Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura bihon.ro : Piaţa Cetate, un fel de Piaţa Rogerius dar colorată

bihon.ro : Piaţa Cetate, un fel de Piaţa Rogerius dar colorată

189
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oradea are confirmarea finanţării pentru cinci proiecte depuse în cadrul Programului Interreg V-a România-Ungaria.

Acestea se referă la transformarea Pieţei Cetate după modelul pieţei din Rogerius, la achiziţia de autobuze noi şi la câteva pachete de investiţii în spitalele orădene.

„Antreprenoriat”

Proiectul Pieţei Cetate are cea mai mare cofinanţare necesară. Valoarea bugetului aferent Oradiei e de 6.532.092 euro, din care fonduri nerambursabile 1,9 milioane euro, iar contribuția proprie a oraşului e 4,5 milioane euro.

Proiectul se numeşte „Centrul de antreprenoriat Piața Cetate” şi e în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, Primăria Hajdúböszörmény Ungaria și Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

Autobuze noi

Un alt proiect câştigat e „Îmbunătățirea mobilității transfrontaliere durabile și eliminarea blocajelor”. Liderul de proiect este OTL SA iar partenerii, ADI Transregio și Compania de Transport Debreţin.

Proiectul are ca obiectiv principal achiziția a 7 autobuze noi, de tip Euro 6, pentru OTL, elaborarea unui Studiu de Flux de călători la nivelul rețelei de transport public local din Oradea, Borș, Sînmartin și Biharkeresztes, achiziția unui sistem automat de localizare vehicule și informare călători (inclusiv achiziția și instalarea unui număr de 50 de panouri de informare în timp real în stațiile de transport public din Oradea) și realizarea unei aplicații mobile care să permită planificarea călătoriilor în timp real la nivelul sistemului de transport public din Oradea, Borș, Sînmartin și Biharkeresztes. Bugetul aferent Oradiei este 1.992.600 euro, din care contribuția proprie a municipiului, 39.852 euro.

Servicii medicale

Celelalte trei proiecte se referă la îmbunătățirea serviciilor medicale în spitalele orădene. Spitalul Gavril Curteanu e beneficiar, proiectul vizează „dotarea cu echipamente, dispozitive medicale moderne.

Aparatura medicală va fi instalată pe următoarele secții sau departamente, cu impact la nivelul întregului spital: – Centrul/laborator de imagistică, în cadrul căruia se vor monta un RMN, trei ecografe; – Secția ATI, în cadrul căreia se vor monta un aparat C-arm, 5 monitoare de înaltă performanță, cinci aparate ventilație mecanică de înaltă performanță; – Secția Radiologie, în cadrul căreia se va monta un aparat digital radiografie – scopie – Laborator cu punct de lucru în fiecare secție – în cadrul căruia se va monta un sistem de transport vacuum pentru probe de Laborator și Medicamente; – Secția Chirurgie Adulți și Chirurgie Pediatrie, în cadrul căreia se va monta un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică”.

Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Curteanu e de peste 2,4 milioane, din care contribuția proprie a oraşului e de 49.111.

Unic în România

Spitalul Clinic Județean de Urgență este partener principal în al doilea proiect iar parteneri sunt Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu și Municipiul Hajdúböszörmény. Cel mai important rezultat al acestui proiecte este „implementarea unei linii automatizate pentru Laboratorul de analize medicale a Spitalului, un sistem de transport a probelor intre secții și laborator (probele ajungând în laborator în câteva secunde), și implementarea unei soluții informatice de informare a populației privind analizele medicale pe care și le pot face.

Implementarea proietului va aduce beneficii precum scăderea semnificativă a timpului necesar analizelor medicale (cu incidență mare pentru cazurile urgente, 31% din analize se fac pentru UPU), degrevarea resursei umane de activități recurente, scăderea semnificativă a riscurilor generate de erori umane (contaminarea sau încurcarea probelor), creșterea capacității laboratorului – poate deveni o soluție eficientă pentru toate spitalele publice din Oradea, scăderea costurilor operaționale, îmbunătățirea sănătății populației printr-o mai bună informare în ceea ce privește prevenția și identificarea timpurie a bolilor”, transmite Primăria.

Primarul Ilie Bolojan apreciază că, odată dobândit acest echipament, la Oradea se va institui un model de bună practică, fiind unic în sistemul public de sănătate din România.

„Eficiența (cost/analiză) și eficacitatea sistemului ar deschide calea centralizării serviciilor publice de analize medicale. Valoarea totală a bugetului proiectului este 3.000.000 euro cu TVA. Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Clininc Județean de Urgență Oradea este 2.000.000 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 1.960.000,00 euro, contribuția proprie a Municipiului Oradea fiind 40.000,00 euro”, transmite Primăria.

Bloc operator nou

„Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea și tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră” e un alt proiect cu finalitate în sănătate. A fost depus de către Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, ca lider de proiect, Județeanul orădean şi Universitatea din Debrecen sunt parteneri.

Rezultatul, pentru Oradea, constă din „reabilitarea și dotarea secției de ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea (bloc operator, ATI și secție cu paturi), realizarea de schimburi de experiență și training pentru personalul medical in comun cu partenerii de proiect, precum și acțiuni de screening pentru pacienți (ex: pentru defecte cardiace fetale, tumori ovariene)”.

Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Clininc Județean de Urgență Oradea este 1.200.000 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 1.176.000,00 euro, contribuția proprie a oraşului fiind 24.000 euro.

Primarul spune că, cu această investiţie terminată, Maternitatea se va putea retrage din spaţiul spitalului vechi, acum ocupat de un bloc operator.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here