Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Bubee … sucuri cu de toate! Mai putin fructe?!

Bubee … sucuri cu de toate! Mai putin fructe?!

436
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Shares

Un nou suc carbogazos si indulcit, frumos colorat in nuante palide si care umple rafturile supermarket-urilor bucurestene: BUBEE.

6L6C2224_5

Singurul lucru sanatos – CO2 (adica dioxidul de carbon) si spun asta cu speranta ca este de origine fermentativa, adica exact asa cum scrie la legislatie. Inca in vigoare. Oare de ce ca nimeni nu mai verifica acest aspect. Asta pana cand ceva se va intampla … Caci totul este acum legiuit dar mai putin aplicat si controlat!

1

In realitate ma indoiesc puternic de acest aspect si chiar nu cred ca sursa de CO2 folosita este de origine fermentativa! Asta si datorita gustului usor metalic, fapt practic inexplicabil, si afirm aceasta in special datorita ambalajului nou utilizat la aceasta bautura.

2

Ambalajul dozei este unul complet inovativ: PET cu capac de aluminiu lacuit puternic(testat intens la zgariere de mine), foarte asemanatoare dozei de Cola cirese!

3

Observatie: Toate scurgerile din plastic, dat fiind mediu acid (acid citric + CO2 dizolvat) de extractie, se regasesc in proportie de 100% in lichidul continut. Nu apare nicaieri mentiunea evitarii expunerii la soare, ceea ce inseamna ca se folosesc de aceasta data coloranti extrem de stabili la UV(a si b)! Un mare pas inainte.

4

Nu apare nici mentiunea evitarii congelarii produsului ceea ce inseamna ca nu s-a sarit peste cal in proportia de zahar adaugata. Meritoriu as zice.

***

5

Compozitie:

BAUTURA RACORITOARE CARBOGAZOASA CU GUST DE (GHIMBIR, LAMAIE SI MENTA, VISINE, etc.) – CU ZAHAR SI … INDULCITOR NATURAL DIN STEVIE (modificata nitelus genetic, o adevarata PSMG din tarile Americii Latine: Argentina sau Brazilia cred, exceland la producta de astfel de stevie!)

Observatie: nu apare nici o mentiune legata de eventuale substante provenind de la OMG! Interesant! Legislatia inca acopera acest aspect, dar nu la noi! Pentru ca la noi merge si asa, iar americanii nu vor sa eticheteze produsele din OMG-uri!

Ingrediente declarate: apa, sirop de fructoza-glucoza, dioxid de carbon, acidifiant (acid citric obtinut tot din OMG, de aceasta data bacterii si probabil si fungi in cultura submersa!), indulcitor: extract de frunze de stevie (steviol glycoside), aroma, conservanti (sorbat de potasiu, benzoat de sodiu), colorant (caramel sulfit de amoniu)

Meritoriu este faptul ca la ingredientele trecute in limba maghiara nu apare nimic nou.

Valoare energetica a produsului: 104,9KJ (24,7KCal)

Producator: Bubee Hungary Kft.

Observatie: In faimoasa eticheta nu apare, nici macar la nivel declarativ sucul de fructe, concentrat sau nu, acesta fiind “realizat” insa (arome + coloranti adica) in exclusivitate din si prin … sinteza chimica. Ma miram eu de unde atatea fructe exotice intr-o tara aflata cam pe aceleasi coordonate geografice ca si Romania.

Curat “natural”, numa’ bun de ingurgitat de fraierii nealfabetizati in ale industriei taine! Succesuri depline va urez!

***

Si acum sa le discutam pe rand:

1. apa: depinde de sursa folosita, dar speranta moare ultima, asa ca zicem ca este sigur acest ingredient;

2. sirop de glucoza-fructoza. Exista 2 tipuri de sirop de glucoza-fructoza:

    Siropul simplu – glucoza este atasata de fructoza din punct de vedere chimic; se compune, in general, din sucroza (obtinuta in mod natural) si apa.
    Siropul de porumb cu continut mare de fructoza – amestec de molecule de glucoza si fructoza, nelegate din punct de vedere chimic intre ele; nu se poate obtine decat in mod artificial, prin proceduri chimice.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine: sulfiti – 20 mg/kg

Reactii adverse: Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza: reactii alergice; crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii dentare).

Consumul de sirop de glucoza-fructoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Siropul de glucoza fructoza are un rol de agent texturant si stabilizator;

Intensifica gustul de dulce si aroma produselor si ofera un control mai bun al umiditatii si al vascozitatii.

