Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Buna Ziua Iasi : Amenda care a detonat…

Buna Ziua Iasi : Amenda care a detonat…

524
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Amenda care a detonat bomba in administratia locala : dupa aceasta sanctiune, functionarii au reusit sa faca intr-o luna ce nu au facut in cativa ani

primaria iasi

• A fost nevoie de o amenda usturatoare pentru ca mai multi angajati din administratia publica locala sa se puna pe treaba si sa faca intr-o luna ce nu au reusit sa faca in cativa ani • Numeroasele avertismente aplicate operatorului de salubritate din Iasi s-au finalizat in sfarsit cu o amenda usturatoare din cauza neregulilor intalnite la Depozitul Ecologic Tutora • Dupa sanctiunea in valoare de 50.000 lei, lucrurile s-au rezolvat ca prin minune la noua groapa de gunoi a orasului, care era practic o sursa continua de poluare, in ciuda zecilor de milioane de euro investite • Daca proiectul se va desfasura in continuare conform programului, judetul Iasi ar urma sa aiba unul dintre cele mai moderne sisteme de gestionare a deseurilor din Romania

Au trecut 12 ani de la lansarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) in judetul Iasi, iar in tot acest timp nu s-a reusit finalizarea proiectelor de modernizare a depozitelor de deseuri, ceea ce a provocat o poluare aproape continua asupra mediului inconjurator din judetul Iasi. Cea mai mare problema a reprezentat-o mereu Depozitul Ecologic de Deseuri Tutora, noua groapa de gunoi a orasului.

Numeroase probleme au fost intalnite in ultimii ani la noua groapa de gunoi care, desi este singura autorizata la nivelul judetului, a riscat mereu sa fie inchisa din cauza neregulilor precum depozitarea neconforma a deseurilor recuperabile, neluarea masurilor in ceea ce priveste scurgerile de levigat si mai ales mirosul care ajunge la locuintele aflate pe o raza de cativa zeci de km de depozitul de gunoaie.

Citeste si: Bomba ecologica la marginea Iasului! Este revoltator in ce conditii traiesc iesenii. Cine este responsabil de aceasta situatie?

Desi au fost realizate numeroase controale urmate de somatii, mai ales in urma reclamatiilor venite de la cetateni, Depozitul Ecologic Tutora nu a functionat conform normelor impuse de U.E. pana in urma cu doar cateva saptamani, atunci cand inspectorii Garzii de Mediu au aplicat o sanctiune in valoare de 50.000 de lei operatorului SC Salubris SA pentru mai multe nereguli in ceea ce priveste functionarea Depozitului Ecologic Tutora.

Aceasta amenda a schimbat radical lucrurile avand in vedere faptul ca doar in cateva saptamani au fost corectate mai toate problemele ce tin de integrarea in normele Uniunii Europene in ceea ce priveste gestionarea deseurilor.

“Dupa ce am fost in verificari de mai multe ori la fata locului, am aplicat o sanctiune in valoare de 50.000 de lei operatorului de la Depozitul Ecologic Tutora si totodata, am trasat mai multe masuri pe care acesta era obligat sa le duca la indeplinire. I-am amenintat chiar cu anularea autorizatiei in cazul in care lucrurile nu sunt puse la punct, s-a ajuns la acest punct culminant pentru ca inainte nu erau duse la indeplinire obligatiile. Dupa aplicarea amenzii am fost saptamanal pentru a verifica situatia si am descoperit faptul ca masurile impuse au fost puse in aplicare cu succes de catre operatorul depozitului de deseuri. Daca inainte lucrurile nu se miscau mai deloc, putem spune ca acum sunt duse la indeplinire intr-un timp relativ scurt masurile cerute. Practic, ce nu s-a facut in cativa ani, s-a facut in cateva luni la depozitul de deseuri. Unele dintre principalele masuri au fost de relocarea spatiului in care sunt depozitate materialele de plastic, acoperirea straturilor de deseuri sau scurgerile de levigat. Lucrurile erau grave pentru ca se putea ajunge chiar la inchiderea gropii de gunoi, va dati seama ce ar fi insemnat asta pentru orasul Iasi?”, a declarat Gheorghe Bacusca, comisar-sef al Garzii de Mediu Iasi.

Citeste si: BOMBA: Singura groapa de gunoi a Iasului ar putea fi inchisa! Probleme grave in gestionarea deseurilor

S-au cheltuit 70 milioane de euro pana acum

In prima jumatate a anului 2018, comisarii Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Iasi au realizat 149 de controale privitoare la modul de gestionare a deseurilor, atât la agenti economici, Unitati Administrativ-Teritoriale, cât si la depozitele de deseuri închise si în operare si au fost aplicate 17 sanctiuni în valoare totala de 78.000 lei.

La nivelul judetului Iasi s-au cheltuit 70 milioane de euro pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID), anuntat ca fiind unul dintre cele mai importante proiecte din Romania pe acest sector. Cu toate acestea, depozitarea deseurilor solide urbane este în continuare principala optiune de colectare si eliminare a acestora pentru ca la nivelul judetului Iasi este autorizat un singur depozit conform pentru eliminarea deseurilor municipale – depozitul conform Tutora Iasi (care detine autorizatie integrata de mediu).

Citeste si: Esecul rasunator al autoritatilor, in vizorul inspectorilor Uniunii Europene! O firma privata ar putea salva Iasul de gunoaie

Lucrarile de constructii aferente închiderii depozitelor neconforme Tomesti, Tg. Frumos, Pascani si Hirlau, precum si amenajarea subcompartimentului 3 din cadrul depozitului conform Tutora au fost finalizate recent de catre Consiliul Judetean Iasi.

“Dupa finalizarea proiectului SMID vom avea unul dintre cele mai moderne sisteme din tara in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, in sensul ca materialele recuperabile nu vor mai ajunge la groapa de gunoi, ci sortarea se va face automat la centrele din Tutora, Ruginoasa sau Baltati”, a mai declarat Gheorghe Bacusca, seful Garzii de Mediu Iasi.

Citeste si: Taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, eliminata

Pentru îndeplinirea obiectivelor de pe acest proiect s-au achizitionat 125.220 pubele de 120 l, 9.795 containere de 1,1 mc, 31.917 compostoare, 40 containere 32 mc, 9 camioane transport de 24 si 37 tone etc. Pentru a eficientiza transportul deseurilor, s-au realizat doua noi statii de transfer la Baltati si Ruginoasa. Dupa compactare, deseurile sunt transportate la Centrul de Management Integrat al Deseurilor Tutora, acolo unde statia de sortare are o capacitate de 51.000 tone/an.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here