Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Bomboane cu menta (Mentol adica! Sintetic bineinteles)

Bomboane cu menta (Mentol adica! Sintetic bineinteles)

398
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares

Cateva compozitii mai des intalnite la acest capitol:

– Compozitie I: zahar, sirop de glucoza, miere 20%, ulei esential de menta. Nu contine coloranti!;

– Compozitie II: Sirop de glucoză, zahăr, aromă naturală;

– Compozitie III: Zahăr, sirop de glucoză, pastă de lemn dulce (1,5%), sare, arome. Conține lemn dulce.

– Compozitie IV: Ulei de Mentă, ulei de Eucalipt, ulei de Pin, Mentol, îndulcitori: sorbitol și  zaharină sodică, agenți antiaglomeranți: talc, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu. Produs DIETETIC!

***

Cateva observatii asupra compozitiei declarate

Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura): 81 calorii; 0 grasimi; 22g carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri); 0 proteine; 0 minerale sau vitamine

Conform deja celebrului Codex Alimentarius, in Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine: Sulfiti – 20 mg/kg.

Consumul de sirop de glucoza poate cauza urmatoarele probleme de sanatate:

– Reactii alergice (poate contine urme de gluten);
– Crestere in greutate (obezitate);
– Diabet;
– Boli cardiovasculare;
– Probleme la nivelul dintilor (carii).

Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie!

Zahar, zahar si iar zahar, garantia diabetului!

Ulei esential de menta, Ulei de Mentă, ulei de Eucalipt, ulei de Pin, Mentol. Aparent doar o chestiune de marketing, in realitate banalul mentol de sinteza.  

arome (Naturale sau sintetice aceasta-i intrebarea?) Aceeasi Marie cu alta palarie. Vezi si paragraful anterior.

Sorbitol. Sinonime: D-GLUCITOL; D-SORBITOL; SORBITOL SOLUTION; SORBITOL SOLUTION, 70%; DGLUCITOL; CHOLAXINE

Functii: agent de aroma, ingredient parfum, agent de umectare, agent de ingrijire a pielii, plastifiant

Descriere: tip de alcool de zahar (poli-alcool), ce apare in mod natural dar care poate fi produs sintetic. Si este in general de origine chimica! Apare in fructe de padure, cirese, prune, pere si alge si ajuta la hidratarea pielii, prin atragerea apei din atmosfera (prin osmoza), poate insa si sa usuce pielea in anumite conditii (lipsite de umiditate).

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta pentru adaugarea directa la mancare si drept component al produselor laxative farmaceutice, fara prescriptie medicala.

Joint FAO/WHO Expert Committee nu condidera a fi necesara limitarea consumului zilnic de Sorbitol si alti indulcitori de acelasi tip.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 420.

zaharină sodică E 954. Functie: indulcitor sintetic.

Descriere: indulcitor, nu contine calorii si este de aproximativ 300 ori mai dulce decat zaharul.

Puterea de indulcire a 10 mg de zaharina este echivalenta cu 5.5 grame zahar.
Este folosit cu succes in dulciuri, bauturi, cockteluri, compoturi, muraturi.
Doza recomandata pentru consumul zilnic este de cca 2,5 mg/kg corp pana la 5 mg/kg corp.
In Codus Alimenatarius acest ingredient are numarul E954 si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea zaharinei sodice in mancare.
Joint FAO/WHO Expert Committee condidera ca folosirea lui acestui ingredient in mancare nu prezinta riscuri.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar (E 954).
Zaharina sodica a fost suspectata a fi cancerigena, dar National Toxicology Program (NTP) a sters, in 1998, la presiunea producatorilor, acest ingredient de pe lista cu compusi cancerigeni. Asa ca aceasta a devenit brusc benefica!

In anul 2004 Enviromental Protection Agency (EPA) a eliminat zaharina si sarurile ei de pe lista constituentilor periculosi. In decembrie 2010 EPA a declarat ca zaharina nu mai prezinta un potential pericol pentru sanatatea umana. Probabil ca s-a modificat ceva radical in organismul uman in acel an si daca pana atunci era brusc nu mai este. Din 2010!

talc. Pudra de talc a fost si ramane unul dintre cele mai larg utilizate ingrediente cosmetice. Proprietatile sale calmante si absorbante au convins mamele ca este produsul ideal atat pentru bebelusii lor, cat si pentru ele insesi. Atletii au apelat la ea, dar si toate persoanele, indiferent de sex si varsta, care au avut nevoie sa-si mentina pielea uscata sau sa controleze mirosul neplacut rezultat in urma transpiratiei.

