Acasă Colţul specialistului Sanatate BOALA COPIILOR BATRANI

BOALA COPIILOR BATRANI

995
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Boala copiilor bătrâni

© Colaj: Vocea Rusiei

Progeria este o boală genetică care se caracterizează prin deteriorarea mecanismului de regenerare a ADN-ului şi mutaţia genei LMNA, ea răspunde de codarea proteinei Lamin care formează membrana nucleului celulei. Toate procesele de regenerare care se produc în organismul persoanelor bolnave se încetinesc de sute de ori, ceea ce duce la îmbătrânirea catastrofal de rapidă a întregului organism.

De obicei, primele simptome ale progeriei apar la vârsta de doi-trei ani. Copiii nu mai cresc, pielea se încreţeşte şi devine foarte uscată, ca o foaie de pergament prin care se văd venele. Absolut toţi copiii bolnavi de progerie au capul mare cu o frunte foarte lată, faţa este mică, iar maxilarul nu este dezvoltat. Ştiinţa modernă nu cunoaşte cauzele acestei boli.

Într-un interviu pentru Vocea Rusiei, pensionara Anna Iakovleva a împărtăşit unele amintiri din copilărie: „Eram copil. Tatăl meu a fost militar şi familia noastră se muta des dintr-un loc într-altul. Era anul 1952. Noi abia am venit într-o loc nou. Vecinii noştri aveau un băieţel foarte ciudat: el părea un bătrân de 80 de ani, dar în realitatea avea doar şapte ani, era de o vârstă cu mine. Deseori ne jucam împreună. Vania era un băiat foarte bun. Noi îl iubeam şi îi luam apărarea. Îmi aducea aminte de un pitic cu suflet bun, cu toate că înfăţişarea lui nu era de loc atrăgătoare. Însă toate neajunsurile nu le băgam în seamă datorită inimii lui blânde. Vania era deseori bolnav şi putea să stea în pat luni de zile.

Odată, era iarnă, l-am chemat să ne dăm cu sania. Noi ştiam că el a vrut întotdeauna să meargă cu noi pe deal, însă părinţii nu îi dădeau voie. Îmi amintesc cum ne-am dat cu sania până s-a făcut întuneric. Apoi, lui Vania i s-a făcut rău, şi-a pierdut cunoştinţa. Am fugit după ajutor, însă era prea târziu. Vania nu mai respira. A făcut un stop cardiac. Toată viaţa am avut remuşcări, m-am simţit vinovată de moartea lui, cu toate că acum, când se cunoaşte această boală, înţeleg că nu ar fi trăit mult”.

Potrivit statisticilor, copiii bolnavi de progerie trăiesc 12-13 ani. În lume se cunosc cel mult o sută de cazuri de această boală. Toţi bolnavii au trăsături caracteristice ale feţei, de „pasăre”, suferă de boli cardiovasculare, ateroscleroză, atrofia muşchilor, le cade părul, dinţii întârzie să apară sau nu apar deloc, unghiile se rup, ei nu ating maturitatea sexuală. Funcţiile organismului sunt inhibate, copiii bolnavi de progerie par nişte bătrâni care duc o viaţă foarte grea.

Cum îi putem ajuta? Ştiinţa încearcă de mult timp să obţină răspunsurile la această întrebare. Corpurile noastre sunt un fel de maşini biologice care se strică cu timpul şi încetează să mai funcţioneze. Dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să dezlege cât de cât cauza deteriorării ADN-ului, specifică progeriei, ei se vor apropia de descifrarea procesului de îmbătrânire. Atunci, nu numai bolnavii de progerie, ci şi toţi oamenii vor uita ce înseamnă „bătrâneţea”.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here