa este tare si nu se va zdrobi usor. Poti sa folosesti si un blender pentru a-l pasa.

Adauga ingredientele pe care le-ai tocat si amesteca totul foarte bine. Condimenteaza cu sare si piper.

Sosul Guacamole este garnitura perfecta pentru tortillas, quesadillas si chiar pentru carne fripta pe gratar sau la cuptor.


Salată Yin Yang cu mango şi avocado
Tăiaţi un avocado în fâşii subţiri şi un mango în cubuleţe. Aşezaţi pe un platou, asezonând cu un praf de sare, o linguriţă de zeamă de lămâie, două linguri de ulei măsline, câteva seminţe de in negru şi un fir de pătrunjel. Aceasta este o salată rafinată, exotică şi senzuală foarte potrivită pentru o declaraţie de dragoste culinară.


Roşii Cherry umplute cu pastă de avocado
Reţeta este pentru 30 de roşii cherry (de mărimea unei cireşe). Se taie o feliuţă subţire din partea de sus a fiecărei roşii şi cu o linguriţă se goleşte de miez. Întru-un bol se prepară o pastă din avocado copt, cremă de brânză (din care aveţi), sos pesto (sos de busuioc), zeamă de lămâie şi condimente după gust. Se pune compoziţia în roşiile cherry şi se serveşte. Această reţetă delicioasă poate fi preparată şi cu roşii de mărime clasică.


Salată de hrişcă cu avocado şi alge
Se fierbe o cană şi jumătate de hrişcă, se scurge de apă şi se amestecă cu un avocado bine copt tăiat felii, două foi de alge mărunţite, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust. Această reţetă este foarte gustoasă şi hrănitoare.


Supă cremă de dovlecei cu avocado
Se prăjesc la foc mic două cepe verzi în două linguri ulei de măsline pentru trei minute. Se adaugă ghimbir şi usturoi pisat şi se amestecă pentru un minut. Se adaugă o cană de apă, doi dovlecei tăiaţi fin, sare şi piper. Se acoperă, lăsând să fiarbă zece minute până când dovlecelul este foarte moale, apoi se lasă la răcit şi se adaugă un avocado pasat. Se introduce amestecul la blender, iar apoi se încălzeşte uşor, din nou. Se adaugă zeamă de lămâie după gust, o lingură de ardei roşu tăiat cubuleţe şi două cepe verzi tăiate fin.


Supă rece de avocado
Amestecaţi la blender foarte bine 2 fructe de avocado coapte, 2 căni de apă, 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la un lime sau zeamă de lămâie, un căţel de usturoi pisat, pătrunjel, patru frunze de spanac, de salată şi de sfeclă, dacă aveţi, condimente picante după gust, un praf de sare. Turnaţi supa în castron, decorând cu felii de roşie şi pătrunjel.


Spumă de ciocolată cu avocado
Se amestecă în blender două fructe de avocado copt cu trei patru linguri cacao, trei linguri miere de albine, un praf de sare, scorţişoară, vanilie. Se toarnă compoziţia în cupe şi se lasă puţin la frigider.


Desert din avocado
Se amestecă avocado copt cu zahăr brun, smântână dulce sau frişcă şi suc de lime. Se lasă la rece o oră şi se serveşte cu sirop de trandafir, de mentă, sau din oricare alt fel. Această reţetă se poate prepara şi sub formă de milkshake (băutură cu lapte preparată în blender) adăugând îngheţată de vanilie şi lapte.


4.2. Avocado în afara bucătăriei

Avocado nu este doar un „fruct-vedetă” ci şi o plantă cu multiple întrebuinţări. Este o planta de apartament şi o materie primă pentru uleiuri de uz cosmetic (hidratant, antirid, antiîmbătrânire etc.) şi dermatologic – utilizările populare sunt sub forma aplicaţiilor externe, în diferite afecţiuni (psoriazis, acnee etc.) şi diferite teritorii (piele, păr). În nutriţie, rolurile fructului avocado sunt adesea legate de conţinutul mare în grăsimi, cu beneficii în absorbţia vitaminelor liposolubile (de exemplu carotenoizii, o clasă de vitamina A) sau cardiovasculare (prin lipidele mononesaturate, considerate în prezent a având efect pozitiv asupra aterosclerozei.

