Acasă Informatii Informatii Protectia Consumatorilor Branza fara … LAPTE!

Branza fara … LAPTE!

206
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 • Mihai  Rissdorfer

Romanilor le place branza. Acest lucru se vede in marea varietate de branzeturi existente pe piata.

Din pacate unii producatori mai mult sau mai putin romani dar prezenti pe piata alimentara din Romania au inteles repede ca in acest segment de piata alimentara e loc de contrafacere berechet. Asa ca in pietele mici, la orase sau la tara, dar si in marile lanturi alimentare si-au facut aparitia varietatile de branza, cu uleiuri vegetale, zer, zer demineralizat, esenta de zer, colorant tip branza, aroma de branza, samd.

Conformitatea produselor lactate comercializate în pieţe şi magazine lasa mult de dorit, verificarea acestora se face rar sau deloc..Asa se face ca, in urma unor controale s-au descoperit in galantare, pe lângă produse cu termenul de valabilitate depăşit, si produse care nu respectau valoarea conţinutului de proteină impus si branzeturi contrafacute. Cele mai mari probleme au fost găsite la brânza şi la caşcaval. Deşi acestea erau vândute drept produse lactate, ele nu conţineau lapte nici macar in urme, ci doar grăsimi vegetale (margarine), acest lucru explicând şi preţurile extrem de avantajoase in aparenta pentru cei cu venituri mici.

Astfel Dl. Claudiu Frânc, Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, a tras un semnal de alarmă referitor la produsele pe care românii le cumpără ca fiind brânzeturi, dar care de fapt nu conțin lapte, nici macar sub forma de lapte praf, ci doar uleiuri vegetale și soia (eventual varietatea modificata genetic).

Înlocuirea laptelui cu uleiurile vegetale (21% si chiar mai mult in unele cazuri), precum cel de palmier, face ca aceste produse să aibă un preț extrem de mic in comparatie cu produsele traditionale, sanatoase, obtinute din lapte.

Problema este cunoscută de autorități încă de anul trecut, când în piețe a fost descoperită brânză din Bulgaria care nu conținea nici o urmă de lapte. De atunci și până în prezent, nu s-a luat însă nicio măsură.

Datorita acestui fapt, APC Romania prin sustinerea responsabilizarii cumparatorilor in sensul evaluarii corecte a raportului calitate/pret, va sfatuieste sa va pretuiti munca, sanatatea si calitatea vietii. Prin publicarea unui studiu, in curand, APC Romania va atrage atentia in special asupra acelor produse al caror pret denota cert o contrafacere.

O atentie marita trebuie acordata consumului acestor produse contrafacute deoarece consumul prelungit determina aparitia unor afectiunigrave ale ficatului, sistemului digestiv si nu in ultimul rand sistemului imunitar. Românii care consumă așa-zise produse lactate, in fapt produse fără lapte, se expun unor riscuri mari, pentru că aceste uleiuri conțin grăsimi esterificate trans cu grave consecințe asupra sănătății (Vezi si articolul despre margarine.).

Potrivit dl. Frânc, dacă până acum, astfel de brânzeturi se vindeau doar în piețe, acum, ele au ajuns și pe rafturile mall-urilor, supermarketuri, sau magazine aflate in zona centrala a orasului.

O intrebare evidenta ar putea fi formulata astfel: Daca TVA-ul este acum de 9% pentru toate produsele alimentare, cum vă explicați că se găsesc în magazine brânzeturi de proveniență incertă care se vând cu prețul de doar 10 lei sau chiar mai puțin?! Un raspuns corect ar fi acela ca, in mod cert, acel produs conține orice altceva numai lapte, sub orice forma posibila (praf, degresat, refacut), nu.

În condițiile în care pentru 1 kilogram de cașcaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat și la care se aplică și TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest preț ridicol, de doar câțiva lei”, a precizat președintele FCBR, Claudiu Frânc.

Pentru rezolvarea acestei probleme, președintele Federației Crescătorilor de Bovine a propus ca etichetele produselor lactate să includă minimum patru elemente majore, respectiv țara de origine a laptelui materie primă, cantitatea de lapte proaspăt, cantitatea de lapte reconstituit (lapte praf) din produs și cât la sută din produs este reprezentat de altceva decât lapte. Aceasta propunere este sustinuta de APC Romania si in sprijinirea acestei initiative va fi lansata in curand o campanie de informare.

La ora actuala putem preciza faptul ca  regulile de etichetare susținute de către Federația Crescătorilor de Bovine din România au fost deja puse în discuție inclusiv la Consiliul Concurenței și în negocierile cu celelalte instituții ale statului.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here