Acasă Colţul specialistului Sanatate Bebeluş de 9 luni diagnosticat cu o malformaţie congenitală cerebrală extrem de...

Bebeluş de 9 luni diagnosticat cu o malformaţie congenitală cerebrală extrem de rară a fost operat cu succes la Spitalul European Polisano - Arhiva articole

166
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

    Fetiţa de nouă luni din Transnistria, diagnosticată cu encefalocel occipital gigant, a fost operată pro-bono la Spitalul European Polisano, de către o echipă alcătuită din şapte medici,  condusă de dr. Claudiu Matei – medic primar neurochirurg, şeful secţiei de Neurochirurgie.

   Intervenţia a durat 5 ore, iar fetiţa a fost externată luni, având o evoluţie foarte bună.

   Encefalocelul occipital gigant este o malformaţie congenitală gravă a sistemului nervos central, o maladie rar întâlnită (1 caz la 10.000 nou-născuţi), care constă într-un defect de închidere a oaselor craniului, prin care herniază creierul şi învelişurile acestuia, situat în majoritatea cazurilor pe linia mediană, fronto-bazal sau occipital.

În general, consecinţele acestei boli sunt grave, uneori fatale, influenţând semnificativ dezvoltarea pshio-somatică a pacientului.

În cazul fetiţei a fost vorba de un defect de închidere a osului occipital, prin care se exteriorizau cerebelul şi învelişurile acestuia, exercitând o tracţiune deosebită asupra trunchiului cerebral.

În plus, acest defect era asociat cu o hidrocefalie (tulburare de dinamica a lichidului cefalo-rahidian, cunoscută popular sub denumirea de “apa la cap”), care a cauzat ulterior creşterea în dimensiuni a craniului (macrocranie), precum şi o întârziere în dezvoltarea psiho-motorie.

Micuţa nu putea fi ţinută culcată pe spate, nu reuşea să îşi mişte capul, în braţe era purtată cu dificultate, era alimentată cu greutate, necesitând supraveghere permanentă, deoarece prezenta şi hipertensiune intracraniană, cu vărsături frecvente, somnolenţă, letargie şi sughiţ.

   “Rezolvarea acestui caz presupune o pregătire specială în domeniile neurochirurgiei şi neuroanesteziei pediatrice, iar centrele care tratează astfel de maladii sunt foarte rare. Noi, la Polisano, am investit în aparatură performantă pentru a face posibile aceste intervenţii şi în România, iar până acum am tratat cu succes peste1500 de cazuri medicale, dintre care aproximativ 50 fiind extrem de complexe şi rare, pe domeniul malformaţiei congenitale pediatrice. Micuţa a dat semne foarte bune de recuperare în urma operaţiei şi a fost externată luni, urmând să o revedem pentru control şi tratament de recuperare” a declarat dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurg , şeful sectiei de Neurochirurgie a Spitalul European Polisano.

Operaţia a durat 5 ore şi a constat în două acte chirurgicale: iniţial s-a efectuat schimbarea şuntului ventriculo-peritoneal implantat in prealabil, care devenise malfuncţional, iar ulterior s-a efectuat excizia malformaţiei şi refacerea învelişurilor creierului.

Echipa operatorie a fost alcătuită din dr. Matei Claudiu – şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului European Polisano, dr. Mihai Chiloflischi–  şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, dr. Sofia Nistor – medic specialist neurochirurg, dr. Iulia Dancu – medic specialist ATI.

În pregătirea operaţiei, dar şi pentru îngrijirile postoperatorii, echipa a colaborat cu dr. Călin Meteş – şeful secţiei de Neonatologie a Spitalului European Polisano şi dr. Gabriela Vişa – medic specialist neurologie pediatrică.

Postoperator, micuţa pacientă s-a trezit, a mişcat şi s-a comportat normal, având o evoluţie foarte bună.

 

CS


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here