Pe langa toate acestea, proprietatea coajei de avocado de a elimina viermii intestinali este una foarte benefica, folosita adeseori in medicina naturista. Botanistii si culturile stravechi ii atribuie si proprietati afrodisiace pulpei zdrobite a fructului – care este si un aliment nutritiv. Pulpa fructului este folosita pe scara larga si ca un remediu pentru atenuarea iritatiilor pielii, prin efectul racoritor asupra pielii afectate. Dupa cum s-a mai mentionat anterior, pentru cresterea parului, avocado se aplica pe scalp; se mai foloseste ca si cataplasma pentru ranile care supureaza.

Tonusul si elasticitatea pielii se obtine prin uleiul de avocado extras din seminte, acest ulei hraneste pielea si face pielea mai sanatoasa. Uleiul din semintele de avocado este folosit foarte mult in tratarea pielii aspre, uscate sau care se exfoliaza la pacientii care au probleme dermatologice.

Cateva din beneficiile nutritionale ale fructului de avocado includ si continutul foarte mare in potasiu, un mineral esential, al carui lipsa in organism duce la depresii pe termen lung, oboseala mentala si fizica. Pe langa acest mineral, in avocado se mai gaseste in cantitati destul de mari piroxidina sau vitamina B6. Aceasta vitamina este un compus care ajuta organismul la echilibrarea schimbarilor de dispozitie la femeile afectate de simptomele persistente ale sindromului premenstrual. Fructul de avocado este bogat in vitamina E; concentratia de complex de vitamine B este de asemenea inalt, aceste nutrimente esentiale ajuta organismul la echilibare in cazul stresului si sunt necesare la prevenirea deficientei de nutrienti legata de disfunctiile sexuale ca infertilitatea la femei si barbati, si posibil de impotenta la barbati.

Oamenii care tin dieta sunt tentati sa creada ca avocado ingrasa – nimic mai fals. Daca se face o comparatie prin masurarea caloriilor din fructul de avocado si alte fructe, avocado are o valoare nutritionala mult mai buna decat a altor fructe. Fructul de avocado este foarte util si este considerat fructul cel mai puternic anti-oxidant din lume, in general din cauza nivelului de grasimi mononesaturate din compozitie, in particular din cauza continutului de acidului oleic – din acest punct de vedere avocado este la fel de sanatos ca si uleiul de masline. Astfel, avocado ofera protectie specifica impotriva unor boli de inima, a atacurilor cerebrale si cancerului, datorita acestor anti-oxidanti.

Specialistii au folosit de multa vreme uleiul si fructul de avocado, pentru tratarea in mod traditional a pielii, unul dintre motive este datorita compusilor chimici din avocado ce stimuleaza sinteza proteinei din piele, numit colagen, acolo unde este aplicat. Prezenta acestor elemente in uleiul de avocado permite netezirea ridurilor, revitalizarea tenului obosit si intinerirea pielii. Acest tratament este mult mai ieftin si are mult mai putine efecte secundare decat orice tratament de piele, cum sunt injectiile intradermice, abraziunea tenului si altele. Pielea umana mai beneficiaza de la acest tratament si de pe urma continutului mare in vitamina A si E din avocado, ambii nutrienti sunt excelenti pentru sanatatea pielii. Aceste efecte binefacatoare ale plantei se pot obtine in multe moduri: fructul de avocado se poate manca, se poate zdrobi pulpa fructului sau se poate aplica o masca de avocado pe fata.

Forma zdrobita si facuta piure a fructului de avocado este un aliment benefic pentru invalizi, este aliment pentru copii mici sau indivizi in convalescenta.

Remedii cosmetice naturale pe bază de avocado

O mască foarte simplu de preparat acasă este făcută din două linguri de avocado copt făcut pastă la care se adaugă două linguriţe de miere şi o linguriţă de oţet de mere sau zeamă de lămâie. Se aplică pe faţă şi pe gât îndepărtându-se cu apă călduţă după 20 de minute. Această mască hrăneşte tenul uscat în profunzime.

Mască pentru tenul matur
Se amestecă o linguriţă ulei de avocado, trei linguri argilă, o picătură de ulei esenţial de muşcată şi o picătură de ulei esenţial de palmarosa. Se întinde masca obţinută pe faţă şi pe gât, lăsând 15 minute să acţioneze, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.

