Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Bihor Online : O orădeancă a lansat un produs unic în lume,...

Bihor Online : O orădeancă a lansat un produs unic în lume, fructonata!

187
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

O orădeancă a lansat un produs unic în lume, fructonata!
Pasta de fructe din culturi ecologice este rezultatul unei elaborate cercetări întreprinse de orădeanca Simona Bişboacă.

Nu este marmeladă, nu este gem și nici dulceaţă. Este fructonată-concentrat, cu cel mai mare conţinut de fruct, zaharuri din fruct, bogat în vitamine, fibre şi antioxidanţi. Produsul alimentar unic, obţinut din culturi ecologice în urma a şapte ani de cercetare, a fost prezentat de inginerul orădean Simona Bişboacă la Târgul Natural & Organic Products Europe, Londra.

Desfăşurat în perioada 22-23 aprilie, este cea cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice. Nu mai puțin de 700 de companii din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar și-au prezentat produsele la acest târg. O impresie deosebită a făcut însă fructonata cu care s-a prezentat orădeanca.

„Este greu să descriu uimirea, încântarea şi surpriza de pe chipul celor care au gustat cele trei produse pe care le-am prezentat la târg. Noi ne-am ocupat destul de mult şi de partea comercială, de prezentarea produsului. Mulţi dintre vizitatori ne întrebau ce vindem… caviar? Dar când le spuneam că este un produs row-vegan, în momentul în care-l gustau se vedea practic uimirea pe faţa lor”, ne-a spus Simona Bişboacă.

Cele trei sortimente de fructonate de cireşe, afine şi portocale create anul trecut de cercetătorul orădean alături de soţul ei, inginer şi el de profesie, au „prins viaţă”, la fabrica din Livada pe care care aceştia o deţin. Acesta este singurul produs din lume care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42° C, fără pasteurizare. În acest fel pasta păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete. Este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, dar și la deserturi.

„Este o alternativă la o hrană sănătoasă, mai ales iarna, când opţiunile sunt destul de limitate”, a punctat Simona Bişboacă.

Doar eco

Materia primă din care este făcută fructonata este aleasă cu mare grijă, fiind achiziţionată doar de la la producători certificaţi ecologic. Astfel, fructonata de afine a fost realizată din fructe achiziţionate de la Romsilva. „Aceasta este singura fructonată unde a trebuit să adăugăm zaharuri, dat fiind faptul că afinele din flora spontană nu sunt la fel de dulci ca cele de cultură. Astfel am adăugat în această fructonată extract de must, de asemenea obţinut din materie primă ecologică”, mărturiseşte cercetătorul orădean. Fructonata de cireşe a fost obţinută din cireşe eco din Sălaj, în timp ce pentru fructonata de portocale au fost aduse fructe tocmai din Italia, zona Calabria, de la un producător renumit de produse ecologice.
fructonata-6

Conform cercetătoarei orădence, o provocare deosebită a fost şi modificarea utilajelor, pentru a putea crea în masă ceea ce s-a obţinut în laborator. „Chiar acum vom primi din Italia noi utilaje, pe care urmează să le modificăm. Pentru anul acesta ne-am propus să scoatem pe piaţă noi produse. Printre acestea se numără o marmeladă cu cel mai mare conținut de fructe de pe piaţă, dar şi sucuri naturale”.
Deocamdată desfacerea acestor produse inovative se face doar on-line, iar cererile nu sunt puţine.

Desfacere

„Cererea este destul de mare și pentru străinătate. Acum dezvoltăm strategia pentru a intra şi pe piaţa din Anglia”, ne-a spus orădeanca. Acesta este cel de-al treilea produs brevetat de cercetătoarea româncă. Mai există suplimentul din sâmburi şi pieliţe de struguri, unul dintre cele mai puternice antioxidante de pe piaţă, şi extractul de propolis 100% natural, fabricat la rece (fără temperaturi mari, care ar distruge principiile active); acesta nu conţine alcool şi înglobează esenţa propolisului, care conţine toate principiile active din tinctură, dar care poate fi consumat de toate categoriile de persoane, îndeosebi de copii. A fost conceput special pentru copii, datorită beneficiilor terapeutice ale propolisului asupra imunităţii. Fiind o soluţie apoasă, propolisul în apă are o biodisponibilitate mai bună, fiind mai bine asimilat de organism. În plus, nu irită pielea, mucoasele, asigurandu-i multiple utilizări.

fructonata-13

Numele orădencei Simona Bișboacă este legat de mai multe premii: medalii de aur și de argint la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia (2011); premiul special din partea Asia Invention Creativity Association (2011); premiul special din partea Korea Invention News (2011); medalia de argint la Salonul Internațional de Inventică de la Seul (2011); placheta de aur la AgroArca, Croația (2012). Printre alte distincţii obţinute se numără: Femeia Anului în știință, București (2012), medalia IFIA Glory din partea International Federation of Inventors Associaions (2012), precum şi Premiul Erasmus+ 30 Years EU Success Story, Strasbourg (2017).


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here