3. dioxid de carbon. Dioxidul de carbon (CO2) intr-o forma extrem de purificata poarta denumirea de dioxid de carbon alimentar. Este utilizat pe scara larga in industria bauturilor carbogazoase, industria alimentara (racirea si congelarea produselor, procesele de preparare si ambalare), in industria de transport frigorific a alimentelor etc. Dioxidul de carbon (CO2) utilizat in industria alimentara trebuie sa corespunda unor standarde nationale si internationale. Pentru atingerea acestor standarde este nevoie de personal experimentat si laboratoare bine echipate, care verifica si certifica calitatea produsului in fiecare etapa de productie. Oare … asa sa fie? Sau nu;

4. acid citric. Acidul citric (E330) este utilizat atât ca amplificator de aroma, cât si ca ingredient de conservare. Furnizeaza un gust patrunzator, de citrice, alimentelor pentru a le da o aroma mai puternica, simultan echilibrand pH-ul alimentelor si sporind nivelele de aciditate pentru a le pastra mai mult timp. Pe scurt, sporeste aciditatea mediului microbian, facand mai greu pentru mucegaiuri sau bacterii sa supravietuiasca si sa se reproduca;

5. extract de stevie. Acest ingredient este un indulcitor natural.

Stevia contine vitaminele A, C, magneziu, zinc, fier, care previn formarea cariilor si a placii bacteriene din gura.

Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. Inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta;

6. zahar. Produsele care contin zahar adaugat sunt cele mai nesanatoase.

Toate zaharurile au, in cele din urma, acelasi efect asupra organismului, transformandu-se in glucoza si fructoza. Insa zaharul din fructe vine la pachet cu multi nutrienti, fibre si antixoidanti, pe cand zaharul adaugat, care se gaseste in toate alimentele procesate, este lipsit de nutrienti si dauneaza siluetei si sanatatii pe termen lung;

7. sorbat de potasiu. Sinonime: E202

Sorbatul de potasiu este produs prin reactia acidului sorbic cu hidroxidul de potasiu, putand fi folosit drept conservant cu un ph de pana la 6,5.

Conform Codex Alimentarius, sorbatul de potasiu poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 202 – Sorbat de potasiu.

Doza zilnica admisa: 25 mg/kg.

Reactii adverse. Consumul de sorbat de potasiu poate cauza: reactii alergice, toxicitate la nivelul organelor, migrene.

Consumul de sorbat de potasiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie;

8. benzoat de sodiu. Benzoatul de sodiu este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara.

Conform Codex Alimentarius, benzoatul de sodiu – E 211 – face parte din clasa benzoatilor si poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, siropul de maltitol poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 – Benzoat de sodiu.

Reactii adverse: Consumul de benzoat de sodiu poate cauza: reactii alergice, ameteli, greturi, dureri de cap, hiperactivitate la copii.

Consumul de benzoat de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).

Conform U.S. Environmental Protection Agency, benzoatul de sodiu poate fi consumat fara a cauza reactii toxice in cantitati zilnice cuprinse intre 34 – 328 mg;

9. caramel sulfit de amoniu. Sinonime: E150D; CARAMEL AMONIACAL. Functii: colorant, aditiv

Descriere: Aditivi alimentari din categoria colorantilor artificiali.
E150d sau caramel sulfit de amoniu, este un colorant maro, artificial, care se obtine prin incalzirea glucidelor alimentare, in prezenta compusilor sulfit si amoniu.
Se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOS).
Este solubil in apa si are gust specific, uneori amar.
Face parte din categoria “E-uri suspecte”.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor “suspecte” se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Efectele secundare manifestate in cazul utilizarii  E150d: probleme intestinale (pot aparea dupa ingestia unor cantitati mari)

Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.

Reactii adverse: Produs cancerigen dovedit clinic.

Siguranta/Rating ingredient:

Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului.

***

6

9 compusi din care 6 problematici, asta da performanta, 66% risc, asa cum  ii place unei asociatii relativ cunoscute sa faca statistici peste statistici si nimic altceva, concret adica si legal neobtinand absolut nimic, dar chiar nimic. Dar cum cu statistica stau excelent, ne inspiram si noi!

***

Sfat: persoanele supraponderale, cu probleme cardiace, cu sistem imunitar slabit, copiii mici, dar si cei mai mari trebuie sa se abtina de la consumul acestei noi licori “naturale” si sanatoase “cu numele”.

Asta daca parintii mai au ceva habar si stiu sa citeasca o eticheta. Daca nu, nu. Oricum rafturile se golesc rapid, cel putin in magazinele vizitate anterior publicarii acestui articol. Semn ca setea e mai puternica decat insasi ratiunea de a exista! Semn ca ne ducem, linistiti, … acolo unde ne este si locul. Si ne-o si meritam cu prisosinta!


Raspandeste cu incredere
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here