Baie calmantă pentru pielea uscată sau cu eczeme
Avocado este remediul ideal pentru cei cărora le place să guste pe îndelete din deliciile unei băi relaxante făcute în cadă. Amestecaţi 50 de ml de ulei de avocado, 20 de ml de ulei vegetal de gălbenele (se găseşte la centrele naturiste), 1 ml de ulei esenţial de lemn de trandafir şi 1 ml de ulei esenţial de muşcată. Turnaţi amestecul în apa deja pregătită pentru baie. Este recomandat ca temperatura apei să fie între 34-36C.

Mască de păr cu avocado
Se pisează un avocado copt care se amestecă apoi cu o lingură de zeamă de lămâie, o linguriţă de sare de mare şi o lingură de suc de aloe vera (se poate pune gel de aloe vera sau dacă aveţi plăntuţă de aloe vera rupeţi o frunză şi adăugaţi gelul natural în amestecul măştii de păr). Se masează compoziţia pe păr, se acoperă cu o pungă şi apoi cu un prosop pentru a se păstra căldura care ajută ca masca să penetreze firul de păr şi pielea capului. Se lasă să acţioneze 20-30 de minute apoi se clăteşte părul cu apă din abundenţă, se şamponează şi se clăteşte din nou. Rezultatul este un păr strălucitor şi foarte bine hidratat.

Mască de păr cu ulei de avocado
Se întinde uleiul de avocado pe toată lungimea firului de păr insistând la vârfuri. Se înfăşoară apoi părul într-un prosop fierbinte şi se lasă să acţioneze în jur de 30 de minute. De preferat ar fi să fie lăsat peste noapte. Se spală apoi părul ca de obicei, insistând prin aplicarea de două ori a şamponului, dacă este nevoie. Uleiul de avocado îl puteţi achiziţiona în România de la unele centre naturiste.


4.3. Avocado în medicină

Dincolo de uzul cosmetic şi dermatologic, avocado este cel mai adesea discutat ca şi componentă alimentară, fiind învăluit în aura populară a fructului exotic, ce benficiază, pe acelaşi model ca alte fructe (de exemplu fructul noni), de un marketing atrăgător, fiind natural, nutritiv şi posibil miraculos. Cu toate acestea, beneficiile şi riscurile consumului de avocado sunt privite în lumea medicală cu seriozitate şi obiectivism. Astfel, cercetările efectuate cu privire la avocado cuprind două seturi de implicaţii medicale, rezumate în continuare.


4.3.1. Beneficii medicale

Aplicabilitatea medicală a consumului de avocado a fost studiată, cu rezultate pozitive, în raport cu mai multe componente ale fructului. Efectele sunt menţionate pe scurt:

-reducerea riscului cardiovascular, efecte antiaterosclerotice şi de scădere a tensiunii arteriale, prin conţinutul mare de grăsimi mononesaturate (acid oleic);

-efectele antioncogene (în special în cazul cancerului de sân şi de prostată), explicate prin efectele toxinei fructului avocado (persina); anumite cercetări au arătat un efect crescut al tratamentului cu tamoxifen în cancerul de sân, în cazul consumului concomitent de avocado;

-efecte antiîmbătrânire (prin conţinutul în antioxidanţi);

-efecte hipolipemiante: scăderea absorbţiei colesterolului, prin conţinutul în beta-sitosterol;

-beneficii oftalmologice (în cataractă, degenerescenţă maculară), prin conţinutul în luteină şi favorizarea absorbţiei carotenoizilor (vitamina A);

-beneficii dermatologice (de ex. în psoriazis, ca aplicaţie de ulei de avocado + vitamina B12);

-beneficii reumatologice (în osteoartrite);

-beneficii în stomatologie (în parodontoze);

-beneficii în numeroase alte ramuri medicale, prin conţinutul în nutrienţi, care îl califică drept „cel mai nutritiv dintre fructe”.


