Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura bihon.ro : Viitorul inovării la Universitate…

bihon.ro : Viitorul inovării la Universitate…

155
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Viitorul inovării la Universitate stă în mâna consilierilor județeni

Viitorul inovării la Universitate stă în mâna consilierilor județeni
Consiliul Județean se întrunește azi în ședință extraordinară, pentru a aproba două proiecte de hotărâri de importanță crucială pentru Universitatea din Oradea.

UPDATE | Normalitatea se atinge greu în plenul Consiliului Județean Bihor. După cele două încercări nereușite din lunile decembrie și ianuarie, consilierii județeni au votat, miercuri, în unanimitate, cele două proiecte de Hotărâri în urma cărora proiectul Parcului Științific și Tehnologic de la Universitate va putea fi depus, finalmente, spre finanțare.

De această dată, pe liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, nu l-a mai deranjat faptul că SC Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL este condusă de pesedistul din Beiuș, Cosmin Sigheti.

În mod neobișnuit, niciun consilier județean nu a luat cuvântul înaintea votului pentru cele două proiecte de Hotărâri, semn că discuțiile dintre liderul PSD Bihor, Ioan Mang și cel al PNL Bihor, Ilie Bolojan au dat roade, în cele din urmă.

După ședința extraordinară, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, vice la Județ, ne-a transmis că proiectul va fi depus spre finanțare la ADR Nord-Vest în cursul acestei luni. Finanțatorul cere ca partenerii din proiect să depună și bilanțurile contabile pe anul precedent, care nu sunt încă finalizate. Cei trei parteneri sunt Consiliul Județean, Universitatea din Oradea și SC Parcuri Industriale Bihor SA. Tot după ședință, Ionel Avrigeanu și-a exprimat speranța că proiectul nu va încăpea “pe mâna unor ageamii”, ci că Universitatea se va implica activ, pentru ca Parcul Științific să-și găsească destinația dorită.

Parcul Științific și Tehnologic ce ar aduce inovație la Universitatea din Oradea are o valoare de 7 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă din bani europeni.


Este vorba despre aprobarea asocierii în participațiune între Consiliul Județean, Universitatea din Oradea și SC Parcuri Industriale Bihor SA, pentru punerea în practică a proiectului Parcului Științific și Tehnologic, de la Universitate. Este vorba despre un proiect ce va fi depus la ADR Nord-Vest pentru finanțare europeană, însă care, paradoxal, nu a primit încă girul plenului Consiliului Județean, din cauza luptei politice.

Liberalii au blocat

În decembrie și în ianuarie, grupul consilierilor PNL a profitat deja de două ori de faptul că Executivul județean are nevoie de o majoritate calificată de două treimi, pentru a bloca votul. În decembrie, liberalul Avrigeanu invoca lipsa de pregătire în a gestiona fonduri europene a directorului pesedist Sigheti, pus de Mang pentru a gestiona SRL-ul care va gestiona Parcul după implementarea proiectului pe fonduri europene. Chit că Mang a explicat că de gestionarea proiectului pe fonduri nu se va ocupa Sigheti, ci o echipă de la CJ, liberalii s-au abținut la vot, iar în ianuarie au absentat de la ședința ce avea subiectul pe ordinea de zi.

Însă, în același timp, liberalii continuă să susțină că ei sunt pentru cercetare și inovare la Universitatea din Oradea! Președintele Pasztor și vicepreședintele Mang au subliniat importanța depunerii proiectului din timp, spre finanțare. Aceasta din cauza competiției regionale cu alte orașe, precum Cluj-Napoca.

Discuții Mang – Bolojan

Contactat de JURNAL BIHOREAN & BIHON, vicele Mang, președintele PSD Bihor, ne-a transmis că așteaptă ca aleșii județeni ai PNL să voteze atât asocierea în participațiune dintre CJ, Universitatea Oradea și Parcuri Industriale Bihor, pentru Parcul Științific și Tehnologic, cât și darea în folosință gratuită către Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL a terenului din strada Ceyrat nr. 4, de 7.622 mp.

Rectorul Universității, Constantin Bungău, a subliniat în mai multe rânduri importanța acestui proiect pentru Universitatea din Oradea, pentru a atrage companii care să facă inovare și cercetare la Oradea. De altfel, pentru a-și putea susține dezvoltarea și pe mai departe, Oradea are nevoie ca de aer să importe creiere. Deocamdată, însă, Oradea și Bihorul rămân doar o sursă pentru exportul de creiere, atât către centrele universitare din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau București, cât și pentru Occident.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here