Acasă Jurnalul Bucurestiului Reportaj Botosaneanul.ro : IATĂ mâinile unui copil din Botoșani!

Botosaneanul.ro : IATĂ mâinile unui copil din Botoșani!

324
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată

Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.

Astăzi este despre Alex

Câteodată cei mici ne dau lecții de viață, cum să înfruntăm problemele de zi cu zi cu optimism. Azi am ales să vă povestim despre un puști pe care l-am întâlnit în Piața Centrală, chiar de 8 Martie. Nu vă gândiți că îi cumpăra mamei sale flori, dimpotrivă scopul pentru care s-a dus acolo era cu totul altul.

În îmbulzeala care era în Piața Centrală din Botoșani de Ziua Femeii, l-am zărit pe el, un copil cu o geacă portocalie, teniși deschiși în picioare și o privire goală și atât de tristă că nu îi puteai distinge exact culoarea ochilor. În mâinile muncite ținea patru pungi.

A venit la mine, întrebându-mă dacă doresc urzici? De la o simplă întrebare, mi-am dat seama că în spatele privirii triste se ascunde o adevărată dramă. Din păcate, chiar așa era.

A plecat de la școală

Alex și-a spus numele și am început să povestim. Făcea ture prin piață pentru a vinde urzicile, pe care chiar el, cu mânuțele sale de om mare, le-a cules. Mâini muncite cum doar prin satele botoșănene mai vezi la oameni care trudesc. Dar care nu au ce căuta la un copil.

S-a învoit de la școală pentru că știa că de 8 Martie va fi multă lume în piață și ar avea șanse mai mari să strângă niște bănuți.

Alex este unul dintre cei cinci copii ai unei familii din satul Blândești, din județul Botoșani, care în urmă cu o lună și-au pierdut tatăl din cauza alcoolului.

”Mama a dat divorț de dânsul pentru că bea și se certau și el într-o seară când a băut, era frig, nu a făcut focul și a murit. Acum vreo 30 de zile,”

a povestit trist, Alex

A venit în piață pentru cei patru frați ai săi mai mici, unul dintre ei având doar 8 luni și pentru că au nevoie de bani pentru a putea trăi. Mama sa, își caută disperată de muncă, dar ar avea nevoie de niște bani pentru haine și transport. Din acest motiv, deocamdată, vinde și ea urzici, până când va primi o slujbă sigură.

2 lei punga de urzici

El este unul dintre copiii curajoși, care își riscă viața și merge singur în pădure pentru a culege urzici, pe care apoi le vinde cu 2 lei punga. Pentru el, 2 lei, prețul unei pâini este o avere și un bănuț cu care știe că poate lua ceva de mâncare când se întoarce acasă la frații săi. De un an de zile, colindă toate aleile din zona centrală a orașului. Vine dimineață cu maxi-taxi, luat adesea din milă de șoferi și după ce își vinde „marfa” se duce înapoi acasă.

”Eu am început să vând de la 10 ani”,

Ne-a spus băiatul, oarecum mândru

Cel mai mult, Alex câștigă ”50 de lei sau 1 milion (100 de lei – n.r.) maximum pe zi”, iar aceștia se împart la șase persoane, deoarece de ei mai are grijă și bunica lor sau mamaia cum îi spune Alex.

”Îi dau lu’ mama și cumpără haine, mâncare. Noi o ajutăm la treabă”,

Ne-a zis Alex

Un singur vis

Discuția scurtă cu Alex s-a încheiat brusc, moment când a decis să îmi spună care este cel mai mare vis al său. Dacă unii copii se gândesc la persoana lor când vorbim de aspecte de viitor, pe primul loc, în cazul lui Alex, este mama sa.

”Cel mai mare vis al meu este să găsească mama de lucru. Acum am venit să facem bani ca să poată să se angajeze și după aceea nu mai venim. Mama a lucrat la croitorie,”

Cu aceste cuvinte plutind în aer, copilul s-a îndepărtat, singur cu gândurile lui, la urzici, la bani, la frați, la mamă. Nu la vreun iPhone sau meniul de la KFC ori la vreo jucărie pe care și-o dorește neapărat.

Toți copiii au dreptul la o copilărie, la dragoste necondiționată din partea părinților și la hrană. Nu toți însă au norocul de a se naște în familii care le pot oferi minimul necesar pentru a crește și a se dezvolta în armonie cu copilăria.

Alex, băiatul de 11 ani din Botoșani, nu vrea decât să-și vadă familia la un loc, iar mama lor să aibă ce le pune pe masă și cu ce să-i îmbrace.

Până își va vedea visul împlinit va continua să cutreiere pădurile și să adune urzici.

Alocațiile copiilor NU cresc nici de la 1 aprilie, Budăi aruncă vina în altă parte
Strigăt disperat de AJUTOR pentru viaţa unui băieţel de patru anişori: Cu lacrimi în ochi, vă rog…– VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Cate zeci de mii de povesti asemanatoare pot fi spuse ? Doamna Andronescu , ce poti face pentru acesti copii ca sa beneficieze de un plus de educatie ? Obligatia celor 12 clase reprezinta o optiune si pentru aceste copilarii chinuite ? Si invatamantul trebuie sa tina cont de realitati si sa inceteze sa fie , in primul rand , un loc de munca . Poate exista si persoane capabile sa vina cu solutii reale nu cu unele formale . Ar trebui ca ministrii precum doamna Andronescu sa se bucure de deliciile fotoliului de ministru si sa ne scuteasca de aberatiile pe care periodic le debiteaza .

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here