Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Buna Ziua Iasi : BOMBA! Lovitura uriasa data de Uniunea Europeana Iasului...

Buna Ziua Iasi : BOMBA! Lovitura uriasa data de Uniunea Europeana Iasului !

116
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Incompetenta autoritatilor ne-a adus aici

• Incompetenta autoritatilor judetene de a finaliza planul de inchidere si neutralizare a vechilor gropi de gunoi a atras sanctiuni din partea Comisiei Europene • Nici dupa doi ani de derogari si cheltuiri suplimentare de cateva milioane de lei din fonduri publice, cea mai mare problema a deseurilor din Iasi nu a fost rezolvata • Din cauza gropii neconforme de la Hirlau, judetul Iasi este pus lunar pe lista rusinii, iar daca situatia nu este rezolvata in urmatoarele luni, Uniunea Europeana va impune sanctiuni drastice Romaniei • Problema gropilor de gunoi neconforme din judetul Iasi este amplificata de poluarea cu praf a orasului, o alta problema grava a Iasului pentru care s-a instaurat procedura de infringement

Iasul a fost pus pe lista neagra de reprezentantii Comisiei Europene din cauza problemelor grave pe care le are in cazul managementului deseurilor, mai precis in cazul Depozitului de Deseuri Hirlau, depozit care trebuie neutralizat inca din anul 2015 si care cauzeaza probleme grave autoritatilor locale si celor nationale, care trebuie sa plateasca sanctiuni usturatoare pentru poluarea mediului inconjurator.

Pentru ca groapa de gunoi din Hirlau nu a fost inchisa la timp, Comisia Europeana a instaurat procedura de infrigement in cazul Romaniei, deoarece nu a adoptat planul de management, depozitare si neutralizare a deseurilor pentru a se conforma cu Directivele C.E. 2008/98.

Daca in primavara acestui an, Comisia Europeana a acuzat Romania la Curtea de Justitie a UE pentru ca nu a îndeplinit obligatiile de gestionare a deseurilor în conformitate cu Directiva 2008/98/CE, cazul din judetul Iasi a primit o noua derogare pana in toamna acestui an pentru neutralizarea gropii de gunoi din Hirlau. Pentru ca proiectul nu a fost bine conceput, zona depozitului a fost afectata de alunecari de teren masive.

Practic, lucrarile au fost suspendate in primavara anului trecut din cauza unor alunecari de teren, iar autoritatile au fost nevoite sa transporte intreaga cantitate de deseuri intr-o alta locatie din apropiere. Astfel, din cauza unor fisuri aparute, cele aproape 50.000 tone de deseuri compactate au fost mutate in vecinatatea vechiului depozit.

Citeste si : Esecul rasunator al autoritatilor, in vizorul inspectorilor Uniunii Europene! O firma privata ar putea salva Iasul de gunoaie

Dupa aproape doi ani de insistente si derogari, lucrarile de neutralizare a gropii din Hirlau nu vor fi finalizate nici pana la sfarstitul acestui an, desi s-au facut investitii suplimentare de 2,5 milioane lei. Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sustin ca tocmai aceasta veche groapa de gunoi din Hirlau este marea problema a judetului in fata Comisiei Europene.

“In cazul Iasului este o problema mare cu groapa de gunoi de la Hirlau. Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie din cauza acestei gropi de gunoi neconforme din Iasi, si a altora din tara. Lucrarile de la Hirlau au fost intarziate din cauza unor alunecari de teren care au afectat depozitul, iar deseurile au trebuit mutate in alt loc pentru consolidare, iar apoi mutate in vechea locatie. Aceste deseuri trebuie acoperite pentru inchiderea depozitului”, au precizat reprezentantii Garzii Nationale de Mediu.

Citeste si : Protest la Valea Lupului! Iesenii vor ca autoritatile sa isi faca treaba! Viata are prioritate – FOTO

Comisia Europeana sta cu ochii pe autoritatile iesene

Autoritatile locale au dat dovada de o mare incompetenta cand a venit vorba despre lucrarile de inchidere a vechilor gropi de gunoi si extinderea celor noi, iar dupa ce s-au cheltuit aproape 90 milioane euro la nivelul judetului Iasi, nici macar problema colectarii deseurilor si a depozitarii acestora nu a fost rezolvata. In conditiile in care autoritatile iesene s-au dovedit incapabile sa gestioneze aceasta situatie, in aceasta perioada se pun la punct detaliile in ceea ce priveste noul operator care se va ocupa cu colectarea si procesarea gunoaielor.

Cel mai probabil, licitatia pentru desemnarea unui noi operator de salubritate va avea loc la inceputul anului viitor, dupa ce vor fi finalizate doua lucrari importante din cadrul “Sistemul de Management Integrat al Deseurilor” (SMID).

Citeste si : Bomba ecologica la marginea Iasului! Este revoltator in ce conditii traiesc iesenii. Cine este responsabil de aceasta situatie?

Una dintre principalele masuri pe care trebuie sa le ia autoritatile inainte de organizarea licitatiei pentru noul operator se refera la neutralizarea gropii de gunoi de la Hirlau, depozit care trebuia inchis in urma cu mai multi ani conform directivelor Uniunii Europene. Ultima derogare a fost facuta pana in luna octombrie 2017, atunci cand lucrarile de neutralizare a gropii Hirlau trebuiau finalizate obligatoriu pentru a evita noi sanctiuni din partea Uniunii Europene.

Reamintim ca o alta procedura de infringement a fost instaurata in cazul Romaniei din cauza Iasului si din cauza faptului ca autoritatile iesene nu au finalizat planul de reducere a poluarii aerului pe raza municipiului. Procedura de infringement este instaurata la nivel al UE in cazul statelor care nu respecta si nu se conformeaza normelor impuse.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here