Talcul este folosit in urmatoarele industrii:

– hartie, imbunatatind productibilitatea, calitatea si usurinta de printare a hartiei, ceramicii, prevenind craparea sau spargerea acesteia;
– plastic, oferind rigiditate acestuia;
– agriculturii.

Talcul se regaseste uneori si in: guma de mestecat, picturi decorative, ulei de masline. Ca asa vor producatorii!

Chiar si multe cosmetice, precum fardul de pleoape, fondul de ten, pudra, blush-ul, contin pudra de talc. Din pacate insa, precum in cazul si altor ingrediente a caror folosire presupune riscuri de sanatate, exista multe motive pentru care ar trebui sa eviti consumul des al talcului.

Primele semne de alarma au fost trase in 1971 si apoi cu rezultate mult mai clare in 1992, cand jurnalul Obstetrics & Gynecology a publicat un articol in care se raporta faptul ca utilizarea pudrei de talc in zona genitala a femeilor creste de 3 ori riscul de cancer ovarian. Oare ingestia ce efecte nenefice are?

Aceleasi efecte au fost confirmate de-a lungul anilor de numeroase studii in domeniu.

Alarmant este faptul ca de multe ori ne expunem la aceste pericole fara sa ne dam seama: pudra de talc se regaseste si in absorbante, protej slip-uri, diafragme pudrate cu talc.

Acest ingredient este de asemenea contaminat cu fibre de azbest, azbestul fiind recunoscut drept cancerigen!

In plus, inhalarea sa frecventa a fost asociata cu dezvoltarea cancerului la plamani. Intrucat pudra de talc este compusa din particule foarte fine, ce pot fi inhalate usor, este cu atat mai periculoasa pentru bebelusi. Alte riscuri rezultate in urma inhalarii pudrei de talc sunt si urmatoarele: pneumonii, astm, alte boli ale plamanilor.      

dioxid de siliciu coloidal. Dioxid de siliciu coloidal anhidru, de puritate mare.
Serveste ca agent consistent pentru uleiuri nepolare (ulei de parafina). Rezultatul este oleogelul (lipogelul), care joaca o anume parte in aplicatiile farmaceutice dar care nu sunt acceptate in domeniul cosmetic.
Aerosilul incorporeaza uleiuri, o proprietate care permite sa transforme uleiuri in pulberi – o tehnica care este interesanta pentru procesarea alimentelor. Oare silicoza nu mai este o afectiune in anul de gratie 2016?

stearat de magneziu E 572

Descriere: Antiaglomerant, emulgator

Stearatul de magneziu este folosit pentru a lega zaharul din bomboane tari, cum ar fi bomboanele de menta, si este un ingredient comun in formulele pentru copii.

Stearatul de magneziu este fabricat din ambele uleiuri animale si vegetale. Unele suplimente nutritive precizeaza ca stearat de magneziu folosit provine din legume.

In Codex Alimenatarius are numarul E572 si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Persoanele vegetariene trebuie sa verifice originea acestui ingredient inainte de consum intrucat poate avea si provenienta animala.

Sub forma de pulbere pura, substanta poate fi un pericol de explozie, cu toate ca aceasta problema este efectiv nesemnificativ dincolo de fabricile care il utilizeaza.

Consumul de stearat de magneziu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie.

pastă de lemn dulce. Teoretic naturala. Un indulcitor natural extrem de recomandat diabeticilor!

sare. Daca este si iodata si aditivata este cancerigena. Ca asa ne-au impus politiecienii nostri cei isteti, sa ni-i tina Dumnezeu! 

***

Observatie: Produsul dietetic este cu mult mai periculos pentru sanatatea omului decat cel destinat consumului uzual. Ca asa intelege industria sa-i protejeze pe cei suferinzi. Ajutandu-i sa se … elibereze, sa iasa din sistem. Mai repede.


Raspandeste cu incredere
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here