4.3.2. Riscuri medicale

Constatările clinice şi studiile pe animale, susţinând un posibil risc medical în cazul unui consum MARE de avocado, cuprind:

-creşterea în greutate. Deşi avocado este adesea lăudat pentru beneficiile în scăderea în greutate (datorate cel puţin conţinutului de fibre şi grăsimi mononesaturate, interpretate adesea în raport cu saţietatea indusă), conţinutul mare în calorii poate contrabalansa beneficiile în cazul unei alimentaţii, în ansamblu, hipercalorice;

-riscurile hepatice – studiile medicale pe şobolani arată în cazul unui aport mare de avocado, o încărcare grasă a ficatului, şi o tendinţă la fibroză, prin creşterea conţinutului hepatic de colagen;

-risc hemoragic, prin conţinutul mare de vitamina E (efecte anticoagulante, antiagregante); acest risc este mic la persoane care nu urmează tratamente anticoagulante, dar poate fi semnificativ la persoane în tratament anticoagulant (Sintrom, Trombostop);

-accentuarea simptomatologiei în boala de reflux gastro-esofagian;

-mastita non-infecţioasă şi agalactie (întreruperea lactaţiei), în cazul utilizării frunzelor de avocado;

-modificarea absorbţiei unor medicamente.


5. De ce am inceput sa folosesc avocado pentru o dieta sanatoasa?

Desi mai mancasem acest fruct exotic (este fruct, dar multi il considera o leguma pentru ca este folosit in salate), nu stiam prea multe lucruri despre beneficiile si zecile de nutrienti pe care ii gasim in avocado.

Asa ca am pus mana sa fac o cercetare pe batranul google, cu gandul sa vad daca merita sa cumpar macar 2 fructe pe saptamana, care de altfel nu sunt foarte ieftine (cred ca am dat 6-7 lei pe o bucata).

Printre primele articole gasite despre acest fruct popular in Statele Unite, unde se mananca sub forma de pasta cu usturoi sub denumirea de guacamole, se refereau la faptul ca faciliteaza absorbtia a doi antioxidanti importanti – licopenul si beta-carotenul. Astfel, daca folosim avocado in salate (circa 150 g de avocado), absorbtia carotenoizilor din verdeata creste cu 200-400%.

Prin urmare, toti nutrientiii sanatosi din salata vor fi mult mai bine absorbiti de corpul nostru.

Pana de curand, avocado era privit ca un fruct interzis in diete, avand in vedere continutul caloric si cantitatea de grasimi (22 g la o portie de 150 g), insa s-a dovedit ca acesta contine in cea mai mare parte grasimi sanatoase, cele care ridica nivelul colesterolului bun.

O cupa de avocado, care are in medie 150 de grame, ofera 240 de calorii, 22 g de grasime, dar fara colesterol. Din totalul de grasime, doar 3 g sunt grasimile saturate, nerecomandate de catre medici si nutritionisti.

Cel mai sanatos mod de a prepara avocado este crud, in salate, dar asigurati-va ca decupati cat mai mult fruct, intrucat cele mai multe substante nutritive se gasesc chiar langa coaja.


6. Concluzie

Linia de la care un aliment bun devine rău şi invers este adesea un subiect puţin înţeles, dacă nu se privesc starea de sănătate a unei persoane şi stilul de viaţă în întreg ansamblul lor: afecţiunile prezente, activitatea fizică, alimentaţia în ansamblu, fumatul, stresul, orarul de somn etc. Pentru a simplifica, un avocado adăugat la o dietă proastă, la o persoană sedentară, cu siguranţă nu va avea niciun beneficiu din cele discutate atât de mult şi în atâtea locuri.

Cu toate acestea, avocado este, în acelaşi timp, un aliment cu multe calorii, cunoscute la rândul lor prin efectele dăunătoare care se constată atunci când caloriile aduse prin alimentaţie depăşesc caloriile consumate prin metabolism şi activitate fizică.

Un consum MARE, bazat pe beneficii larg mediatizate dar generale, s-ar putea asocia, în cazuri individuale, cu anularea beneficiilor, şi chiar cu anumite riscuri. În schimb, într-un consum moderat şi în cadrul unei alimentaţii echilibrate, avocado este o adevărată „porţie de sănătate”.


REFERINŢE

1. What’s Cooking America

2. Peertrainer.Com

3. ASPCA.org: People foods to avoid feeding your pets

4. Isolation and identification of a compound from avocado (Persea americana) leaves which causes necrosis of the acinar epithelium of the lactating mammary gland and the myocardium; [Abstract PubMed]

5. Avocado: pagina de Wikipedia (engleză)

6. Living foods: avocado

7. Gradina Mea.Ro: Uleiul de avocado


Raspandeste cu incredere
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here